Leefgeld

Wat is leefgeld?

Leefgeld is het bedrag wat u maandelijks overhoud wanneer u een budgetplan werkblad bijhoud, het verschil tussen inkomsten en uitgaven is het bedrag wat u kunt besteden als leefgeld. Leefgeld word vaak gezien als iet uit de schuldhulpverlening, in uw administratie heeft u hier ook mee te maken. Het is belangrijk het werkblad regelmatig bij te houden voor een goed balans tussen inkomsten en uitgaven. Voor meer informatie kunt u het artikel budgetplan en huishoudgeld lezen

Leefgeld is een bedrag dat u wekelijks of maandelijks ontvangt op een leefrekening van de schuldhulpverlener voor eten, drinken, kapper, kleding, verjaardag, telefoon, internet, sporten, etc. Hoe hoog het minimale leefbedrag is, ligt aan de hoogte van uw schulden en uw inkomsten, dit word samen met uw schuldhulpverlener vast gesteld. Alle extra inkomsten zoals de kinderbijslag, toeslagen en vakantiegeld schuldhulpverlening, word meegeteld als inkomsten.

Ik heb gelezen dat ik recht heb op een minimaal bedrag als leefgeld. Waarom krijg ik dat dan niet altijd?

Op deze website vind u de bedrage die u minimaal, +/- € 30,00 tot € 90,00 per week, in een standaard situatie zou kunnen krijgen. De situatie van u kan anders zijn en waardoor het niet altijd mogelijk is om leefgeld te ontvangen. De schuldhulpverlening gaan uit van een andere benadering zo word er gekeken naar het totaal inkomen .

Wettelijk minimum aan leefgeld en schuldhulpverlening

In de wet is geen minimum leefgeld bij schuldhulpverlening gesteld, de meeste budgetbeheerders maken gebruik van een vrij te laten bedrag. Het bedrag waarvan u maandelijks moet rondkomen, ook wel vrij te laten bedrag genoemd, is de belastingvrije voet van 90% + een reservetoeslag van 5%. Van het hele bedrag mag u tijdens de schuldsanering 95% houden. Dit wordt de beslagvrije voet genoemd (artikel 475 lid d van het Wetboek Burgerlijke Rechtsvordering). Dit komt neer op een minimum norm van uw leefgeld van per persoon € 40,- en per inwonend gezinslid € 10,- per week extra.

Een vrij te laten bedrag word berekend met een vtlb calculator of aan de hand van de Recofa methode kan een schuldhulpverlener het bedrag vaststellen, de methode is ontwikkeled door een werkgroep van rechters-commissarissen in faillisementen (Recofa).

Met het vtlb (vrij te laten bedrag) moet u uw vaste lasten betalen, eten, kleding, verjaar- en feestdagen, vervanging van de wasmachine, enz. Hierbij zijn de kosten van de eigen bijdrage ziektekosten in verwerkt.

Prioriteit 1 Schulden

Schulden hebben voorrang op alles. Bij schuldhulpverlening worden eerst de vaste lasten en schulden afgelost en hierdoor kan het zijn dat er geen leefgeld meer over is. Dat er geen leefgeld is op dit moment komt dat omdat er beslag ligt op uw loon en/of uitkering? Dat kunt u via uw schuldhulpverlener dit laten aanpassen. Komt omdat er te weinig loon en/of uw uitkering te laag is? Dan kunt u bij de gemeente een tegemoetkoming aanvragen.

Prioriteit 2 Vaste lasten

Naast uw schulden moeten de vaste lasten zoals de telefoon, het internet, verzekering(en) en, indien van toepassing kosten voor de kinderen. nog worden betaald.

Prioriteit 3 Sparen

De schuldhulpverlener houd een bedrag in voor kosten zoals bijvoorbeeld voor de eigen bijdrage van de ziektekosten, voor de gemeentelijke- en/of waterschapsbelasting of voor onvoorziene uitgaven te kunnen betalen.

Prioriteit 4 En tenslotte wordt dan gekeken hoeveel er overblijft voor het leefgeld.

Plan aan passen; Heeft u te weinig leefgeld of duurt het te lang voor uw schuldhulpverlener het plan aanpast, dan kunt u nog naar het juridisch loket en/of een advocaat in de hand nemen. De kosten van een advocaat voor het leefgeld en dreiging tot afsluiten, kunt u terugvragen bij de bijzondere bijstand. Hiervoor heeft u een bewijs van onvermogen nodig deze kunt u halen bij het juridisch loket. Neem hiervoor de gegevens van uw advocaat mee.

Profielfoto van Online schuldhulp

Over Online schuldhulp

Schuldhulp beantwoord uw vragen over budgetbeheer, bewindvoering en schuldsanering, ik kan uw verder helpen in de wereld van schuldhulpverlening. Schulden, u kunt er bovenop komen! Hebt u schulden of vindt u het lastig om met geld om te gaan? Kijk hier hoe u zich kunt aanmelden voor schuldhulp. Schuldhulp is bovendien gratis.

Geef een reactie