Hoe leer ik opnieuw boeken lezen?

Als kind las ik erg veel en kon helemaal opgaan in het boek. De afgelopen jaren is er veel gebeurt. Hierdoor heb ik minder rust en kan me nu niet concentreren op het lezen van een boek. Ik zou graag weer lekker in een goed boek kruipen, maar ben er nu al even uit en heb geen idee waar te beginnen.

Wat is het?

Hoe langer u niet leest, hoe lastiger het word om goed te concentreren om een boek te lezen. De concentratie zult u eerst moeten opbouwen. Een geheel boek lezen is op dit moment niet mogelijk. Hiervoor moet eerst de concentratie verbeteren. Hoe beter u zich kunt concentreren hoe beter u zich kunt inleven in het boek.

Zo begint u:

Stap 1 U geeft aan dat er veel is gebeurt de afgelopen jaren. Het probleem van een verminder concentratie kan ook hier liggen. Probeer deze zoveel mogelijk te verwerken, op te schrijven en eventueel te behandelen. Hoe meer u hiermee zit hoe lastiger het is om volledig in een boek op te gaan. De gedachten aan de problemen verstoren dat. Voor u gaat lezen schrijft u alle gedachten op die u bezig houden. Zo is u hoofd meer leeg en houden de gedachten u niet bezig.

Stap 2 Probeer voor het lezen een aantal ademhalingsoefeningen of yoga oefeningen zodat u in meer rust kunt beginnen aan het boek. Of zet een geluiddempende koptelefoon op, zodat u zich helemaal kunt afsluiten. Hierdoor word het makkelijker om u in te leven in een boek.

Stap 3 In de loop van de tijd veranderd het gene wat u leuk vind om te lezen. Zoek een andere gerne wat nu goed bij u past. Begin eerst met korte boeken of alleen bijvoorbeeld het nieuws. Stel u zelf vragen na het nieuws of u het wel heeft begrepen. Misschien kunt u beginnen met een luisterboek en daarna korte boeken en langzaam weer opbouwen. Probeer zo veel mogelijk actief te luisteren naar het boek, dit vergroot u inleving weer en uw concentratie. Dit gat het makkelijkste als u uw ogen sluit.

Stap 4 De vraag kunt u stellen bij de bibliotheek en hun vragen om advies. U bent niet de enige die probleem heeft en vaak hebben ze tips wat u kunt doen.

Stap 5 Geef het niet op naar een paar dagen. Probeer elke dag opnieuw met lezen van een boek. Na enige tijd word het steeds makkelijker en word de concentratie steeds weer beter.

Tips:

  1. Speel regelmatig spelletjes, dit vergroot de concentratie.
  2. Zoek een alternatief om rust te vinden, bijvoorbeeld hard lopen of fietsen

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.