huishoudgeld

Wat is het?

Het huishoudgeld vaststellen kunt u doen door het maken van een budgetplan. In het budgetplan komen de inkomsten en uitgaven te staan en het verschil wat overblijft is het huishoudgeld. Om een goed overzicht te houden van uw huishoudgeld is het verstandig dagelijks een huishoudboek bij te houden. Met de gegevens van het huishoudboek kunt u een maand plan, ook wel een budgetplan genoemd, op stellen. Houd in u planning rekening met extra uitgaven voor bijvoorbeeld een vakantie of verjaardag. Als u een maandbudget hebt vastgesteld, kunt u het maandbedrag omrekenen naar een bedrag per week met deze formule: Maandbudget : 4 weken = weekbudget.

Voor welke kosten is het huishoudgeld bedoeld?

Het huishoudgeld is het bedrag wat overblijft na het opstellen van uw budgetplan. De vaste lasten zijn dan al betaald. Een ander woord voor huishoudgeld is ook wel leefgeld. Zoals het woord het al zegt moet van dit bedrag alles in het huishouden en verzorging gekocht worden.

Hoewel iedereen daar weer een andere invulling aan kan geven worden de volgende kosten tot de huishoudelijke uitgaven gerekend:

 • Eten en drinken
 • Huisdieren
 • Roken
 • Bloemen, cadeaus, speelgoed, tijdschriften/kranten,
 • Persoonlijke verzorging (kapper, schoonheidsspecialiste, pedicure)
 • Verzorgingsartikelen (drogist, parfumerie)
 • Dagje uit

Hoeveel geld heeft u maandelijks te besteden? Houd u een stukje maan iedere maand over of komt u plan uit? Welke bedrag heeft u nodig voor de vaste lasten? Ken u de bedragen per rekening? Hoeveel geld heeft u nodig voor de boodschappen?

Een gezonde financiële basis krijgt u door te investeren in u zelf door het behalen van diploma’s en werkervaring op te doen. De kansen op de arbeidsmarkt worden hierdoor groter en u heeft een grotere kans op een beter functie binnen een bedrijf met een hoger salaris. Zorg er voor dat uw diploma geldig blijven door regelmatig een bijscholing te volgen.

Zo begint u:

Stap 1 Hoeveel geld heb ik maandelijks te besteden? Door het dagelijks bij houden van een kasboek en het maken van een budgetplan heeft u altijd een goed overzicht van hoeveel per maand te besteden heeft.

 • Welk bedrag heb ik nodig voor het betalen van mijn vaste lasten per maand? Door alle vaste lasten bij elkaar te zetten in een overzicht en de bedragen op te tellen weet u precies hoeveel vaste lasten u heeft per maand. Dit kunt u terug lezen vanuit het budgetplan.
 • Welk bedrag heb ik nodig voor de overige dagelijkse kosten? Om er achter komen hoeveel u nodig heeft voor de dagelijkse kosten kunt u een huishoudboek bijhouden voor 1 week. Tel alle bedragen en deel dit door 7 zo heeft u het gemiddelde bedrag wat u per dag heeft om te besteden.
 • Waar koop ik mijn eten/kleding en overige zaken en voor welke prijs? Waar u gaat winkelen is afhankelijk van welke eisen u stelt aan de winkel, personeel, merken, producten. Door voordat u gaat winkelen en/of boodschappen gaat doen kunt u de prijzen vergelijken op het internet. Zo weet u naar welke winkel u kunt gaan voor de beste prijs.

Stap 2 Hoeveel geld kan (en wil) ik elke maand overhouden? Door het opstellen van een budgetplan kunt u zien wat u elke maand overhoud om van te leven. Door uw huishoudboek en uw budgetplan naast elkaar te leggen kunt u zien waar u meer heeft uitgegeven dan het plan was. Op deze kosten zou u kunnen besparen. Het geld dat u bespaart kunt apart op een rekening zetten om te sparen.

Stap 3 Open een aparte bankrekening waar u wekelijk en/of maandelijks uw huishoudbudget op stort. Zo kunt u uw boodschappen pinnen en kan het niet op gaan aan de vaste lasten. Het is verstandig de rekening te blokkeren om rood te kunnen staan. Check voor uw boodschappen gaat doen altijd even de rekening om misverstanden te voorkomen. Pin wekelijks een vast bedrag wat u uitgaat geven aan het huishouden. Probeer zo min mogelijk daarnaast te pinnen hierdoor is de kans groot het overzicht kwijt te raken. Om er achter te komen hoeveel geld u voor een week nodig heeft, kunt u de bedragen van de boodschappen bij houden in een kasboek.

Stap 4 Hoe kunt u een simpel huishoudboek bijhouden? Hiervoor kunt u een schrift gebruiken en uw uitgaven opschrijven. Via bijvoorbeeld exel kunt een huishoudboek op uw computer bijhouden. Dit is handig om exel het zelf automatisch de bedragen optellen.

 • Stap 1 Keuze maken; Hoe wilt u het huishoudboek gaan bij houden in een schrift of digitaal?
 • Stap 2 Kolommen maken; Maak een indeling die voor uw makkelijk is bijvoorbeeld met 3 kolommen met datum, bedrag, product.
 • Stap 3 gegevens verzamelen;Neem de gegevens van de bonnen over in het huishoudboek.
 • Stap 4 Controleren en uitrekenen; Reken uit hoeveel u heeft uitgegeven in 1 week en kijk waar u zou kunnen besparen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.