herbeleving zonder trauma

Als je dat hebt dan weet je dat toch? Kan je toch herbelevingen hebben maar geen trauma?

Herbelevingen hebben niet perse een trauma nodig. Herbelevingen kunnen ook zonder trauma. Herbelevingen zijn zeer normaal. Vaak staat het in verbinding met een trauma of met psychische problematiek. Maar elk persoon heeft herbelevingen, deze kunnen zowel negatief als positief zijn. Buiten de psychiatrie word het vaak geen herbelevingen genoemd maar herinneringen.

Een herbeleving is het herhalen van een stukje wat u heeft meegemaakt. Dit stukje van een filmpje kan gaan over positieve gebeurtenissen een vakantie of een feest of aan nare gebeurtenissen als geweld. Dit heeft te maken met de gedachten die terugkeren naar een mooie vakantie van de zomer.

Misschien heeft u een trauma opgelopen maar ervaart u dit anders. Het kan zijn dat u het minder ernstig vind dan de behandelaren. Of dat u er minder last van heeft van het trauma. Of dat er nooit een trauma is geweest.

Plan

  • Laat u geen trauma aanpraten, als u er geen last van heeft of er niks is gebeurt, heeft u er rust mee.
    • Is er iets ernstigs gebeurt?
    • Ga na hoeveel last u nog heeft van de gebeurtenis?
    • Is het belangrijk om hier iets aan te doen?
  • Heeft u wel een trauma laat het onderzoeken en behandelen voor u een PTSS oploopt.
  • Ga in gesprek met een vertrouwd persoon en vraag wat de persoon er van vind. Dit is vaak makkelijker als de stap naar de hulpverleners.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.