Huishoudboek

Wat is het?

Het huishoudgeld is het bedrag wat overblijft na het opstellen van uw budgetplan. De vaste lasten zijn dan al betaald, een overzicht kunt u maken met het budgetplan werkblad. Een ander woord voor huishoudgeld is ook wel leefgeld. Zoals het woord het al zegt moet van dit bedrag alles in het huishouden en verzorging gekocht worden. Hoewel iedereen daar weer een andere invulling aan kan geven worden de volgende kosten tot de huishoudelijke uitgaven gerekend: Eten en drinken, Huisdieren, Roken, Bloemen, cadeaus, speelgoed, tijdschriften/kranten, Persoonlijke verzorging (kapper, schoonheidsspecialiste, pedicure), Verzorgingsartikelen (drogist, parfumerie), Dagje uit.

Een huishoudboek is een schrift of een online bestand waar u uw dagelijkse uw inkomsten en uitgaven in op kan schrijven om zo een duidelijk overzicht te hebben van u inkomsten en uitgaven patroon. Het is een financieel dagboek met een overzicht van u dagelijkse uitgaven, dit is een onderdeel van de financiële boekhouding. Met een huishoudboek kunt u kosten en uitgaven makkelijk in een overzicht zetten. Zo weet u altijd hoeveel u nog te besteden heeft.

Een huishoudboek is een handig dagelijks overzicht van uw dagelijkse financiële uitgaven. Aan het eind van uw maand kunt u een eindbalans op maken, door alle bedragen op te tellen en ze een algemene naam geven, zoals huishouden, vaste lasten. Deze komen dan op de eindbalans ook wel budgetplan genoemd. Het budgetplan is verstandig om dit elke maand te controleren of de gegevens juist zijn om financiële problemen te voorkomen. Wees bij het invullen van het plan eerlijk naar uw zelf door het niet op te schrijven betekend niet dat de kosten er niet zijn.

Zo begint u:

  1. Met pinnen heeft u bij de bank een direct huishoudboek van uw laatste uitgaven. Dit is makkelijk bij het maken van een berekening voor bijvoorbeeld de huishouden uitgaven in een maand. Zo hoeft u ook geen bonnetjes te bewaren, wel van de garantie bewijzen.
  2. Plan een maand van te voren waar u het huishoudgeld aan gaat besteden. Maak een overzicht van alle uitgaven, zoals boodschappen, kleding en/of cadeau schrijf achter ieder item de het bedrag. Zo heeft u een direct overzicht en kunt u zien of uw planning haalbaar is of toch aangepast moet worden. Maak een planning voor wat u elke dag wil gaan eten en haal zoveel mogelijk in huis. Dit geeft rust in uw hoofd en u weet zeker dat u elke dag iets gezonds op tafel gaat zetten. Dit geeft positieve energie die je wel kan gebruiken in deze drukke week.
  3. Een boodschappenlijstje Voor u boodschappen gaat doen kunt u de voorraad en de koelkast bekijken. Vaak heeft u nog meer in huis dan u denkt. Kijk wat u nog nodig heeft. Loop de aanbiedingen na via het internet en maak hiervan een boodschappenlijstje en koop niet meer dan er op het lijstje staat. Neem een rustige tijd om boodschappen te doen. Wanneer u gestrest bent, onnodig lang in de winkel blijft of vermoeid is de kans groot dat u impulsaankopen gaat doen en daarmee onnodige boodschappen in huis haalt.