Hoe lang is een verblijf op HC GGZ?

Wat is het?

Op de HC (High Care) afdeling van de GGZ is er geen vaste termijn wanneer u weer naar huis gaat. Bij sommige is dit binnen 2 dagen andere kunnen er 5 maanden zitten en nog geen vooruitzicht hebben naar huis te gaan. Niet alle personen hebben dezelfde problematiek en herstellen niet even snel, vandaar dat er ook geen vaste termijn voorstaat dat iemand hersteld is of moet zijn.

Het gaat niet aan de hand van diagnose hoe lang u moet blijven. De diagnose geeft de problematiek en behandel richting aan. Hieraan zit een richting hoe lang het zou kunnen duren in het gunstigste geval. Aan de hand van de diagnose word een behandelplan opgesteld. Hierin staat hoelang de verwachte behandeling en daarmee de opname gaat duren.

Op een HC afdeling zijn er opname met een IBS of RM hiervan staat vast dat de persoon er minimaal 3 weken tot 6 maanden moet verblijven op de afdeling. Dit heeft veel al te maken met de behandeling van medicatie en hoe deze aanslaat bij de persoon. Een rm kan na de 6 maanden worden verlengt met minimaal 3 maanden.

Van een HC komt u af als een psychiater u goed heeft gekeurd om met ontslag te gaan. Aan het ontslag zijn meestal nog enkele voorwaarden verbonden zoals hulp van het act of fact, medicatie inname en persoonlijke voorwaarden.

Zo begint u:

Stap 1 Houd u aan de afspraken die met u zijn gemaakt, over medicatie en behandelplan.

 • Maak gebruik van uw vrijheden en wees op tijd weer terug.
 • schrijf afspraken in uw agenda of telefoon zodat u ze niet vergeet. Maak noties van gesprekken en bewaar deze in een aparte map.

Stap 2 laat zien dat u het zelf kan.

 • Probeer zoveel mogelijk alles zelf te doen en op tijd u medicatie in te nemen op de tijden dat is aangegeven. Hierdoor leert u zich zelf een ritme, die u thuis kunt doorzetten.
 • Accepteer dat u op een HC afdeling bent en dat u enige tijd moet houden aan de regels van de afdeling voor uw gezondheid. Hiermee word het verblijf op de afdeling makkelijker, het is zo en u kunt het p dit moment niet veranderen.
 • Plan activiteiten binnen en buiten de afdeling
 • Sta op tijd op en ga op tijd slapen, houd een goed ritme aan.

Stap 3 Krop problematiek niet op en maak deze bespreekbaar met de begeleiding. Hoe meer u bespreekbaar maakt hoe beter ze u kunnen helpen.

 • Als u het lastig vind het uit te spreken schrijf het op papier en laat het lezen. Houd hiervoor de schema’s van het dagboek bij, om het te verduidelijken.
 • Ga de eerste dagen niet bij de deur zitten en steeds er naar kijken. U gaat piekeren waarom u hier bent, het klopt niet, hiervan krijgt u veel onrust. Zoek een plek waar u zich op uw gemak voel en begin met een activiteit.

Stap 4 Neem deel aan de activiteiten van de afdeling. Ga er bij zitten en praat mee of drink gezellig koffie. U hoeft niet actief bezig te zijn bij bijvoorbeeld creatief.

Stap 5 Vraag u behandelplan op voor meer duidelijkheid voor hoe lang u moet blijven en de verwachtingen zijn. Vraag om meer duidelijkheid als u het nog niet begrijpt of als u vragen houd. Door er over te piekeren krijgt u er stress en onrust van.

 • Vraag uw behandelplan op en alle belangrijke afspraken op papier zodat u duidelijk heeft en er op terug kunt komen.

Stap 6 wees voorbereid op moeilijke momenten en wat u gaat doen op dat moment. Hoe kunt u de momenten zoveel mogelijk ontlopen en aanmaken zodat ze minder erg zijn?

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het stappenplan heeft u een duidelijk beeld van hoe lang een opname op een HC kan duren en hoe u de tijd zo kort mogelijk kunt houden.

Tips:

 • Vraag hulp van pvp bij klachten over het beleid of behandeling
 • Bereid u goed voor op een opname als u dit op tijd weet. Maak een checklist van spullen die belangrijk zijn voor u en neem deze mee.

Waarschuwing:

 • Is uw gedrag niet passend in de groep dan kunt u naar IC worden overgeplaatst

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.