Hooggevoelig verjaardag

1 Wat is het?

Overprikkeld door geluid, drukte of niet weten wat ze kan verwachten. Een verjaardag is een leuk gezellig moment, door de spanning en drukte kan het zijn dat het te veel word. Hierdoor kan een kind maar ook een volwassen overprikkeld raken en last krijgen van stemmingswisselingen. Een verjaardag is al snel druk en geef snel vele indrukken die kunnen zorgen voor extra stress of extra prikkels. De omgeving is anders met vreemde mensen, wat ook zorgt voor prikkels.

Door alle geluiden om uw dochter heen, kan het zijn dat uw dochter zich mee gaat afsluiten van de groep. Door de stemmen door elkaar te horen kan het erg druk overkomen, dit geeft een druk in het hoofd (gedachten gaan sneller) en uw dochter kan de gesprekken dan ook niet of moeilijk volgen. Het word 1 geluid en dit gaat snel irriteren. Het geluid word al het ware vast gezogen in het hoofd, wat zorgt voor de extra prikkeling. Hierdoor zal uw dochter dan sneller kiezen om zich terug te trekken in “haar eigen wereld”, hierdoor is uw kind wel aanwezig op het bezoek maar zal erg stil zijn en weinig tot niks ondernemen.

2 Herkennen

Vaak word het door visite niet begrepen dat het kind overprikkeld raakt van een verjaardagsbezoek of dat het bezoek maar kort duurt. Voor mensen zonder overprikkeling is dit ook vaak lastig voor te stellen.

Door niet naar de verjaardag te gaan, zou u met uw dochter nergens naar toe kunnen gaan en zouden er steeds minder activiteiten mogelijk zijn. Dit is niet een oplossing voor het probleem en kan ernstige gevolgen hebben. Door niet naar de verjaardag te gaan worden de gedachten en gevoelens van uw dochter bevestigd. Het is vervelend om te gaan. Dit kan op later leeftijd het gevolg hebben dat ze makkelijker nare/moeilijke/lastige momenten gaat vermijden.

3 Behandeling

 • Door niet naar de verjaardag te gaan leert u uw kind niet om om te gaan met het gevoel wat dit veroorzaakt. Door te kijken naar andere mogelijkheden kan uw dochter kan u het gedrag en het bijbehorende gevoel aanpassen en verbeteren.
 • Neem een geluiddempende koptelefoon mee, zodat uw dochter deze kan gebruiken om het geluid en drukte te mijden, waardoor uw dochter het bezoek langer vol kan houden.
 • Vermijd belonen voor een bezoek met  voeding, zoals na het bezoek krijg je een ijsje. Hiermee gaat uw kind alleen mee omdat het ijsje wilt en zal het gedrag en gevoel niet veranderen. De kans is groot dat u dan regelmatig op deze manier moet belonen om uw dochter iets te laten doen. Het is beter te belonen met complimentjes en vooral de goede momenten te benoemen.
 • Overprikkeling = Wat kan uw dochter doen als het overprikkeld is op een bezoek? Hoe kan ze dit het beste bij u aangeven? Kent u dochter de signalen van overprikkeling? Neem wat vertrouws mee van huis, zoals een knuffel voor als de overprikkeling te erg worden. Hiermee kan uw kind leren weer de rust te vinden. Op het moment van overprikkeling kan u uw kind aanleren om even een korte ademhalingsoefening te doen, zodat de stress/druk afneemt. Neem wat speelgoed van thuis mee zodat u kind zijn eigen vertrouwde speelgoed heeft,dit geeft meer rust.

4 Gevolg

 • Voorkom dat uw dochter plekken of personen gaat vermijden, zorg voor dat uw dochter leert de prikkels te verwerken op een manier die bij uw dochter past. Door bijvoorbeeld even te spelen op de iphone of door even buiten te gaan rennen.
 • Ga zo min mogelijk onverwacht naar bezoek, bereid u kind altijd hierop voor minimaal 1 dag van te voren. Door onverwacht te gaan geeft extra drukt en stress en uw kind is gelijk uit zijn doen.
 • door overprikkeling krijgen kinderen stress of buien

5 Plan

 • Maak duidelijk afspraken/regels. Hoe lang blijft u? Staat deze tijd vast?
  Is er een plek waar u dochter zich even kan terugtrekken? Bijvoorbeeld mag het even op de slaapkamer of in de tuin spelen als er te veel prikkels zijn?
  Hoe meer duidelijkheid en structuur en regelmaat, hoe makkelijker en beter de bezoeken gaan.
 • Trigger = Het is belangrijk om te weten waarom u dochter niet naar de verjaardag wil? Waar maakt u dochter zich druk over? Wat is de trigger waar ze tegen op ziet? Uitleg aan de hand van pictogrammen wat er van uw dochter word verwacht en wat u dochter kan verwachten. Als het voor u dochter duidelijk is geeft dit minder stress.
 • Anders = Bespreek met uw dochter wat ze nodig heeft of anders zou willen, zodat ze toch naar de verjaardag kan. Hoe ziet u dochter dit voor zich? Wat heeft u dochter nodig? Wat zou kunnen helpen? Probeer zo veel mogelijk achter de mening van uw dochter te komen en hier samen een plan voor te bedenken.
 • Verjaardag bezoek = Om de prikkels zo min mogelijk te laten zijn kunt u er voor kiezen om wel naar de verjaardag te gaan, maar een tijd af te spreken, zodat er meer rekening mee kan worden gehouden, dat het op dat moment wat rustiger is. Een ander moment/andere dag naar de verjaardag gaan zodat het rustiger is en er minder overprikkeling is. Er is dan geen ander bezoek en uw kind kan zichzelf zijn en heeft toch aandacht besteed aan de verjaardag.
 • Tijd opbouwen = De dag zelf gaan , maar dan wat korter voor 10 of 15 minuten, dan heeft u dochter het geprobeerd en als het beter gaat, zal ze de volgende keer misschien iets langer willen blijven.  Begin in zo klein mogelijke stapjes. Eerste keer bijvoorbeeld 5 minuten en daarna naar huis en bouw dit langzaam op. Door dit iedere keer iets te verlengen krijgt ze meer vertrouwen in een bezoek en zal het minder prikkels krijgen. Bespreek na afloop de momenten die goed gingen, dit zorgt voor meer motivatie. Geef uw dochter complimenten zoals dat heb je goed gedaan.
 • Uitleg = Probeer de visite uit te leggen waarom u korter kunt blijven, dit zal niet altijd goed worden ontvangen. Maar door duidelijk de grens voor uw dochter te stellen kan ze leren deze grens zelf toe te passen. Zorg dat u extra let op de signalen en dat u hierop alert reageert, uw dochter gaat voor de mening van de visite.
 • NEE = Als uw dochter 1x niet wil is dit mogelijk, maar let op dat u dochter niet blijft hangen in de nee. Hierdoor kan de nee een manier worden om dingen niet te hoeven doen en dan kan ze dit ook bij andere dingen gaan doen. Ze gaat er dan steeds meer tegen op zien en hierdoor kan het problemen als stress, angst, paniek, boosheid met zich meebrengen. Het vergroot dus het probleem.
 • Dwing u dochter niet om wel te gaan als ze dit echt niet wil. Dit maakt uw dochter meer overstuur en zorg voor meer stress en nog extra prikkels bij de volgende keer. Zorg dat het moment leuk en gezellig blijft.
 • Na een bezoek = Van alle indrukken die uw dochter heeft opgedaan op een verjaardag kan gevolgen hebben voor de rest van de week. De indrukken kunnen zo aanwezig zijn dat het zorgt voor veel gedachten of extra prikkeling enkele dagen na het bezoek.Hierdoor kunnen kinderen meer vermoeid zijn, sneller geprikkeld of druk gedrag hebben. Leer de signalen na het bezoek herkennen zodat u hier beter op in kunt spelen. Houd hiervoor het dagboek bij.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.