Wat is het?

Een verminderde eetlust is minder zin om te eten of het gevoel van trek of honger is voor een periode minder. Een verminderde eetlust kan meerdere oorzaken hebben.

Stress/nerveus bij lichte tot zware stress is het vast houden van een gezond eetpatroon erg lastig. Door de stress neemt de eetlust af en de trek in snacken toe. Wanneer iemand examenstress heeft en hier veel last van heeft, worden de eetlust door de stress steeds minder, door te leren omgaan met de stress en toch u te houden aan het eetpatroon word deze stress weer minder.

Angst/paniek Door schik/angst en bang gevoel zit er een brok in uw keel, waardoor het lastig word te eten. Hierdoor kunt u naar mate de angst vordert steeds vaker een maaltijd laten  staan.

Gebeurtenissen = door nare/vervelende gebeurtenissen krijgt u meer druk en spanning deze spanning zorgt voor een verminderde eetlust. Vaak heeft u dan 2 of 3 dagen minder zin om te eten.

Gezondheid = Wanneer iemand griep heeft of ziek is heeft een persoon door de verschijnselen van koorts en hoofdpijn minder zin om te eten.

Emoties = heeft u veel emoties gehad zoals bijvoorbeeld een bui of aanval heeft u meestal een paar uur geen zin om te eten, dit is meestal voor de bui tot een paar uur na de bui. Pas wanneer het lichaam de rust heeft terug gevonden, krijgt u langzaam het gevoel van trek weer terug.

Wat u nodig heeft:

 • dagboek met voedingsschema

Zo begint u:

 1. Hoeveel eet op een dag? Hoe vaak eet u op een dag? Wat eet u op een dag? Houd hiervoor een week het voedingsschema bij om een duidelijk zicht te hebben op uw voeding en de hoeveelheid.
  1. Wat kunt u verbeteren? Wat waren lastige momenten en maakte dit lastig? Hoeveel maaltijden waren gezond en hoeveel ongezond?
  2. Doel: voor volgende week wil ik …. gezonde maaltijden eten en ….. fruit. Maak dagelijkse doelen van minimaal 2 maaltijden per dag houd dit vol voor een week. Probeer de week er na 3 maaltijden op 3 dagen en bouw dit steeds veruit.
  3. Plan: Op de lastige momenten ga ik …. doen, in plaats van snacken.
 2. Waardoor komt het dat u minder eet? Wat zijn de signalen of gebeurtenissen? Kunt u de signalen aanpakken en de gebeurtenis verwerken? Houd hiervoor het 4b en 5g schema bij om meer inzicht te krijgen in het gevoel en emoties achter de verminderde eetlust.
 3. Hoe kunt u het eetpatroon verbeteren en wat is hiervoor nodig? Beweegt u genoeg?Kunt u de stress verminderen? Maak een plan om weer een gezond eetpatroon op te bouwen. Hoe langer u een verminderde eetlust heeft, hoe groter de kans dat de eetlust niet op komt op de langere termijn. Het word gewoon om minder te eten en dit word dan een nieuw patroon.
 4. Zorg dat de voeding die u eet gezond is. Hoe gezonder de voeding, hoe gezonder dit is voor het lichaam en hoe makkelijker na de stress periode weer de eetlust terug komt. Wanneer u alleen vettige dingen eet of fast food is dit zeer ongezond ook al is dit 1 maaltijd. Door het minder eten heeft u lichaam minder voedingsstoffen, in fast food zit veel vet, deze maken alleen een korte energie en zetten aan op organen. De gezonde voeding geeft u meer weerstand en positieve energie om dit verminderde eetlust op te vangen. Met een verminder eetlust heeft u een verminderde weerstand hierdoor bent u vatbaarder voor ziekte zoals griep.
 5. Ontspanning = Door meer rust te nemen en vaker yoga of ademhalingsoefeningen te doen, bent u rustiger en dan komt de eetlust vanzelf weer terug. Hoe meer u actiever u beweegt hoe meer eetlust u krijgt

Het verwachte resultaat:

Met het stappenplan heeft u een goed zicht op de problematiek erachter en wat de oorzaak is van het verminderde eten.

Tips:

 • Door de verminderde eetlust neemt het gewicht af, let goed op dat u niet te veel afvalt dit is niet goed voor uw gezondheid. Word u kleding wat ruimer van dan hulp bij een voedingscoach die u kan ondersteunen bij uw eetpatroon.

Waarschuwingen:

 • Is de eetlust na een week niet verbeterd ga dan even langs de huisarts om te kijken of er toch niet iets anders aan de hand is.

Lees verder

Dag Sinterklaasje! Tijd om weer normaal te doen. Wat is het? Het is 6 december, de avond naar pakjesavond. Het zit er weer op voor dit jaar. Voor vele kinderen zal dit een opluchting zijn maar te ...
Hoe slecht is vuurwerk voor het milieu? Ach die ene keer per jaar moet toch kunnen? Vele vinden oud en nieuw zonder vuurwerk is geen oud en nieuw er ontbreekt iets. Het is wel 1x per jaar...
Voedselverspilling Stap 1 Signalen, Stap 2 Doel, Stap 3 Plan, Stap 1 Signalen herkennen, oplossen In Nederland word jaarlijks veel voeding weggegooid. Dit komt voor...
Voedingsmaten 1 Per theelepel 2. Dessertlepel 3.Per eetlepel 4.Per portie 5. Per Milliliters 6.Per OZ 7. Per middelgroot Maten en gewichten in de voeding. Om...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *