Hoe groot is de kans burenoverlast met succes te bestrijden?

Wat is het?

De kans om overlast te bestrijden heeft met verschillen punten te maken. Zoals bijvoorbeeld meerdere personen die klagen hebben meer kans dan 1 persoon. Er moet voldoende bewijs zijn om de overlast te herkennen en aan te pakken.

Overlast van buren is vaak lastig tegen te gaan en word in de eerste plaats vaak gezien als huisgeluiden of omgevingsgeluiden. De woningbouw doet hier vaak zeer weinig aan. In de meeste gevallen moet de persoon die last heeft van de buren verhuizen en kan de veroorzaker blijven zitten. Ook klachten indienen bij de woningbouw heeft vaak weinig effect.

Het heeft ook vaak te maken met de buren onderling, hoe is het contact met de buren, valt er te praten over overlast? Als de buren weigeren het gesprek aan te gaan over de overlast of het ontkennen is de kans erg klein dat het word aangepakt.Vaak zijn mensen zich ervan bewust dat ze overlast veroorzaken, maar ook na een gesprek of brief gaan ze door. Het heeft veelal te maken met het fatsoen van de persoon.

De instanties als buurtbemiddeling of sociaal wijkteam stoppen wanneer de veroorzaker aangeeft geen overlast te veroorzaken. Hierdoor komt er geen bemiddeling en word de overlast niet aangepakt. Alleen wanneer de veroorzaker het probleem bespreekbaar wilt maken heeft u een kans.

Het ligt er ook aan wat voor overlast het is. Het maken van harde geluiden in de woning door bonken of deuren word vaak niet aangepakt, maar als iemand op straat te veel heeft gedronken en overlast veroorzaakt wel. Muziek die ‘s nachts erg hard staat na 24.00 uur zal door de weeks sneller worden aangepakt dan in het weekend.  Daarnaast is het een groot verschil of u in een dorp of stad woont. In een dorp word overlast sneller aangepakt, terwijl het in een stad vaak is dat het er bij hoort.

Wat u nodig heeft:

Het bewijs van overlast, getuigen/meerdere personen, reden van meldingen, de meldingen

Zo begint u:

Stap 1 Met hoeveel personen heeft u last van de overlast? Vraag bij zoveel mogelijk mensen na of deze ook last hebben van de overlast en maak samen een melding. Een grote melding van meer personen vergroot de kans, in plaats van dat 1 persoon melding maakt. De melding van 1 persoon word vaak niet serieus genomen.

Stap 2 Welk bewijs is er? Hoeveel bewijs heeft u? Hoe veel meldingen heeft u gemaakt en waar heeft u deze meldingen gedaan? Vele terechte meldingen bij politie en woningbouw vergroten de kans op slagen. Hoe meer bewijs u heeft hoe meer kans u maakt.

Stap 3 De woningbouw en politie kunnen geluidmetingen doen die kunnen bewijzen dat er geluidsoverlast is. Als dit zo is word de huurder uit de woning gezet. Maar vaak duurt het erg lang voor de woningbouw zoiets doet.

Stap 4 Om er een einde aan te maken is het vaak nodig juridische stappen te ondernemen,bij zowel een huurwoning als een koopwoning. Een huurder kan dan uit de woning worden gezet voor het verstoren van het woongenot. Bij een koopwoning kunt u informatie vragen bij vereniging Eigen Huis.

Stap 5 Vaak is verhuizen de enigste optie.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het stappenplan heeft u een duidelijk beeld wat de kansen zijn. Vaak zijn deze nihil. En is verhuizen noodzakelijk.

Tips:

  • Zoek op het internet naar geslaagde pogingen van burenoverlast en kijk hoe deze mensen het hebben aangepakt.
  • Houd de overlast zoveel mogelijk bespreekbaar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.