Ik heb alle vrijheden maar wat moet ik ermee?

Ik ben mijn huis kwijt geraakt tijdens mij opname. Nu heb alle vrijheden wat betekend dat ik in overleg 8 uur aan een stuk naar buiten kan. Het aantal uren is met mooi weer geen probleem, maar de laatste dagen is het slecht weer. Ik wil van de afdeling zijn omdat het er erg druk en onrustig is, maar waar moet ik heen? Elke keer naar het winkelcentrum of even wandelen is naar de tijd van opname ook niks meer aan. Wat moet ik doen?

Wat is het?

Voor personen die dakloos zij is het lastig te voldoen aan het aantal uren vrijheid. Normaal gesproken zou u 8 uur thuis zijn en was dit probleem niet aan de orde. 8 uur vrijheden per dag is het maximale aantal vrijheden per dag, na dit enige tijd te hebben gedaan, gaat een persoon met ontslag.

De vrijheden die u nu opneemt is tijd dat u buiten doorbrengt, hierdoor is het minder vaak 8 uur aan een stuk en is het geknipt in bijvoorbeeld 2 of 3 uur. In de 2 a 3 uur is bij slecht weer erg lang. 8 uur vrijheden zijn er veel voor iemand die dakloos is. De activiteiten die er zijn heeft u al vaak gedaan. Het word steeds moeilijker iets te bedenken en u raakt er gedemotiveerd van. Als de persoon geen familie heeft of naasten is de persoon 8 uur (verplicht) alleen buiten. Wanneer u langere tijd bent opgenomen is het lastig om de 8 uur vol te houden.

Zo begint u:

Stap 1 Bedenk een lange termijn oplossing in activiteiten, activiteiten die andere tijd nodig hebben, die u dagelijks kunt doen en waar u meerdere dagen de tijd voor nodig heeft. Maak een doel wat u die dag wil hebben gedaan. Maak een doel voor volgende week. Maak dagelijks een planning wat u de volgende dag gaat doen.

Stap 2 Ga elke dag zolang als u nodig heeft van de afdeling. Zorg dat u rustig bent en blijft. Geef aan bij de verpleging dat u 3 of 4 uur weg bent. Geef altijd langer aan als u uw rust gaat zoeken. Gaat u weer eerder naar binnen word de tijd eerder opgeschreven. Ga bij mooi weer bijvoorbeeld in het park zitten of aan het water. Geniet van het moment!

Stap 3 Bij slecht weer is het lastig iets te vinden wat u buiten kunt gaan doen. Ga wel van de afdeling af en zoek een plek waar u rustig kunt gaan zitten en bijvoorbeeld een blog kunt gaan schrijven. Vaak is een GGZ opname bij het ziekenhuis, ook hier hun u inde dagen in het restaurant gaan zitten of een rondje door het ziekenhuis. Denk positief, denk in mogelijkheden, wat kan wel? Als ik buiten ben neem ik mijn laptop mee om aantekeningen te maken voor een nieuw artikel. Wat heb ik nodig? Een stoel en tafel.

Stap 4 Zoek plekken waar mensen komen om andere te ontmoeten, bijvoorbeeld een buurthuis. Als u meerdere contacten heeft, kunt u er regelmatig op visite. of ga opzoek naar vrijwilligerswerk als dagbesteding. Hier worden vaak ook cursussen of workshops aangeboden, ga deze volgen in de tijd dat u nog bent opgenomen, deze zijn veelal gratis. Bent u meer sportief, schrijf u in bij een wandelgroep van de stad.

Stap 5 Ga opzoek naar een woonruimte, schrijf u in bij de woningbouw en zoek actief. Een van de voorwaarden voor ontslag en ambulante hulp is een eigen woonplek.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het stappenplan heeft een idee wat u kunt gaan doen.

Tips:

  • Door geen gebruik te maken van de vrijheden, komt u anders over bij de verpleging en behandelaar.
  • Begin uw eigen bedrijf door het verkopen van spullen die u heeft gemaakt of een start een blog. Hiermee kunt u dagelijks bezig voor lange tijd, het is leuk om te doen en als het goed gaat verdient u er ook iets mee.

Waarschuwing:

  • Doordat u dakloos bent kan het ambulante hulp in de weg staan en word u eerder overgeplaatst naar een andere afdeling.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.