Ik ben verlegen en durf niet altijd op de verpleging af te stappen.

Ik ben verlegen en durf niet altijd op de verpleging af te stappen. Ik doe alles altijd al alleen, daarom vraag ik ook minder. Ik heb geen zin over problemen te praten. Er komen weken voor dat de problematiek niet word besproken.

Wat is het?

Een verpleger werkt alleen op afroep. De bewoner zal naar de verpleger moeten gaan om het probleem van het moment duidelijk te maken. De verpleger komen vaak niet vanuit hun zelf om een gesprek te voeren. Hierdoor kan het voorkomen dat er dagen zijn dat de bewoner niemand heeft gesproken. Een verpleger helpt mensen vaker die regelmatig vragen of drukker zijn in het gedrag. Mensen die verlegen zijn of niet willen praten krijgen hierdoor minder aandacht.

1x per week word de problematiek besproken met de behandelaar en dit zijn dat alle gesprekken voor een week. Hierdoor krijgen bewoners het gevoel dat er geen gesprekken zijn en dat de problematiek niet begrepen word. Op HC en IC bestaat een behandeling uit medicatie en 1 gesprek per week, er word geen therapie aangeboden.

Hoe langer een persoon nadenkt over een probleem hoe meer stress dit geeft. Als de persoon pas na een dag zijn vraag of probleem uitlegt zit de persoon de gehele dag met de gedacht van het probleem en de stress. Het blijven na denken over het probleem, maakt het probleem alleen maar groter. Pas als het probleem zo groot is stap de persoon op de verpleging af omdat hij/zij het probleem niet meer overziet.

Het is belangrijk meer zelfvertrouwen te hebben en op de verpleging af te stappen als het nodig is. Het zelfvertrouwen van iemand met psychische problematiek is vaak erg weinig. Dit komt vaak door depressie of veel gebeurtenissen, die de persoonlijkheid van een persoon veranderd.

Zo begint u:

Stap 1 Werken aan zelfvertrouwen door te gaan sporten of door meer te gaan doen. Geef het aan dat u het lastig vind om de verpleging aan te spreken en uw probleem kenbaar te maken. Vraag om een dagelijks gesprek met de verpleging zodat u altijd kan melden of bespreken.

Stap 2 De verpleging heeft vaak al vele situaties meegemaakt en kijken niet vreemd op van uw probleem. Verplegers kunnen u probleem duidelijk rapporteren en aankaarten bij de behandelaar. Zij willen dat het met u beter gaat. Het niet willen vragen van hulp of niet het gesprek aan te gaan, veranderd er niks. Het is belangrijk elke keer aan de bel te trekken als het nodig is, zo krijgt de verpleging en behandelaar een goed beeld van u en kunnen ze u beter helpen.

Stap 3 Maak van te voren wat aantekeningen die u met de verpleging wilt bespreken. Laat dit eventueel lezen door de verpleging als het lastig is het probleem kenbaar te maken. Maak aantekeningen van het gesprek.

Stap 4 Vraag naasten of vrienden u te helpen om uw problematiek kenbaar te maken en het duidelijk op papier te zetten. Zij kunnen u ondersteunen op moeilijke momenten via de telefoon of whats-app

Stap 5 Geniet van de kleine punten die beter gaan of wat u heeft bereikt tijdens een opname. Noteer deze momenten in het dagboek en bekijk ze regelmatig. Of maak er een collage van voor op de muur. Iedere keer dat u het leest of ziet word u herinnerd aan dat u het kunt. Dit werkt motiverend.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het stappenplan heeft u een duidelijk beeld hoe u het kunt aanpakken.

Tips:

  • Ga eerst even lopen of neem vrijheden op en overdenk uw probleem en hoe u het kenbaar wil maken. Na een wandeling denku er vaak anders over.
  • Doe enkele ademhalingsoefeningen voor u het gesprek begint
  • Hoe vaker u het wel vraagt hoe makkelijker het word

Waarschuwingen:

Door er niet over te praten kropt u het meer op, heeft u hier meer stress en onrust van en zal het probleem niet verminderen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.