Hond kopen

Wat is het?

Het aanschaffen van een hond is makkelijk en simpel. Vaak staan mensen te weinig stil bij de overige kosten en wat een hond met zich meebrengt. Een hond is als een familielid van het gezin. Over een hond in huis nemen moet goed worden na gedacht en de mogelijkheden worden bekeken. Een puppy is erg leuk en ziet er schattig uit, maar een hond brengt veel verantwoordelijkheid en kosten met zich mee.

De eenmalige kosten voor een hond bestaan uit drink en eten bakken, speelgoed, riem, mand, borstels. Een gemiddelde pup komt op ongeveer €200,- als u hem bij een fokker koopt. Bij een dierasiel zijn de kosten vaak lager. De vaste lasten van een hond zijn de dierenarts, het voer, verzekering

Zo begint u:

Stap 1 Kunt u de kosten betalen van een hond? Voor een gemiddelde hond zijn de kosten, volgens de rekenkamer, over 12 jaar (hondenleven lang) € 18.000,- , dit € 1500,- per jaar. Bij vele gemeente is een hondenbeleid, dit is een bedrag wat u jaarlijks moet betalen voor u hond aan de gemeente, hondenbelasting.

Stap 2 Gezondheid van de hond. Naast deze kosten zijn er kosten voor een dierenarts, deze zijn vaak erg hoog en lopen snel op. Een hond heeft jaarlijks vaccinaties nodig zoals in de zomer om te kunnen zwemmen in open water, tegen hondsdolheid of tegen wormen. Deze kosten komen elk jaar terug, samen met de kosten voor anti- vlooien. Daarnaast als de hond ziek is moet het ook naar de dierenarts en komen er extra onverwachte kosten. Voor een hond is het verstandig daarom een verzekering af te sluiten met een maandelijkse premie. Deze vergoed het gehele bedrag of een deel van de kosten. De premie is gemiddeld rond de €25 per maand. Een factuur van de dierenarts loopt snel in de honderden euro’s, dan heeft u de arts nog niet veel gedaan.

Stap 3 Hoe groot is uw huis? De hond die u aan wilt schaffen, heeft die wel genoeg ruimte in huis? In een kleine woning is het niet verstandig een grote hond te plaatsen. Een golden retriever zou beter passen in een rijtjeswoning dan een studentenkamer. Kies een hond die past bij uw woning.

Stap 4 Wat voor een hond wilt u? Wat voor een hond past bij u, qua gedrag? Niet elke hond is hetzelfde, er zijn veel rassen en de keuze is daarom erg groot. Vraag bij het asiel of u met een paar honden mag wandelen om het gedrag en karakter van de hond te observeren. Zou de hond bij u passen? Wat zou u graag terug zien in uw hond? Bekijk online de mogelijkheden van de rassen en het karakter maak een groep van 5 rassen die u het meest aanspreekt en zoek verder naar de hond van uw keuze. Maak een verlanglijst van het karakter van de hond.

Stap 5 Opvoeding van de hond Een pup moet u nog alles leren, net als de opvoeding van een kind. Dit kost zeer veel tijd en geduld. Het is belangrijk om een puppy training te volgen om de basis instructie te leren van zitten liggen enz. Deze cursussen zijn vaak 1x per week voor ongeveer 1/2 jaar.

Heeft u genoeg tijd voor de hond? Werkt u overdag of zit u op school, dan is de hond de gehele dag alleen thuis en heeft hierdoor erg weinig aandacht. Een hond kan niet een gehele dag alleen zijn. Als u werkt dan zou de hond naar een honden opvang moeten of een oppas.

Hoe consequent bent u? Een hond moet minimaal 3x per dag naar buiten, ook in de herfst en winter bij slecht weer. Nu zou u misschien zeggen ja dat doe ik, maar als het regent? of als het vriest? Denk hier niet te makkelijk over. Ook als u even geen zin heeft moet u toch naar buiten.

Stap 6 Een hond kan u soms beperken. Bijvoorbeeld als u op een feestje bent, moet u rekening houden met de tijd. De hond moet toch naar buiten, dus u zult eerder van het feestje weg moeten. Ga u op vakantie, waar gaat u hond dan naar toe? Vaak mogen honden niet mee en is er een oppas nodig voor de hond. Een hond kan naar een hotel of motel voor honden of naar een kennis. Over de kosten is belangrijk van te voren over na te denken.

Stap 7 vraag altijd naar het paspoort van de hond. Hierin staan ook de vaccinaties en eventuele problemen in de gezondheid.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het stappenplan heeft u een duidelijk beeld van de kosten van een hond en de verantwoordelijkheid. Zo kunt een beter besluit nemen of u wel of geen hond aanschaft.

Tips:

  • Maak een budgetplan van de hond die u wilt aanschaffen, zodat u een duidelijk beeld heeft van de gehele kosten van uw hond. Hoeveel kost het voer? Hoeveel kilo heeft u er maand nodig? Wat kost de verzekering? Wat zijn de extra kosten?
  • Laat u hond altijd chippen, als u uw hond kwijt bent kan door middel van de chip de eigenaar worden gevonden. Dit kunt u laten doen bij de dierenarts en brengt geen kosten met zich mee. Registreer de chip en houd de gegevens up to date.
  • Vraag hondenbezitters om hun ervaring of tips.