Huurachterstand

Hans heeft meerdere schulden, de grootste en de meeste belangrijke schuld om direct aan te pakken, zijn een huurachterstand van 1 maand € 700 en een ziekenfondsschuld van eigen bijdrage € 375. Op dit moment word er gedreigd met uitzetten, doordat er vaker schulden zijn geweest, daarom wil Hans graag zijn huurschuld in 1 keer afbetalen. De woningbouw wil minimaal 2 maanden huur.

Is dat handig? Het lijkt zo, dat u de uitzetting voorkomt en de verhuurder tevreden houdt. Maar u weet niet of er ruimte in het budget is.

Stap 1 – Overzicht In gezinssituatie, in papieren, in cijfers

De feiten

De gezinssituatie is een alleenstaande man met een minima inkomen van € 1300,-. Regelmatig een achterstand in de huur. Een totale schuld van € 1075,-

Optie 1 Hans

Door de huurschuld in 1 x keer af te lossen moet Hans 1 maand 2x huur met een bedrag van € 1400 betalen. Zijn inkomsten zijn 1300 in de maand. Dit is dus niet mogelijk.

Optie 2 Schuldhulpverlener

Het overzicht terug brengen en betalingsregeling regelen en nu maandelijkse afbetaling van € 89,58. Inkomsten € 1300 met huur € 250 en zorgtoeslag € 79, ** overige vaste lasten € 120 tv,internet,telefoon energie. Maandelijks totaal inkomsten € 1300 – vaste lasten € 945 = € 355 – schulden € 89.58 = € 265, 42 leefgeld wat overblijft.

Door het maken van een overzicht word het voor Hans duidelijke dat het voorstel van zijn gehele huurschuld af te betalen, niet kan. Door het in 1x af te betalen van de schuld, houd hij niet genoeg geld over voor het betalen van de vaste lasten. Hierdoor word wel de huurschuld afgelost maar worden er tegelijk nieuwe schulden gecreëerd. Hierdoor vult Hans het ene potje met het ander en schiet er verder niks mee op.

Stap 2 – Inzicht Wat is het grootste knelpunt, welke problemen zijn echt urgent, wat moet er veranderen?

Wat is het grootste knelpunt?

Het overzicht in schulden ontbreekt en hij weet niet welke mogelijkheden er zijn om de schulden af te lossen. Een te kort aan inkomsten voor het betalen van de vaste bij de optie die de woningbouw wilt.

Welke problemen zijn echt urgent?

Het meest urgente probleem voor Hans is

  1. Het aflossen van de huurschuld omdat er van uit de woningbouw word gedreigd met uitzetting.
  2. Het aflossen van de schuld van eigen risico
  3. Daarnaast bestaat de kans dat door het niet betalen van de ander vaste lasten dat hij word afgesloten van energie en/of water.

Wat moet er veranderen?

  1. Hans moet leren om rekeningen op tijd te betalen en schulden in de toekomst te voorkomen.
  2. Hans moet leren om zich niet te focussen op alleen de huurschuld, urgentheid van het oplossen er van, maar het overzicht te houden.

Stap 3 – Keuze maken Hoe kan Hans een goede oplossing vinden?

Hans kan een goed oplossing vinden door een overzicht te maken van de schulden en de maandelijkse inkomsten en uitgaven.

Wat zijn de voor- en nadelen zijn van de keuzes?

  • Keuze 1 Hans; zijn eigen plan; alles in 1 x afbetalen
  • Keuze 2 Schuldhulpverlener; het geheel overzien en het regelen van een betalingsregeling.

Door contact te leggen met de woningbouw bleek dat er meer mogelijk was dan Hans dacht. Het bleek mogelijk te zijn om een betalingsregeling af te spreken voor 2 jaar met een afbetaal bedrag van €87,05 per maand. Door de regeling kan Hans zijn vaste lasten gewoon blijven betalen, hierdoor komen er geen nieuwe schulden meer bij.

Stap 4 – Actie

Actie 1; Hans maakt een afspraak voor het regelen van een betalingsregeling.

Hans heeft gekozen voor optie 2 en is akkoord gegaan met het opstarten van de betalingsregeling, voor zowel woningbouw als zorgverzekering. Hij weet dat het de juiste keuze is. Wanneer Hans dit een jaar volhoud elke maand netjes zijn betalingsregeling na te komen, dan is hij schuldenvrij.

Actie 2; Hans begint met het aanleggen van een schulden map.

Hans houd al zijn afbetalingen bij op een formulier aflossingen in de schulden map. Heeft een overzicht van de schuldeisers met afbetalingsbedragen en het bedrag wat is afgelost. Door het overzicht te houden over de schulden, is de kans van slagen veel groter en het ook motiverend om de schulden kleiner te zien worden.

Actie 3; Hans begint met het aanleggen van een geordende administratie

Om te voorkomen dat er nieuwe schulden ontstaan hebben we samen de vaste lasten en de aflossingsbedragen in internetbankieren gezet voor 1 jaar, zodat hij deze niet meer kan vergeten te betalen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.