Migraine

1 Wat is het?

Wat is migraine?

Migraine is zeer hevige hoofdpijn, toppunt van hoofdpijn. Personen die dit ervaren kunnen op het moment van een aanval weinig doen, voelen zich moe, kunnen moeilijk licht verdragen en hebben veel pijn in het hoofd wat kan doortrekken naar de schouders nek of rug.

Hoofdpijn kan op elke plek in het hoofd plaats vinden, een migraine zit vaak op 1 vaste plek. Bij hoofdpijn is dit vaak aan de voorkant van het hoofd, bij migraine vaak achter op het hoofd op 1 plek.

Hoe ontstaan die verschrikkelijke hoofdpijnen?

Migraine kunt op verschillende manieren krijgen, vaak heeft het te maken met stress, piekeren of een gebeurtenis. De stress loopt in korte tijd heel snel op, waardoor de druk in het hoofd van 0 naar 100 stijgt. door een hele dag te piekeren, blijven gedachten in het hoofd hangen, die aan het eind van de dag voor deze hoofdpijn kunnen zorgen. Ook verandering van luchtdruk kan hiervoor zorgen of bijvoorbeeld een hete zomerdag.

Is migraine een ziekte?

Migraine valt onder hersenziekte. Migraine kan erfelijk zijn en komt dan opzetten voor de 50 jaar, vaak is het in de puberteit als zichtbaar. De hersenen van deze personen zijn gevoeliger dan die van mensen die hier geen last van hebben. Maar het is niet alleen erfelijk ook andere personen kunnen hier last van hebben door angst, stress, paniek. Vaak hebben hooggevoelige personen zoals hps, autisme of adhd hier vaker last van.

2 Herkennen

Hoe lang duurt een aanval?

Een aanval kan 1 uur duren of soms enkele uren tot dagen. Dit is afhankelijk van verschillende factoren in uw dagelijkse leven en of u gevoeliger bent voor een aanval. Hoe meer rust en regelmaat hoe meer  u de kans verkleind. De aanval begint meestal een paar dagen eerder met gewone hoofdpijnen, die steeds erger worden. Het is een opbouwende fase, soms kan het zijn dat u van het ene op het andere moment een aanval krijgt en deze is dan moeilijk tot niet te stoppen, het is het uitzitten van de pijn en het verwerken van de pijn tot het is gezakt.

Na de aanval heeft u een herstelfase, dit kan enkele dagen duren voor u zich weer voelt als voor de aanval. Het lichaam moet zich weer herstellen en de balans terug vinden. Als u vaker een aanval heeft kan het zijn dat 1-2 dagen niet voldoende is om bij te komen en heeft u al een nieuwe aanval in deze dagen. Hierdoor kan de migraine chronisch worden.

Hoe ervaart iemand de migraine?

De hoofdpijn word vaak ervaren als een hele hevige druk in het hoofd, of de schedel naar buiten word geduwd. De pijnen zorgen ervoor dat het onmogelijk word te functioneren in het dagelijks leven en dat de persoon veel moet rusten in een rustige omgeving.

Het open doen van de gordijnen, geeft veel licht, het licht geeft steken in het hoofd, wat de hoofdpijn in stand houd en kan verergeren. Dit is als het donker is in huis en u zet de tv aan, even knijpt u uw ogen dicht omdat het licht te fel is. Mensen met een migraine hebben dit ook bij het daglicht.

Moeite met spreken en luisteren omdat de pijn zo hevig is en de concentratie en het geheugen afneemt is het zeer lastig te communiceren. Is de aanval gestopt dan trekt dit weer bij.

De signalen van migraine zijn:

Enkele uren tot dagen van tevoren kunt u last krijgen van:

 • vocht vasthouden of weinig plassen
 • verminderde eetlust of meer zin in snacken
 • regelmatiger hoofdpijn aan de voorkant van het hoofd met toenemende druk
 • loopneus of neusverkoudheid
 • overmatige aanmaak van speeksel
 • stemmingsveranderingen, stemmingswisselingen, prikkelbaar
 • meer piekeren, terug kerende gedachten, gedachten die als wind, storm, mistral, tornado, orkaan door het hoofd gaan.
 • Van hoofdpijn word u vaak niet misselijk, bij migraine is dit bijna altijd wel het geval.

Voortekenen die twee tot drie uur voor een aanval optreden zijn:

 • overgevoeligheid voor prikkels zoals licht, geluid en geur
 • het erg koud hebben of erg warm
 • geen eetlust, smaak van voeding is anders/minder lekker
 • opzoek naar rust, alles overhebben voor rust
 • moe voelen, weinig energie, tegelijk veel ideeën en van alles te gelijk willen
 • de plek van de migraine word gevoelig en begint met lichte nog te verdagen pijn.

Kort voor en tijdens de aanval ervaren patiënten vaak:

 • plotselinge extreme vermoeidheid of geeuwen. Als u gaat liggen kan het zijn dat u knock-out gaat van de hoofdpijn, het licht gaat letterlijk uit, na het slapen, staat u meestal nog erg vermoeid op alsof u nog niet heeft geslapen. Dit is aan de hand van hoe extreem de hoofdpijn is.
 • veranderingen in de ogen zoals wazig zien, zwarte vlekjes,
 • moeite met concentreren bijvoorbeeld het lezen van een tekst gaat niet of zeer moeilijk. Vaak is het begrijpen van de tekst niet mogelijk.
 • grote snelle veranderingen in de hartslag, vaak voel je het hart kloppen
 • extreem gevoelig voor geluiden, geuren, licht.
 • extreme emoties, gevoelens
 • misselijk, braken of diarree, als u eenmaal heeft gebraakt is de hoofdpijn vaak minder en is het gevoel vaak weg.
 • de plek van de migraine word meer en meer gevoelig en geeft meer pijn

Na de aanval ervaren patiënten meestal nog 1 a 2 dagen:

 • 2 dagen na verschijnselen, de klachten van de aanval in lichte vorm.
 • langzaam meer zin om te eten en dingen ondernemen
 • gevoelig voor geluid, geuren dit kan verminderen na enkele dagen maar kan ook blijft zijn.
 • gevoelig voor emoties en gevoelens de dag erna dit neemt langzaam af.
 • bij ernstige vorm is meestal de dag erna het zelfde als de dag van de aanval, maar omgedraaid. Start pijn die langzaam af neemt, de persoon kan weinig tot niks doen, in de avond gaat het dan vaak wat beter. De dag erna staat u dan beter op.

De signalen zijn niet voor ieder persoon hetzelfde. Probeer zoveel mogelijk te leren van een aanval zodat u steeds beter de signalen leert herkennen en erkennen en dat u weet hoe u moet handelen voor een aanval om een aanval zoveel mogelijk te voorkomen.

3 Behandeling

Bij hoofdpijn kan het helpen om pijn stilling te nemen, vaak is dit niet voldoen bij een migraine.  De pijn van hoofdpijn is vaak lichte druk of lichte steken, de pijnen van een migraine die worden ervaren zijn meestal bonkend, stekend en met veel druk.

Hoofdpijn is een 1ste signaal reageer hierop direct om erger te voorkomen. Ga bij de eerste signalen naar buiten en blijf even buiten. Frisse lucht kan hoofdpijn verminderen en gedachten veranderen.Let op de hoeveel pijnstillers die u gebruikt, houd u aan de voorschriften en niet te lang. Van pijnstillers kunt u ook hoofdpijnen of aanvallen krijgen.

Zoek hulp om de migraine te verminderen eventueel met medicatie.

4 Gevolg

 • Een persoon word hoog gevoeliger, chronische hoofdpijnen
 • Bij migraine gaat uw hartslag sneller, met gevolg dat u minder makkelijk adem kunt halen en het sneller benauwd krijgt. Dit kan de migraine verergeren.
 • Vervormingen bij zien en horen, het wazig zien of met zwarte vlekjes
 • Bij een migraine loopt de bloedsomloop minder goed, hierdoor krijgt u het sneller koud of meer rillingen of stijve spieren. Ook kan het zijn dat u koorts krijgt of gaat transpireren.
 • Door de hoofdpijn veranderd de stemming en krijgt u vaker te maken met stemmingswisselingen, terwijl het vaak niet zo word bedoeld.
 • Bij een migraine is elke inspanning die u doet een extra prikkel die de migraine verergerd, de persoon is zeer gevoelig voor geluid en is het liefst in een geluiddichte kamer.
 • Hoofdpijnen kunnen ook een oorzaak zijn van iets anders, wacht niet te lang met een onderzoek naar de oorzaak hiervan. Van regelmatig hoofdpijn krijgt u bij elke keer hoofdpijn een klein litteken wat op den duur voor een infarct kan zorgen.

5 Plan

Niet voor iedereen werken alle oplossingen hetzelfde, het is een kwestie van uitzoeken wat u kan helpen op dat moment.

 1. Maak een crisis noodplan voor een aanval. Dit houd in dat u in 4 korte stappen voor u zelf duidelijk hebt hoe u moet handelen bij een aanval. Hang deze op een plek waar u regelmatig langs loopt en leer de punten uit het hoofd. Doe de stappen ook in momenten zonder aanval om uzelf het aan te leren.
 2. Maak een lijstje met 4 punten die u moet doen bij hoofdpijn, als u er alles aan heeft gedaan de hoofdpijn te stoppen en dit lukt niet dan weet u zeker dat het een migraine is.
  1. Eten
  2. Afleiding
  3. Bewegen/sporten
  4. Ontspanning
 3. Houd het zo donker mogelijk bij een aanval, hoe donker het is, hoe sneller de rust terug komt, hoe sneller de migraine zakt. Probeer zoveel mogelijk te rusten en goed en gezond te eten en bewegen. Let wel op dat u voldoende daglicht krijgt en dat u zich niet gaat afzonderen. Een migraine kan kortdurend zijn van enkele uren. Deze kunt u na enkele keren te hebben gehad makkelijker zelf stoppen of verminderen door te letten op de signalen ervoor. Bij een aanval die langer duurt is dit een stuk lastiger en is rust, stilte en donker een manier om de pijn klachten te verminderen.

Inzicht

 1. Het doel is om meer inzicht te krijgen in de problematiek om zo een oplossing te kunnen vinden en hier beter na te kunnen handelen in geval van een aanval. Hiervoor is het belangrijk om de signalen en gevolgen van de migraine te weten en te begrijpen om goed te kunnen handelen.
 2. Hoe vaak heeft u er last van? Houd het stress en hoofdpijn schema bij voor een tijdje, schrijf erbij wat u lichamelijk voelt en welke pijnen u meer ervaart. Houd bij wat de migraine verder met u doet, de gedachten, gebeurtenis, trigger. Zodat u een beter zicht krijgt op de problematiek er achter en kunt u eerder ingrijpen.
 3. Geef een zo duidelijk mogelijk omschrijving van een aanval. Wat heeft u van te voren gemerkt? Welke triggers? Wat was u gevoel? Wat waren de gedachten? Hoe meer u weet van uw eigen aanval hoe makkelijker het word om te handelen voor tijdens en na een aanval. Door ze op te schrijven kunt u nog regelmatig terug kijken en lezen en de verbeterpunten zien.

Dagelijks leven

 • Probeer zoveel mogelijk vast te houden aan een vaste planning/schema voor uw dagelijks leven. Als u vaak hoofdpijnen heeft gaat u vaker rusten en dit kan veel invloed hebben op wat u dagelijks nog doet. Probeer nog zo actief mogelijk te zijn om uw zinnen te verzetten. Als u te vaak gaat rusten is de kans groot dat u zich slechter gaat voelen omdat u niks tot weinig heeft gedaan, dit brengt andere problematiek met zich mee.
 • Zoek een manier van actief bewegen en doe dit dagelijks om zo veel mogelijk stress kwijt te raken. Hoe meer balans u hierin heeft hoe minder aanvallen u krijgt. Komt de stress van gedachten of gebeurtenissen, schrijf deze dagelijks van u af in een dagboek, zo verwerkt u de gedachten en zijn ze minder op de voorgrond aanwezig.

Klachten verminderen

 1. Probeer yoga en ademhalingsoefeningen te doen om de rust terug te vinden. Door een verkeerde of versnelde ademhaling blijft een deel van de hoofdpijn in stand. Zorg voor regelmatige rek en strek oefeningen omdat de spieren vast gaan zitten vooral in de schouders en nek, wanneer u de migraine heeft of erna. Dit kan enkele dagen aanhouden.
 2. Paracetamol kan de pijnklachten iets verlichten, wanneer pijn te vaak of te hevig is, kunt u de huisarts vragen om andere medicatie, deze zijn dan vaak met de stof triptaan.
 3. Zet muziek op of een geluiddichte koptelefoon, zodat u niet het geluid hoor van irritatie. Door de muziek veranderd u stemming, gevoel en gedachten en hierdoor vind u rust. met de geluiddempende koptelefoon kunt u zich afzonderen, hierdoor ervaart u minder prikkels en kunt u de rust vinden. Let wel op dat u dit niet te vaak doet omdat u dan steeds gevoeliger word voor geluiden.

E-GGZ

E-GGZ

Welkom op het profiel van GGZ. GGZ staat voor geestelijke gezondheidszorg. Met de informatie die we delen willen we taboe op psychische problematiek verminderen en al het zou kunnen stoppen. Iedereen kent iemand met psychische problematiek, het zo een heel normaal onderwerp moeten zijn om te bespreken. De artikelen gaan over diagnose, medicatie en behandelaars. De diagnose waar ik over schrijf zijn o.a. autisme, borderline, ptss, depressie, hsp.