Huurtoeslag

1 Wat is het?

Huurtoeslag is een tegemoetkoming van de belastingdienst ter ondersteuning van de huurkosten. De huurtoeslag kunt u aanvragen als uw huur in verhouding tot uw inkomen hoog is. Het maakt daarbij niet uit of u een woning huurt van een woningcorporatie of particulier.

Voor de toeslag geldt dat uw huur niet hoger mag zijn dan 700 euro per maand, daarnaast heeft u een laag tot midden inkomen. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van uw huurprijs, uw inkomen, uw leeftijd, uw vermogen en uw woonsituatie. Is uw vermogen te hoog dan krijgt u geen zorgtoeslag.

Bij de belastingdienst word er van de kale huur van uw woning uitgegaan. De kale huurprijs is de vergoeding die de huurder betaalt voor enkel en alleen het gebruik van de woning. In dit bedrag zitten vaak nog geen servicekosten, zoals kosten voor de lift, verlichting, schoonmaakkosten, huismeester en gemeenschappelijke ruimten. De kale huur samen met de servicekosten is de totale rekenhuur.

2 Herkennen

Het zo makkelijk zijn als u een formulier invult en per 1 december kan laten in gaan. Bij de belastingdienst is dat niet mogelijk omdat u niet woonachtig bent op het adres. Dan zou u een huurtoeslag aanvragen op een adres waar u niet woont en nog geen huur voor aanvraagt. Dan zou het mogelijk zijn voor meerdere huizen huurtoeslag aan te vragen.

De huurtoeslag kunt u aanvragen als u bent ingeschreven bij de gemeente op het adres waar u huurtoeslag voor gaat ontvangen en u de sleutel heeft van uw huis. De toeslag kunt u niet van te voren aanvragen, voor een huis dat u nog niet heeft. De eerste maand huur van uw nieuwe woning is zonder huurtoeslag.

3 Behandeling

 • Houd alles wat hiermee te maken heeft goed bij bewaar alles in een aparte map en zorg dat u voldoende bewijzen heeft.

Wie komt er in aanmerking voor huurtoeslag?

De hoogte van uw toeslag hangt onder andere af van uw jaarinkomen. Bij toeslagen noemen we dit het ‘toetsingsinkomen’. Als uw jaarinkomen hoger is dan een bepaald bedrag, krijgt u geen toeslag. Deze inkomensgrens verschilt per toeslag. Het toetsingsinkomen mag niet hoger zijn dan € 29.800 per jaar, deze is niet leeftijdsafhankelijk. Het toetsingsinkomen van u zijn € 264,40 (basisbeurs mbo) + € 1000 is € 1264,40 x 12 maanden is € 15172,80 per jaar hier komt dan de inkomstenafhankelijke bijdrage.

Om huurtoeslag te krijgen, moeten u, uw eventuele toeslagpartner en medebewoners voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • U bent 18 jaar of ouder.
 • U huurt een zelfstandige woonruimte.
 • U, uw eventuele toeslagpartner en medebewoners staan bij de gemeente ingeschreven op uw woonadres.
 • U, uw eventuele toeslagpartner en medebewoners hebben de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
 • Uw huur, (gezamenlijke) inkomen en vermogen zijn niet te hoog.
 • een bankrekening waar de toeslag op gestort kan worden.

Hiervoor worden aparte voorwaarden aan verbonden zie de website van de belastingdienst voor meer informatie. In enkele bijzondere situaties kunt u ook huurtoeslag krijgen of meer dan normaal. Bijvoorbeeld als iemand in uw huishouden gehandicapt is. Heeft u op 1 januari te veel vermogen? Dan moet u de toeslag voor het hele jaar stopzetten met Mijn toeslagen. Anders moet u de toeslag later terugbetalen.

4 Gevolg

De huurtoeslag kan worden stopgezet en worden teruggevorderd als gegevens niet kloppen en/of niet worden doorgeven. Geef alles wijzigen op tijd door om een grote schuld te voorkomen.

Gevolgen huurverhoging voor huurtoeslag

Door de jaarlijkse huurverhoging kan het zijn dat uw huur te hoog is voor het ontvangen van een huurtoeslag. Als uw huur of eventuele servicekosten wijzigen, kan dat gevolgen hebben voor de hoogte van uw huurtoeslag. Geef de nieuwe huurprijs binnen 4 weken aan de Belastingdienst door via Mijn toeslagen.

5 Plan

 1. De huurtoeslag kunt u doen via de website van de belastingdienst met uw digid. Heeft u liever een papieren versie dan kunt u deze opvragen via de belastingtelefoon. Het duurt ongeveer 8 weken om uw aanvraag te verwerken. De toeslag hoeft u maar 1 keer aan te vragen. Daarna krijgt u de huurtoeslag ieder jaar vanzelf. Schrijf de datums op in uw agenda. Het belangrijk dit op deze dagen te doen anders mist u een maand huurtoeslag.
 2. Kan ik de huurtoeslag eerdere jaren terugvragen? Ja, dat kan, maar dan moet u voor 1 september een aanvraag doen. Dan krijgt u het gehele jaarbedrag over vorig jaar in één keer uitbetaald. Een tegemoetkoming van de huurtoeslag kan tot 4 jaar terug. De voorwaarden voor een jaar kan anders zijn dan het huidige jaar lees op de website van de belasting de voorwaarden geldende voor het jaar van terugvraag goed door. Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten. Woont u in een huurhuis? Dan krijgt u misschien huurtoeslag. Voor het aanvragen en wijzigen van de huurtoeslag belastingdienst huurtoeslag
 3. Een medebewoner is iemand die deel uitmaakt van uw huishouden en die op hetzelfde adres is ingeschreven bij de gemeente. Bijvoorbeeld uw kind, een ouder of iemand anders die bij u woont. Een medebewoner telt alleen voor de huurtoeslag mee.
 4. Bij het berekenen van de huurtoeslag tellen ook het inkomen van medebewoners mee. Zijn uw kinderen jonger dan 23 jaar, dan word het inkomen onder de € 4749,- niet meegeteld bij het berekenen van de huurtoeslag. Dit word een vrijstelling genoemd, ook de studiefinanciering telt niet mee met het inkomen.
 5. Het gezamelijk inkomen: huurtoeslag en studiefinanciering Ik wil samen met een vriendin een huis huren van niet meer dan € 500 exclusief g/w/l (waarschijnlijk wordt het rond de 450euro), we hebben allebei studiefinanciering (ik krijg ook inkomensafhankelijke bijdrage) en zij krijgt haar studiefinanciering tot aan € 1000 bijgevuld door haar vader.

Aanvragen

 • inschrijven gemeente op nieuwe adres op 30 november.
 • aanvraag huurtoeslag kunt u doen op 1 december. Dan duurt het 6 weken voor de belastingdienst het goedkeurt en ontvangt u met terugwerkende kracht de huurtoeslag per 1 december.
 • Staat u later in geschreven bij de gemeente, als 1 december dan start de huurtoeslag in januari. De huurtoeslag gaat iedere eerste van de maand in.

👤

E-budgetvoorlichting
Boekhouder bij Soebar.nl
Budgetvoorlichting bied online hulp, zodat u altijd makkelijk uw vragen kunt stellen anoniem of met naam. Hierdoor is het laagdrempelig en ook in de avond bereikbaar. Met de informatie over schulden, inkomen, plannen maken, proberen we de taboe te doorbreken en het bespreekbaar te maken dat er altijd mogelijkheden zijn bij schulden als u erop tijd aanpakt.

Budgetvoorlichting is ervoor iedereen die vragen heeft over financiële zaken en schulden. Preventie staat bij ons hoog in het vaandel. Schulden is beter te voorkomen dan te genezen

🎖

De knop is er voor de lezers van de site en geven een beeld van welke informatie gezocht en goed bevonden word op de website. De knop is om de schrijver te bedanken voor het plaatsen van het artikel, omdat u het een goed artikel vond of het graag wilt delen met de mede lezers van de website. Het is de waardering voor een artikel, bijvoorbeeld voor het plaatsen van het artikel of om het artikel te schrijven voor de website. Voor de schrijver is het fijn om te weten dat het artikel goed is en nieuwe informatie bevat. Door een bedankje op het artikel weet de schrijver dat het artikel iemand heeft geholpen of dat de informatie goed en duidelijk is.

Met de informatie die we delen willen we taboe op psychische problematiek verminderen en als het zou kunnen stoppen. Iedereen kent iemand met psychische problematiek, het zo een heel normaal onderwerp moeten zijn om te bespreken. De artikelen gaan over diagnose, medicatie en behandelaars. De diagnose waar word geschreven zijn o.a. autisme, borderline, ptss, depressie, hsp.

@ggz

👥

Het doel van de website is de taboe van schulden problematiek en van psychische problematiek verkleinen en samen te zoeken naar een oplossing voor de problematiek. Personen, naasten en behandelaar zoveel mogelijk te informeren over de psychische problematiek en het bevorderen van de signalen te verminderen. Het voorkomen en oplossingsgericht werken aan schulden en budgetvoorlichting. Het stimuleren en bevorderen van de financiële zelfstandigheid, van een goede financiële gezondheid, van gezond omgaan met geld, van zelf het overzicht te hebben en de grip te houden over uw financiële zaken en uw administratie.Artikelen: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #

Thema's: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z #

Soebar.nl is een kenniscentrum en schrijft artikelen met adviezen en tips als informatief en educatief. De artikelen geven voorbeelden van diagnose, het herkennen en hoe u ermee om kunt gaan. De artikelen zijn geen vervanging voor een huisarts of hulpverlener.

©

Er rust copyright op de teksten, foto’s en andere afbeeldingen van de Soebar.nl ™ op deze website. De © Copyright is geldig voor de gehele website van soebar.nl™, vanaf 2009 tot 2018. Alle rechten zijn voorbehouden aan deze website. De website is beschermd tegen kopiëren. Voor de teksten geld dat er geen teksten mogen worden gebruikt en worden geplaatst op andere websites, ook niet met bron vermelding.

Alle artikelen, blogs, links, afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd. Het auteursrecht is het uitsluitend recht van den maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.

Soebar.nl ™ geeft geen toestemming voor het gebruik van haar logo door derden, zonder uitdrukkelijke toestemming. Foto’s en andere afbeeldingen op deze website mag u niet gebruiken.