Hoofdpijn

Wat is het:

Personen met psychische en/of stress gerelateerde problematiek hebben dagelijks veel en vaak hoofdpijn. De stress/onrust/angst/paniek geeft hartklachten en hoofdpijn. Personen ervaren de hoofdpijn als een stroomstoot in de hersenen, daarnaast hebben personen vaak last van drukkende pijn in het hoofd, alsof de hersenen uit het hoofd willen.

Bij personen met psychische en stress gerelateerde problematiek zijn concentratie en geheugen problematiek een groot probleem. Door dat er minder aandacht vermogen is voor bijvoorbeeld werk, word het sneller weg gelegd of niet gedaan. Door het verminderd concentreren en minder goed geheugen kunnen er problemen ontstaan op het gebied van taal en taalontwikkeling. De persoon gaat met kortere zinnen praten en/of vergeet woorden en of betekenissen. Door het volle hoofd, en druk in het hoofd word het verwerken van informatie vertraagt, het word niet zo snel opgeslagen in het geheugen en is het lastig om gesprekken te volgen en te onthouden. Het leren van nieuwe vaardigheden word lastiger als de uitleg niet of gedeeltelijk word opgenomen in het geheugen. Door de druk in het hoofd is anders denken lastig, de persoon is bezig met het verwerken van de gedachten van dat moment.

De stekende hoofdpijn/ de stroomstoten zijn meestal kort durend maar kunnen ook een hele tijd aanhouden. Deze pijn komt vaak voor wanneer mensen te veel stress ervaren of wanneer personen in rust/ontspanning komen. De stroomstoten komen vaak op in de ruggenmerg en geven een stoot aan de hersenen. Door vermoeidheid worden de stroomstoten vaak erger. Door regelmatig hoofdpijn kan de persoon last krijgen van benauwdheid en hartklachten.

De stroomstoten in het ruggenmerg zorgen voor hevige pijn in de rug, vaak onderin de rug en tussen de schouderbladen, als of de schouders vast zitten, dit komt door de stress en onrust. De scheuten komen zomaar opzetten en blijven meestal langdurig zitten. Hierdoor ontstaat een verstoring in het zenuwstelsel en word deze aangetast.

Bij stress word het BDNf gen (brain-derived neurotrophic factor) aangetast, dit is een groeifactor die belangrijk is voor de hersenontwikkeling. Door stress kan dit hormoon minder goed functioneren, op het gebied van emoties ontwikkeld dit gen zich minder goed. Doordat dit gen niet goed functioneert heeft u een grotere kans op depressies. Het gen is van belang bij het denk en leervermogen en het lange termijn geheugen. Bij personen met PTSS is dit gen aangetast en dit veroorzaak meerdere problemen.

Chronische stress zorgt ervoor dat de hersenen regelmatig overbelast zijn. Dit zorgt ervoor dat de hersenen hyper alert zijn of onder actief zijn. Wanneer de hersenen langdurig hyper zijn is de kans op een burn-out erg groot. De hersenen staan 24 uur onder hoogspanning, dit zorgt ervoor dat het zenuwstelsel word aangetast. Bij onder activiteit heeft de persoon vaak last van vermoeidheid, lusteloosheid, het gevoel hebben dat u niets meer aankunt, aandacht- en concentratieproblemen.

De hoofdpijn kan verschillende oorzaken het kan kom een door te veel prikkels, door stress of door een situatie.  De hoofdpijn kan zorgen dat personen in buien terecht komt en hierdoor heeft de persoon meer last van stemmingswisselingen. De hoofdpijn kan ervoor zorgen dat een persoon meer plekken gaat vermijden of minder naar buiten gaat omdat het al snel te veel herrie is.

Personen hebben op veel gebieden problematiek, wanneer de problematiek niet word aangepakt is de kans groot op blijvende schade. Bij ongeveer 10% van de mensen die een psychotrauma hebben doorgemaakt blijven de verschijnselen langdurig bestaan. Hoe meer problematiek naast het trauma, hoe meer kans op blijvende schade. De persoon gaat op alle gebieden achteruit.

De langdurige hoofdpijn kan blijvende schade aanrichten aan de hersenen, zo heeft u meer kans dementie of de ziekte van alzheimer en een burn-out. Door de chronische stress word de vorm en aanmaak van hersencellen geblokkeerd. De vorm van de hersencellen verandert en er treden veranderingen op in de hersenstructuur. Deze hersenschade zorgt voor een slechtere concentratie en geheugen verlies. Dit kan leiden tot depressies. Door de hersenschade heeft u een verhoogd risico op dementie en ziekte van alzheimer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.