Hoofdtelefoon

Geluiddempende koptelefoon voor kinderen

Ik ben voor mijn dochter van 9 op zoek naar echte geluiddempende oordoppen, oorkappen of koptelefoon. Gewone koptelefoons laten voor haar nog teveel geluid door. Heeft iemand tips?

Wat is het?

Gewone koptelefoons zijn niet gemaakt voor het dempen van het geluid, vaak sluiten deze minder goed aan, waardoor het geluid niet word gedempt. Een gewone koptelefoon heeft geen dempend effect. Een koptelefoon die het geluid dempt worden veel in de bouw of op scholen gebruikt. De koptelefoon word vaak gebruikt bij kinderen die snel overprikkeld zijn of voor kinderen die concentratieproblematiek hebben. De koptelefoon is verkrijgbaar voor kinderen van 1-12 jaar.

 

Wat gebeurt er bij overprikkeling?

Bij overprikkeling worden mensen door een trigger te veel geprikkeld, vaak geeft dit lichamelijke klachten zoals hoofdpijn of steken in de buik. Het kan ook zijn dat een persoon onrustig word of dat het extra veel stres ervaart en hierdoor boos of stil word. Bij iedere persoon uit zich dit anders. De hoofdpijn kunt u vergelijken met een wind storm, mistral, tornado en orkaan. Wind is laag, orkaan is een migraine of erger. Hoe langer de trigger aanhoud hoe meer last er van hoe meer overprikkeld.

Wat u nodig heeft:

 • een schatting van het aantal decibel dat het geluid gedempt moet worden.
 • afspraken wanneer wel en wanneer de koptelefoon op mag

Zo begint u:

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen?

 1. De piepschuim rand op de kappen, van hoe steviger materiaal en hoe dikker de laag hoe beter het afsluit en hoe beter het geluid dempt.
 2. Decibel filtering: word deze voor op school gebruik kan uw er een nemen met een lagere filtering. Is uw kind overprikkeld en wilt het stilte dan is een hoge filtering aan te raken. Hoe beter de kappen over het oor vallen hoe beter bescherming.
 3. De band van de koptelefoon is vaak verschillend, zorg bij aanschaf dat dit een niet te brede band heeft, dit kunt u opmeten met een gewone koptelefoon en dat deze aan een stuk is. Deze gaan het langste mee.
 4. het draagcomfort:
  1. heeft u kind een bril, dan komen de poten van de bril tussen de band en het hoofd te zitten. dit kan zorgen voor een extra drukpunt. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen zit.
  2. Er zijn oorkleppen en oordopjes. De kappen komen geheel over het oor en sluiten daarom beter af dan dopjes. De dopjes hebben het nadeel dat ze vaak gaan irriteren in het oor of dat ze  niet geheel passen, bij oorkleppen blijft de koptelefoon beter zitten.

Wat is verder nog belangrijk?

 1. Op het internet zijn vele kinder koptelefoons te koop, vergelijk de koptelefoons en lees de reviews van ouders om er achter te komen of deze geschikt is voor uw kind. De koptelefoon van Peltor kid. is aan te raden. Deze zijn in diverse design verkrijgbaar. Een koptelefoon van de bouwmarkt met hoogste decibel kan ook goed werken en is vaak goedkoper.
 2. Wanneer mag de koptelefoon op en voor hoe lang? Door het vaak gebruik van de koptelefoon kan uw kind ook wennen aan het minder geluid om zich heen, waardoor het steeds lastiger word om zonder koptelefoon te doen. Zoek hierin een balans. Maak samen afspraken hierover. Probeer de tijd dat de koptelefoon op is zo kort mogelijk te houden en probeer het zo nu en dan even uit te stellen, zodat uw kind kan leren met de prikkels overweg te kunnen. Bedenk samen een manier wat u kind kan doen als alternatief bij de signalen van beginnende overprikkeling.

Het verwachte resultaat:

Door het gebruik van een koptelefoon word het geluid gefilterd en komt het minder hard binnen, hierdoor worden kinderen minder snel overprikkeld en kunnen ze zich beter concentreren op werkzaamheden.

Tips:

 • Vraag op school of bij andere ouders naar de ervaringen en/of uw kind de koptelefoon een keer mag uitproberen, zodat u zeker weet dat u de juiste keuze maakt.

Waarschuwingen:

 • Zorg dat uw kind niet te veel aan de koptelefoon, hierdoor krijgt het meer last/stress/onrust van de omgeving als de koptelefoon niet op is.
 • Probeer de overprikkeling zo min mogelijk op te lossen door het geluid te overstemmen met muziek. De muziek staat op een hoog aantal decibel en kan oorsuizen veroorzaken, waar uw kind dan meer last van heeft.

De hsp is gespecialiseerd in hooggevoeligheid en overprikkeling. Ik schrijf voor soebar.nl artikelen over hooggevoeligheid, met informatie, tips en advies. De Hsp coach kan u online ondersteunen door middel van een mail of chat.

Wij horen graag uw reactie