Huishoudboek

Wat is het?

Het huishoudgeld is het bedrag wat overblijft na het opstellen van uw budgetplan. De vaste lasten zijn dan al betaald, een overzicht kunt u maken met het budgetplan werkblad. Een ander woord voor huishoudgeld is ook wel leefgeld. Zoals het woord het al zegt moet van dit bedrag alles in het huishouden en verzorging gekocht worden. Hoewel iedereen daar weer een andere invulling aan kan geven worden de volgende kosten tot de huishoudelijke uitgaven gerekend: Eten en drinken, Huisdieren, Roken, Bloemen, cadeaus, speelgoed, tijdschriften/kranten, Persoonlijke verzorging (kapper, schoonheidsspecialiste, pedicure), Verzorgingsartikelen (drogist, parfumerie), Dagje uit.

Een huishoudboek is een schrift of een online bestand waar u uw dagelijkse uw inkomsten en uitgaven in op kan schrijven om zo een duidelijk overzicht te hebben van u inkomsten en uitgaven patroon. Het is een financieel dagboek met een overzicht van u dagelijkse uitgaven, dit is een onderdeel van de financiële boekhouding. Met een huishoudboek kunt u kosten en uitgaven makkelijk in een overzicht zetten. Zo weet u altijd hoeveel u nog te besteden heeft.

Een huishoudboek is een handig dagelijks overzicht van uw dagelijkse financiële uitgaven. Aan het eind van uw maand kunt u een eindbalans op maken, door alle bedragen op te tellen en ze een algemene naam geven, zoals huishouden, vaste lasten. Deze komen dan op de eindbalans ook wel budgetplan genoemd. Het budgetplan is verstandig om dit elke maand te controleren of de gegevens juist zijn om financiële problemen te voorkomen. Wees bij het invullen van het plan eerlijk naar uw zelf door het niet op te schrijven betekend niet dat de kosten er niet zijn.

Wat is een voordeel van een huishoudboek in een schrift? Altijd bij de hand, kan direct beginnen. Voor het huishoudboek heeft u geen boekhoudkundige kennis nodig, wat vaak bij digitale huishoudboeken wel is. Het huishoudboek in een schrift kunt u maken en indelen naar eigen wens. Een dagelijks huishoudboek kunt u het beste beschrijven op 1 pagina per dag. Dit geeft het meeste overzicht in uw huishoudboek, op iedere pagina van uw huishoudboek komt bovenaan de datum. Wanneer u met categorieën wilt werken kunt u gebruik maken van korte codes die de gehele categorie omschrijven. Op de eerste of op de laatste pagina kunt een overzicht maken van de afkortingen en de betekenis.

Wat is een voordeel van een digitaal huishoudboek? Het digitale huishoudboek kunt u maken en bijhouden in app’s, exel of via een online huishoudboek. De opties van de app’s en online zijn meer en zijn vaak overzichtelijker. Bij exel kunt gebruik maken van een sjabloon dat u kunt downloaden. Digitale online huishoudboeken zijn er in 2 versie betaald en gratis. Beide hebben vaak dezelfde mogelijkheden voor het beheer van uw financiën. Meer informatie hierover leest u in het artikel welke apps raad aan om gebruiken huishoudboekje in deze categorie.

Een huishoudboek bijhouden met een app komt tegenwoordig vaak voor. Er zijn zowel gratis als betaalde app’s. Door het gebruik van een app heeft u vele mogelijkheden om een overzicht te maken en bij te houden van uw financiële situatie. Vele huishoudboeken werken hetzelfde als een schrift alleen is het overzichtelijker door de bijgevoegde grafieken en door het automatisch sorteren van de gegevens. De huishoudboeken geven u de mogelijkheid om per categorie een budget in te stellen.

Het kenniscentrum heeft voor u een onderzoek gedaan naar gratis goede en betrouwbare app’s voor het bijhouden van een huishoudboek. Hieruit blijkt dat de meest bekende zijn TIM met 9%, Cashflow Online met 8%, Yunoo met 8% en simpelhuishoudboekje.nl met 7%. Uit het onderzoek blijkt dat 76% van de consumenten behoefte heeft aan meer overzicht van de lopende abonnementen. Tegelijk word er aangeven dat een groot deel goed overzicht heeft over zijn administratieve en financiële zaken. Ongeveer twee op de drie vrouwen bespaart geld door het gebruik van een huishoudboek. Vele beseffen pas na het gebruik van een huishoud waar er te veel geld aan word uitgeven, zo is dat 40% bij het doen van boodschappen en 20% bij vaste lasten.

Welke voordelen heeft een digitaal huishoudboek ten opzichte van schrift?

Door dat u gebruik kunt maken van grafieken en tabellen is een digitale versie overzichtelijker en duidelijk. Hierdoor kunt u alle inkomsten en uitgaven in een oogopslag zien. Doordat er vele belangrijke papieren zoals bankafschriften en polissen online staan, is het makkelijker deze online te verwerken. Het is dan minder administratief werk doordat u alleen de cijfers moet overnemen en niet alle bonnen bij elkaar hoeft op te tellen. Door dat u geen papier meer gebruikt om uw bankafschriften belangrijke papieren te bewaren in mappen, bent u goed bezig voor het milieu en bespaard u de kosten van printerinkt. Doordat het invoeren en verbeteren veel makkelijker en sneller gaat, bespaart u veel tijd met het bijhouden van uw huishoudboek. Doordat het programma alles automatisch uitrekent kunnen er geen fouten meer ontstaan in de berekening. Maak regelmatig een back-up van uw huishoudboek en bewaar deze op de usb stick bij alle andere belangrijke papieren. Wees eerlijk bij het invullen van het huishoudboek tegen over u zelf, door bonnen niet op te schrijven krijgt u een verkeerde uitslag van uw leefgeld waardoor de kans op schulden kan toenemen.

Waar moet ik op letten voor ik een huishoudboek aanschaf?

Een huishoudboek zowel betaald als gratis zijn goed. Bij de betaalde versie zijn er vaak extra mogelijkheden zoals begroten en extra overzichten. Let goed op bij het aanschaffen van een app dat u deze ook echt gratis is en dat u niet naar bijvoorbeeld het 2de jaar gaat betalen of voor een service moet bijbetalen. Om uw financiële gegevens te beschermen is het belangrijk dat de website gebruik maakt van een veilige verbinding vaak te herkennen aan een https://.

Zo begint u:

Stap 1 Met pinnen heeft u bij de bank een direct huishoudboek van uw laatste uitgaven. Dit is makkelijk bij het maken van een berekening voor bijvoorbeeld de huishouden uitgaven in een maand. Zo hoeft u ook geen bonnetjes te bewaren, wel van de garantie bewijzen. Bewaar bonnetjes altijd op een vaste plaats in huis. Door een voorraad doos te gebruiken kunt u door middel van de deksel geen bonnen kwijt raken. Niet de bonnen van een week aan elkaar. Door het aangeven van een weeknummer op de eerste bon kunt handig alle bonnen weer terug vinden. Bij het gebruik van een schrift kunt u de eerste bladzijde omslaan en dubbel vouwen, zodat u een envelop heeft en kunt u de bonnen bij uw schrift bewaren.

Stap 2 Plan een maand van te voren waar u het huishoudgeld aan gaat besteden. Maak een overzicht van alle uitgaven, zoals boodschappen, kleding en/of cadeau schrijf achter ieder item de het bedrag. Zo heeft u een direct overzicht en kunt u zien of uw planning haalbaar is of toch aangepast moet worden. Maak een planning voor wat u elke dag wil gaan eten en haal zoveel mogelijk in huis. Dit geeft rust in uw hoofd en u weet zeker dat u elke dag iets gezonds op tafel gaat zetten. Dit geeft positieve energie die je wel kan gebruiken in deze drukke week.

Stap3 Een boodschappenlijstje Voor u boodschappen gaat doen kunt u de voorraad en de koelkast bekijken. Vaak heeft u nog meer in huis dan u denkt. Kijk wat u nog nodig heeft. Loop de aanbiedingen na via het internet en maak hiervan een boodschappenlijstje en koop niet meer dan er op het lijstje staat. Neem een rustige tijd om boodschappen te doen. Wanneer u gestrest bent, onnodig lang in de winkel blijft of vermoeid is de kans groot dat u impulsaankopen gaat doen en daarmee onnodige boodschappen in huis haalt.