Hitteplan voor PTSS

1 Wat is het?

Warm weer is voor zowel mensen zonder diagnose als met een vervelende dag zeker als het tropisch warm is. Voor mensen met een PTSS is het een extra zware dag. De hitte zorg voor extra prikkels en triggers.

2 Herkennen

Bij warm weer worden de emoties en gevoel versterkt, hierdoor komen buien sneller op en kunnen langer blijven hangen. Bij een PTSS kan het erg lastig zijn om de emoties gevoelens en het gedrag onder controle te houden. Dit kan komen door buien die in 1x komen opzetten zoals bij buien of bijvoorbeeld door een geluid of door warm weer.

Door dat er minder lang en vast word geslapen tijdens warme dagen, bent u veel meer prikkelbaar dan anders. Hierdoor heeft u meer last van de gedachten en trauma’s. Door dat het warm is, doet u minder en gaat u vaker zitten, hierdoor gaat u meer malen en piekeren

3 Behandeling

De ptss kan behandeld worden met gesprekken en EMDR

4 Gevolg

 1. Veel mensen gaan met warm weer naar het strand of zoeken verkoeling in het zwembad. Veel mensen met PTSS slaan dit over omdat het te druk is, te veel prikkels en personen er veel stress van onder vinden.
 2. Iemand met een PTSS heeft regelmatig last van hoofdpijnen en migraine dit komt veelal door de zorgen, piekeren/overdenken, trauma’s en triggers. De hoofdpijnen worden vaak heviger en langer bij warm weer. De gedachten gaan sneller in een tornado stand door het hoofd en zijn moeilijker te stoppen.
 3. Door de stress en de hoge temperatuur en de lage luchtvochtigheid kunnen personen met een PTSS het extra benauwd krijgen. Van de stress gaan personen vaak dieper ademen en hebben het vaak dan al benauwd.
 4. Door het warme weer en de vele stress heeft een persoon met PTSS vaak geen zin om te eten of denkt er niet aan.

5 Plan

Stap 1 Wat heeft u nodig om de hete dagen door te komen? Wat kunt u van te voren doen zoals bijvoorbeeld boodschappen?

 • Maak uw eigen hitteplan waar u op gaat letten en wat u gaat doen met de warme dagen. De dagen weet u meestal enige tijd van te voren, u kunt zich dus goed voorbereiden op deze dagen om ze zo goed mogelijk door te komen. Accepteer dat het warm word en bereid u erop voor.
 • Zorg dat u zo min mogelijk regel zaken moet doen op de warme dagen doe het van te voren en als het kan uit te stellen. Regelzaken geven veel stress.
 • Zorg dat alles klaar staat en in huis is dat u de dag van hoge temperaturen niet de deur moet uit moet met veel stress.
 • Vermijd plekken waar u normaal veel stress van krijgt.
 • Houd zoveel mogelijk uw dagritme vast wat u gewent bent, dit geeft de meeste structuur en is duidelijk en geeft de minste stress.

Stap 2 Wat verminderd de stress? Hoe kunt u hoofd koel houden, wat heeft u hiervoor nodig?

 • Kijk naar vorige warme dagen, hoe bent u hier de dag doorgekomen? Wat ging er goed en wat minder? Wat zou u hiervan kunnen veranderen? Leer zoveel mogelijk van de warme dagen hiervoor en pas het plan aan waar nodig is, gebruik het als een basis.
 • Zorg dat afspraken niet op het heetst van de dag zijn gepland, probeer ze uit te stellen op een andere dag of plan ze vroeg in de ochtend. In de warmte naar een afspraak geeft extra druk en stress.
 • Hoe krijgt u meer controle over de gedachten en de emoties? Bedenk activiteiten die wel kunnen en houd u zoveel mogelijk bezig op een dag. Haal de spullen in huis die u nodig heeft voor bijvoorbeeld iets leuks te maken of te puzzelen.
 • Herken en leer de signalen van uw PTSS, stress en overprikkeling. Houd de signalen bij en probeer ze bij uzelf te herkennen. Hoe vaker u dit doet hoe beter u ze herkent en u ze van te voren kunt stoppen. Hierdoor kunt u minder overprikkeld zijn op een warme dag.

Stap 3 Wat kunt u doen als het allemaal te veel word? Wie kunt u bellen of waarschuwen? Wat kunt u gaan doen of ondernemen? Maak een crisisplan en hang deze op een vaste plek (voor het geval dat).

 • Waar kunnen mensen in uw omgeving rekening mee houden? Of wat zou u graag willen dat ze doen voor u?
 • Wat kunt u doen bij overprikkeling? Wat doet u bijvoorbeeld met kerst of op een verjaardag?

Stap 4 Vaak hebben mensen met warm weer geen zin om te eten, dit komt vaak door de stress of overprikkeling van de dag, terwijl dit juist met warm weer erg belangrijk is.

 • Eet meerdere keren op een dag in kleinere porties. Eet meer rauwkost of fruit dit is licht, bevat veel vocht en het vult.
 • Drink ongeveer 3 liter water, thee of koffie, meer is beter. Heeft u minder dorst, neem contact op met een arts.

Stap 5 Slapen met warm weer lijkt onmogelijk, dit komt vak door het weer zelf, maar ook door de gedachten die uw hoofd bezig houden. Bij warm weer krijgt u hoofd minder rust waardoor het slapen moeilijker gaat. Aan het eind van de dag moet u de dag nog verwerken, terwijl u er anders eerder mee zou beginnen.

 • Houd overdag de slaapkamer zo donker mogelijk, laat ramen dicht, zo blijft de kamer het koelst. Open de raam niet als de zon niet onder is en/of temperatuur is gedaald. Check regelmatig het weerbericht.
 • Probeer overdag rust momenten in te plannen, door dat u ‘s nachts minder goed slaapt krijgt u een slaaptekort, om dit op te vullen heeft u meer rust nodig. Ook om de prikkels en stress aan te kunnen, die met dit weer vaak heviger zijn. In andere landen is het normaal tussen de middag op hete dagen te slapen of te rusten.
 • Leg een aantal koelelementen in uw bed, hierdoor word u bed koel en kunt u beter slapen.

Stap 6 algemeen

 • Maak u niet druk over het weer, het is een hete dag, het veranderd niet door u druk te maken hiervan krijgt u meer stress.
 • Blijf waar mogelijk zoveel mogelijk binnen, als u naar buiten gaat draag dunne lange kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon
 • Blijf in de schaduw op en blijf niet langer dan 1 uur achter elkaar buiten, neem altijd water en wat te eten mee zoals liga.
 • Smeer de huid in met zonnebrandcrème voor u in de zon gaat en verzorg het na het zonnen met een voedende crème met vitamine
 • Beperk lichamelijke inspanning de gehele dag. Plan zoveel mogelijk de schoonmaakklussen en boodschappen in de ochtend als het koel is.
 • Houd de woning koel door de ramen en deuren en gordijnen te sluiten en door gebruik te maken van zonwering, ventilator of airconditioning.

6 Naasten

 • Let deze dagen extra op personen met een PTSS
 • Let op extra signalen van hoofdpijn, benauwd