Iedereen krijgt bezoek behalve ik

Ik ben al jaren alleen. Nu tijdens de opname krijgen veel mensen bezoek. Ik vind dit lastige momenten en ze geven veel verdriet. Hoe kan ik hiermee omgaan?

Wat is het?

Op een afdeling is er elke dag 2x een bezoek moment. Het bezoek is vaak blij en vrolijk om elkaar weer te zien. Vaak hebben ze het over de vorderingen die worden gemaakt. Vooral in het weekend kan het erg lastig zijn of op feestdagen. Door de weeks hebben bewoners minder vaak visite dan in het weekend. Dit heeft veel al te maken dat de naasten werken en in het weekend niet. In het weekend zijn er minder activiteiten op de afdeling en vallen de naasten nog meer op.

Het is een logische reactie dat u veel emoties krijgt als andere een bezoek hebben. De emoties komen in een keer op zetten en kunnen erg hevig zijn. Ook kunnen deze reacties invloed hebben op een volgend bezoekmoment. Op de momenten voel een persoon zich vaak eenzaam, verlaten en ziet minder toekomst.

Wanneer iemand nooit bezoek krijgt is het lastig met situatie van bezoek om te gaan. De persoon heeft hoop dat er iemand komt, zou graag zelf ook bezoek willen, hierdoor kan een persoon meer depressieve momenten hebben op een dag. Dagelijks word de persoon er aan herinnerd dat er niemand zal komen

Omdat u geen bezoek krijgt bent u niet minder dan een ander. Het ligt aan uw naasten die u niet willen bezoeken en het er niet voor over hebben u te zien. Op psychische problematiek zit een groot taboe en naasten kunnen het erg lastig vinden om tijdens uw opname te komen of vinden het eng omdat u een diagnose heeft gekregen en willen liever geen contact meer.

Iedereen in Nederland ken iemand met psychische problematiek, hierdoor zou het juist een normaal bespreekbaar onderwerp moeten zijn. Maar veel familie en naasten komen vaak niet of willen geen contact meer naar een diagnose of opname.

Zo begint u:

Stap 1 Wat vind u lastig aan de bezoeken die andere krijgen? Wat voor gevoel geeft dit u? Probeer hier voor u zelf een duidelijk antwoord op te geven en bespreek dit met de verpleegkundige en behandelaar. Zij kunnen u begeleiden in deze momenten. Vraag eventueel medicatie voor de emoties als lorazempam voor een rust bezoek moment. Deze verminderd stress en onrust.

Stap 2 Houd een dagboek bij met momenten dat het goed ging en wat u er aan heeft gedaan dit goed te laten verlopen. Probeer ieder bezoek moment in de woonkamer te zitten en blijf hier zo lang als het goed gaat. Probeer het moment van weggaan steeds te verschuiven. Niet elke dag is het bezoek moment het zelfde.

Stap 3 Neem uw vrijheden op in de tijd van bezoek, zodat u de momenten kunt ontlopen. Dit voorkomt een hoop stress op de dag. Heeft u nog geen vrijheden en is het bezoektijd, probeer dan yoga oefeningen te doen of enkele ademhalingsoefeningen. Plan de dag verder zo in dat u leuke dingen doet op de afdeling om uw rust te vinden, zoals schrijven voor een website of creatief.

Stap 4 Beweeg dagelijks zeer actief om u te ontladen en uw stress te verminderen. Door actief te bewegen kunt u de gedachten veranderen. Verzet op een dag zoveel mogelijk uw zinnen.

Stap 5 Krop de emoties van een bezoek moment niet op, hierdoor gaat u zich alleen maar slechter voelen. Praat er over met medebewoners die soms hetzelfde probleem hebben. Zij kunnen uw tips geven hoe u hiermee overweg kunt gaan.

Stap 6 Vraag uw bezoek waarom ze niet komen, dit is belangrijk om te weten om het verwerken en het loslaten van naasten. Zonder reden is het lastig te accepteren dat naasten niet komen.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het stappenplan heeft een duidelijk beeld wat u kunt doen.

Tips:

  • Maak op het moment van bezoek iets leuks voor een naasten, zodat u in gedachten toch bezoek heeft. Hierdoor loopt het bezoekmoment makkelijker

Waarschuwing:

Vanuit GGZ is er weinig aandacht voor dit soort momenten. Er komt alleen aandacht voor als u het aankaart.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.