Hoe kan ik omgaan met de problemen op de afdeling?

Wat is het ?

Op de afdeling zijn er steeds gesprekken over problemen. De problemen zijn vaak zwaar van stof, vooral als iemand een levensverhaal verteld. Vaak blijft het hangen en is het lastig een plek te geven. Het ontlopen van deze gesprekken is lastig omdat deze zowel in de woonkamer als op de binnenplaats als in de gang zijn. De gehele dag hoor je de problemen van een andere en daar naast nog de eigen problemen. Doordat er weinig te doen is op de afdeling, worden gesprekken vaker gehoord en beleeft. Hierdoor zijn er weinig mogelijkheden de zinnen te verzetten.

Het is goed dat de problemen van de persoon kenbaar worden gemaakt maar als je dagelijks in de woonkamer zit word het op een geven moment te veel en lastig mee om te gaan. Op de kamer zitten is niet goed voor het herstel proces en de kamer is bedoeld om te slapen, thuis zou dat ook niet zijn.

Zo begint u:

Stap 1 Zet de problemen van andere zoveel mogelijk van u af door het op te schrijven of het bespreekbaar te maken. Door het van u af te schrijven verwerkt u al een deel van het probleem, waardoor u het makkelijker kunt loslaten.

  • Maak het bespreekbaar met de verpleging en behandelaar dat u hier veel last van ervaart en hoe u hiermee kunt omgaan. Door ermee te blijven lopen vergroot u het nare gevoel van de problemen van andere.
  • Vraag aan medebewoners hoe hun hiermee omgaan, zijn kunnen u tips geven.
  • Vraag eventueel medicatie als lorazepam voor de stress of onrust die het geeft. Geef hierbij duidelijk aan dat het komt door de vele problemen die besproken worden.

Stap 2 Trek problemen van andere u niet niet te veel aan, hierdoor gaat u zich zelf slechter voelen. Denk aan u zelf en uw eigen herstel en ga doen waar u zich goed bij voelt. U kunt het probleem niet oplossen voor de persoon. Blijf er niet te lang bij stil staan.

  • Vraag u zelf af wat ging er vandaag goed? Wat heb ik goed gedaan? Blijf positief denken. Maak kleine stapjes.

Stap 3 Bedenk u eigen activiteiten om de problemen te negeren en met uw eigen activiteit bezig te zijn. Probeer zoveel mogelijk de gesprekken te ontlopen door op tijd in een andere ruimte te gaan zitten.

Stap 4 Maak gebruik van de vrijheden, ga regelmatig een 1/2 uurtje van de afdeling om bij te komen. Ga bij voorkeur een wandeling maken, frisse lucht doet vaak goed en veranderd uw gedachten, waardoor u op de afdeling weer meer aan kunt.

Stap 5 Word het zwaar, probeer uw rust te houden met ademhalingsoefeningen en yoga. Zoek een rustige plek op de afdeling en kom hier even bij.

  • zet muziek op om de gesprekken niet te horen. Houd er rekening mee dat dit ook u stemming negatief kan beïnvloeden. Tijdelijk overstemmen met muziek voor maximaal 1 uur en dan 2 uur geen muziek.

Stap 6 bedenk u eigen crisisplan. Wanneer word het u te veel? Waar merkt u dit aan? Wat kunt u doen om het te verminderen? Wat heeft u hiervoor nodig? Maak het plan en signalen bespreekbaar met de verpleging en behandelaar.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het stappenplan heeft u een duidelijk beeld wat u kunt doen aan de situaties op de afdeling.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.