hoe ernstig is een ptss?

Een PTSS (post traumatisch stress stoornis) is niet voor iedereen hetzelfde. Op de vraag hoe ernstig een PTSS is, is niet 1 antwoord te geven.  Een trauma kan 1 trauma zijn of meervoudig. Hoe meer trauma’s u heeft hoe ernstiger de PTSS is. De PTSS van een persoon veranderd het leven van de persoon. De persoon zal nooit meer de oude worden.

PTSS en het trauma

Een PTSS begint vaak bij een trauma opgelopen uit een zeer nare gebeurtenis. Dit trauma heeft invloed op uw dagelijks leven. Hoe veel last u van het trauma heeft bepaald voor een groot deel de ernst van de PTSS. Daarnaast is het soort trauma en hoe u deze heeft opgelopen van invloed. Bijvoorbeeld een militair in oorlogsgebied heeft een andere PTSS dan bijvoorbeeld iemand die een ernstig ongeluk heeft meegemaakt.

Een trauma van 1 schokkende gebeurtenis of voor langere tijd blootgesteld aan geweld of oorlog. En schokkende gebeurtenis valt goed te behandelen. Als het voor langere tijd is, is dit er lastig. Hoe langer het trauma in stand word gehouden en niet word behandeld, groeit het trauma, hoe lastiger het is om deze voldoende te behandelen.

Een PTSS valt te behandelen en bij een klein trauma kan het helpen en de klachten verminderen. Bij een groter trauma of een meervoudig trauma is dit vaak niet mogelijk. Met de PTSS moet een persoon leren omgaan en zal er niet meer van afkomen. Hoeveel last een persoon heeft van de PTSS is afhankelijk van hoe goed de persoon ermee overweg kan. Door bijvoorbeeld de signalen te herkennen en het trauma te behandelen met een EMDR. Het verwerken van een trauma en de PTSS is een zeer langzaam proces en kan erg lang duren voordat u een verbetering ervaart.

PTSS en overgevoeligheid

Naast het trauma worden personen met PTSS vaak gevoeliger voor geluiden of geuren. Een geluid kan veel stress opleveren en hierdoor kan een persoon minder goed /functioneren op een dag. De geluiden komen vaak harder binnen dan bij personen zonder PTSS. De geluiden geven vaak een herinnering aan het trauma.

Personen met een PTSS hebben vaker lichamelijk klachten zoals hoofdpijnen of pijn in de spieren. Dit kan invloed hebben op de hersenen en op het zenuwstelsel. Vaak hebben de personen door de stress veel last van rugpijnen en pijn in de spieren.

De persoon zal altijd rest verschijnselen overhouden aan het trauma en PTSS. Deze kunnen zijn overgevoelig zijn of dagelijks veel meer stress. De restverschijnselen zullen in de loopt van tijd verergeren en dit maakt dat de verschijnselen erg zwaar kunnen zijn.

PTSS en werk

Een PTSS is een ernstige verstoring van het functioneren. De persoon krijgt door het trauma veel last van allerlei bijzaken die in het begint vaak klein of onbelangrijk zijn. De persoon heeft vaak last stemmingswisselingen en problemen met het slapen.  Vaak in de slaap maar ook overdag heeft de persoon last van herbelevingen. Dit zijn filmpjes van de gebeurtenis die als echt worden afgespeeld. Hierdoor beleeft de persoon zeer regelmatig het trauma.

Een persoon met PTSS heeft vaker last van depressies en psychische problematiek. Voor deze personen is het belangrijk de signalen hiervan te herkennen om ze zoveel mogelijk te voorkomen. Door er zeer regelmatig over te praten en het maken van een planning of crisisnoodplan, kan veel problematiek worden voorkomen en kan de depressie beter worden begrepen en aangepakt. Hierdoor is de kans groot dat werken zeer lastig word of niet meer mogelijk is.

De ernst van uw PTSS

De ernst van een PTSS of Trauma van u zelf kunt u ontdekken door dagelijks de signalen bij te houden en te kijken hoeveel last u hiervan heeft. Dit kunt u bijhouden in het PTSS schema (zie artikel PTSS). Schrijf dagelijks de lastige momenten op, de gebeurtenis zelf en hoe u zich voelde hierdoor, een herbeleving? veel stress? Door dit te herkennen kunt u dingen anders gaan doen om dit minder vaak voor te laten komen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.