Hoe kan impulsaankopen verminderen?

Stap 1 Impulsaankopen is een trigger die u niet in de hand heeft, iets prikkelt u en het moet worden gekocht. Hoe komt het dat u dit perse moest kopen? Waarom kon het niet blijven liggen? Door inzicht te hebben, door het bijhouden van het trigger schema, in de reden waarom kunt u meer impulsaankopen voorkomen. Let een tijdje op wanneer u impulsaankopen doet. Als u de situaties weet kunt u proberen om de sitauties voor een periode te vermijden.

Probeer de emotie die met de aankoop gepaard gaat te (h)erkennen en neem hem onder handen, het kan zijn dat hierbij een therapeut nodig is. Een zwakker moment is vaak wanneer het druk is, na het werk, schooldag of feestdagen. Dit komt doordat u aan het eind van de dag steeds meer vermoeid raakt, uw doorzettingsvermogen en wilskracht neemt dan ook af. Om die reden werkt het super goed om uw boodschappen in de ochtend te doen, na het ontbijt. Met een lege maag boodschappen doen lijd tot impulsaankopen aangezien alles lekker lijkt.

Stap 2 Maak het afleidingsschema voor u zelf zodat u het product niet mee neemt of dat u er langer erover na denkt. Neem bijvoorbeeld eerste een pepermuntje en als deze op is beslist u of u het koop. Door even niet aan het product te denken, is de kans groot, dat u het niet meeneemt en het nut er niet van ziet om het te komen. Zoek ontspanning in uw winkelen, probeer eens een tijdje te winkelen zonder te kopen. Gaf dit u stress of onrust? Maak dan het stressschema of het algemeen schema om hier meer grip op te krijgen.

Stap 3 Maak het budgetplan werkblad en u kan voorkomen dat u te veel uitgeeft, door een overzicht te maken van de inkomsten en uitgaven heeft u duidelijk waar u de impulsaankopen aan besteed, op deze kosten kunt u dan flink besparen. Bepaal elke maand een vast bedrag dat u mag en kunt uitgeven aan aan boodschappen, kleding, uitgaan en andere zaken, maak een budgetplan werkblad, hoeveel u die maand waaraan gaat besteden. Door uzelf te houden aan uw overzicht is bent u minder geneigd meer te kopen dan in uw overzicht staat.

Stap 4 Om uzelf te beschermen tegen overmatig pin gedrag kunt u een vast bedrag per week nemen en dit is het maximale wat u te besteden heeft die week. Geld wat u niet heeft kunt u nog niet uitgeven, wacht altijd tot er voldoende geld op uw rekening staat voor u een product of dienst koopt. Let goed op uw uitgaven, noteer ze in het huishoudboek, want op = op.

Stap 5 Vergelijk de prijs goed met het product wat u normaal koop. Reken altijd uit wat het product in de aanbieding per stuk kost. Een aanbieding word zo gemaakt dat het erg voordelig is zoals 3 halen 2 betalen of 2de voor de halve prijs. De enige aanbieding die altijd voordeliger is de 1 + 1 gratis let dan wel op dat er geen tijdelijke verhoging is van een fles per stuk. Door de reclamefolders word de verleiding groter tot het kopen van een product. Door een nee-nee sticker te plakken op uw brievenbus krijgt u geen folders meer en word u niet meer verleid. De folders kunt u altijd online bekijken of in de winkel zelf. Een nee-nee sticker kunt u aanvragen bij uw gemeente. Denk goed na waar u uw gegevens achterlaat. Misschien bespaart u nu iets, maar ontvangt u daarna veel reclame. Vaak zijn nieuwsbrieven grote verleiders om te gaan kijken bij het product en later het product aan te schaffen. In een nieuwsbrief word u al lekker gemaakt met een goede actie of aanbieding. Zeg deze nieuwsbrieven op.

Stap 6 Voor u boodschappen gaat doen is het belangrijk een lijstje te maken en u daar aan te houden en niks extra mee te nemen. Loop ook geen winkels in die niet op uw lijstje staan. Boodschappen doen op een rustig moet kan voorkomen dat u zich laat verleiden tot de aanbiedingen. Neem voor uw boodschappen een mandje in plaats van een kar, hier past minder in en heeft u eerder het gevoel dat u genoeg boodschappen heeft. Laat zoveel mogelijk uw pinpas thuis bij het doen van de boodschappen. Het uitgeven van geld is lastiger als het in contanten is dan wanneer het staat op uw bankrekening. Door betalen met de pinpas kunt u het overzicht kwijt raken over uw uitgaven. Laat uw creditcard thuis als u gaat winkelen of werken en zorg dat uw creditcard-info NIET wordt bewaard bij shopsites of in shop-app’s, zo bent u sneller geneigd geld uit te geven, als er maar één druk op de knop nodig is.

Stap 7 Bekijk op zondag de aanbiedingen van de komende week en noteer de spullen die uw wilt kopen in een schrift. bekijk aan het einde van de week of u het nog echt nodig heeft of dat het toch een impuls was om het te kopen. Door er een aantal dagen over te denken kijkt u er veel anders tegen aan. Door de aankoop even uit te stellen is het vaak zo dat u het product op het later moment niet meer koopt.

 

Boekhouder ilona

Boekhouder ilona is een gediplomeerd boekhouder sinds 2011. Op deze website blogt ze over hoe u de financiën op orde kunt brengen en houden. Een overzichtelijke administratie is onmisbaar voor het opbouwen van een financieel gezond leven. De ervaringen en kennis worden gedeeld aan de hand blog artikelen. Daarnaast staat soebar.nl voor schuldpreventie. De doelgroep van de website is gericht op gezinnen met een minimum inkomen.

Wij horen graag uw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.