Heb je met een depressie/sociale fobie recht op een uitkering?

Op wat heb je recht met een depressie / sociale angst? Dus wanneer je geen werk en school hebt.

Wat is het?

Iedereen in Nederland heeft recht opeen uitkering voor het dagelijks levensonderhoud wanneer het geen werk heeft. Iedere Nederlander zonder werk en een maximaal vermogen van 30.000 euro heeft recht op een uitkering. Een diagnose als depressie is hierbij minder van belang.

Zo begint u:

Stap 1 Meld u aan bij de GGZ om uw angsten en depressie aan te pakken. Vraag een brief van de instantie die u kunt tonen bij de gemeente.  Het is belangrijk te gaan werken aan u zelf om uw angsten en depressie onder controle te krijgen wat de kans op een baan vergroot. De behandeling van de depressie en angsten kunt u doen bij de GGZ, dit kunt u doorgeven aan de uitkeringsinstantie, waarmee u aangeeft dat u werkt aan u zelf. Dit geeft gelijk aan dat u momenteel niet in staat bent te werken.

Stap 2 Vraag u bijstandsuitkering aan bij de gemeente waar u woont. Het duurt ongeveer 6 weken voordat u het besluit van de gemeente ontvangt of u wel of geen uitkering krijgt.

Stap 3 Vraag uw klantmanager te helpen bij het zoeken van geschikt werk. Wat zijn uw verplichtingen als u in behandeling bent bij GGZ?  Met een depressie heeft u geen vrijstelling van de plichten van een uitkering. Als u een uitkering heeft bent u verplicht te zoeken naar een baan en te solliciteren.

Stap 4 Zet u zelf voldoende in om weer aan het werk te komen. Dit is met blijven solliciteren en met het werken aan u zelf om uw kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Het vinden van een baan met een diagnose kan erg laastig zijn en kan lang duren voor u een baan heeft gevonden. De klantmanager kan uw meer duidelijkheid geven over wat er word bedoelt met voldoende inzet.

Tips:

  • bezoek websites over depressie en werk en hoe lotgenoten dit hebben aangepakt. Dit kan een hou vast geven en een motivatie zijn bij het vinden van een baan.
  • Meld u aan bij lotgenoot groepen

Waarschuwingen:

  • Geef alle veranderingen in uw situatie door aan uw klantmanager dit voorkomt dat u uitkering word stop gezet.

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.