Het maken van jaaroverzichten

Het maken van jaaroverzichten

Bij het maken van een jaar budgetplan krijgt u een overzicht van de gemaakte kosten van een jaar en zijn uw finaciële, spaar doelen helder. Heeft u schulden dan kunt u hier een apart overzicht van maken met alle al afgeloste bedragen en het nog te betalen bedrag. Hoe uitgebreider u het overzicht maakt hoe duidelijker het later is waar alle bedragen voor staan.

Stappenplan

Stap 1 Kies een programma.

Open het programma waarmee u wilt gaan werken. Voor dit voorbeeld hebben we gebruik gemaakt van het werkblad van open office. Geen open office of exel dan kunt ook online een budgetplan make via de website van open office of via google spreatsheet.

Stap 2 Het overzicht aanbrengenbudgetplan

Kolom A Vaste lasten

Selecteer de kolom en voer de gegevens verticaal in van alle vaste lasten. Schrijf alle vaste lasten zoals de huur, energie verzekeringen onder elkaar. Voor het overzicht te bewaren kunt u per groep een regel open laten. Selecteer de kolom en voer de gegevens horizontaal in van alle bedragen. Zet hier de bedragen die u per jaar kwijt bent aan de huur, energie enz.

Kolom B Inkomsten

Selecteer de kolom en voer de gegevens verticaal in van alle inkomsten bij naam. Bij u inkomsten horen uw loon en toeslagen die u krijgt. Selecteer de kolom en voer de gegevens horizontaal in van alle bedragen. Zet hier de bedragen die u per jaar ontvangt aan inkomsten en toeslagen. De kinderbijslag krijgt u 1x per 3 maanden deze kunt u x4 en het bedrag per jaar opschrijven.

vulgreep2Een jaaroverzicht

Een jaaroverzicht maakt u op dezelfde manier zoals hierboven omschreven. In het overzicht zet u in kolom A verticaal de maanden en horizontaal in kolom B t/m Z de totaal bedragen van uw uitgaven en inkomsten.

De maanden hoeft u niet een voor een in te typen deze kunt u met een vulgreep aanvullen. Als u de vulgreep wilt gebruiken, selecteert u de cellen waarvan u de inhoud wilt doorvoeren in aanvullende cellen, en sleept u de vulgreep langs de cellen die u wilt vullen.

Bijvoorbeeld zoals u ziet in de afbeelding. In kolom A voert alleen januari en februari in en daarna door te klikken op vulgreep word de reeks van zelf afgemaakt. De vulgreep kunt u gebruiken voor datums, tijden, weekdagen, maanden of jaren door te voeren.autosom

Stap 3 Een berekening maken.

Autosom maken

Nu is het begin van uw budgetplan klaar en kunt u beginnen met het bereken van de totaal bedragen, deze komen te staan in kolom b en d. Dit kunt u zelf uitrekenen met een rekenmachine of u kunt dit automatisch laten berekenen hiervoor maakt u gebruik van een autosom.

AutoSom is op twee plekken in het menu te vinden. Namelijk via Start > AutoSom en Formules > AutoSom. Het icoon dat gebruikt word voor een autosom icoon is het icoon zoals hiernaast staat afgebeeld.

autosom2De autosom maakt u door vakken te selecteren waar u een berekening van wilt. Klik daarna op het icoon van autosom of schrijf de =som op. De som van het bovenste voorbeeld van het budgetplan word dan =som (b5-b12). In het onderste vak komt het totaal bedrag te staan.

Stap 4 styling

Om de kleur aan te brengen net als in regel 3, selecteer de regel en klik op en kies de kleur. Dit is ook mogelijk per cel apart.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.