Huiswerk

Wat is het?

Heb je vaak moeite om aan je huiswerk te beginnen? Het is vaak lastig om te starten met het maken of leren van huiswerk, zeker wanneer u net uit school komt en/of heeft gewerkt. Door dit op een juiste manier in te plannen kunt u tijd besparen en kunt u de stof beter opnemen.

Wat u nodig heeft:

 • het huiswerk
 • agenda
 • planning

Zo begint u:

 1. Schrijf duidelijk in uw agenda de lesstof die u moet maken of leren, wat u moet maken, wat u extra moet meenemen de volgende keer, wanneer er een proefwerk is enz. Maak een overzicht van afkortingen die u kunt gebruiken om het kort en duidelijk op te schrijven.
 2. Maak zoveel mogelijk aantekeningen in de les, als vragen met antwoord of in de vorm van een mindmap. Lees op dezelfde dag de aantekeningen na en herhaal dit enkele keren in de week. Maak gebruik van highlighters, stiften, gekleurde pennen, post-its, mindmaps om de tekst te verduidelijken. Bewaar alles van 1 vak bij elkaar in een gekleurde dossiermap, zo heeft u een samenvatting van de leerstof.
 3. Maak een planning van de moeilijkheid van de lesstof. Begin met het lastigste vak als eerste, nu heeft u nog de energie om dit te maken, uit te zoeken en/of te leren. Als u het moeilijkste vak als laatste doet ziet u er tegen op en zullen de andere vakken minder goed gaan. Het lastigste is achter de rug en het maken van de rest word steeds makkelijker.
 4. Plan tijdblokken in hoelang u over het huiswerk per vak wilt doen. Is het alleen maken kunt u een tijd nemen van ongeveer 20 minuten, is het leren dan ongeveer 45 minuten. Maak gebruik van een wekker om u te ondersteunen bij de tijdblokken.
 5. Plan een korte pauze in om even te gaan bewegen en/of wat te eten. Zo kunt u de stof verwerken en makkelijker de stof opnemen van het andere huiswerk.
 6. Herhaal leerstof voor een proefwerk minimaal 3x en maak 3 oude proefwerken. Hoe vaker u de lesstof herhaald, hoe beter u het onthoud.
 7. Plan dagelijks een vast moment in voor het maken van het huiswerk bijvoorbeeld na het avondeten. Door dit dagelijks op een vast moment te doen word het vanzelfsprekend en is het makkelijker te beginnen.

Het verwachte resultaat:

Makkelijk en snel huiswerk maken en tijd over voor andere dingen. De leerstof word makkelijker en beter opgenomen.

Tips:

 • Het lastigste stuk is om daadwerkelijk te beginnen aan het maken van het huiswerk. Bedenk u altijd dat als u eenmaal bezig bent dat het meer van zelf gaat.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.