Voedingspatroon ontbijt

Ontbijt Ontbijten is zeer belangrijk voor uw energiepeil. Voedsel is namelijk de belangrijkste energiebron voor uw lichaam, u kunt het zien als benzine voor een auto. Wanneer u wakker wordt …

Voedingspatroon emotie eter

Troost het u in moeilijke tijden? Biedt het ontspanning na een hectische dag? Is het een beloning na zware inspanning? Of gebruikt u het om even niets te voelen, wanneer …

Voedingspatroon eetmomenten

Eetmomenten Stap 1 Houd uw eet manieren en gewoontes bij in het dagboek. Welke gewoontes zouden kunnen worden aangepast en wat is hiervoor nodig? Welke gewoontes vind u goed? Leg …

Voedingspatroon trigger

Trigger Stap 1 Als het vandaag wat minder gegaan. Dit kan gebeuren, zorg ervoor dat u hierin niet blijft hangen dat het vandaag niet is gelukt wil niet zeggen dat …

Voedingspatroon aanleren

Het aanleren van een nieuw voedingspatroon leert u niet in 1 dag of omdat u het 1x heeft geprobeerd. Door eerst te onderzoeken welke gewoonte u heeft en waarom de …

Voedingspatroon score

Hoe hoog scoort uw voeding? Welk cijfer zou u het geven? Door bewust na te denken over uw eetpatroon kunt u het patroon veranderen. Door te letten op kleine punten …

Voedingspatroon tijdstippen

Tijdstippen Stap 1 Wanneer u eet? Hoeveel maaltijden eet u op een dag? Hoeveel van deze zijn tussendoortjes/snacks en hoeveel zijn er echte maaltijden? Als u 1ste maaltijd op is …

Voedingspatroon herkennen

2 Herkennen Een basis voedingspatroon voldoet aan een aantal dingen namelijk: Eet 5 kleinere maaltijden op een dag. Eet minimaal 2 ons groente en 2 stuks fruit. 4-5 bruine volkoren …

Voedingspatroon

1 Wat is het? Waarom eet u eigenlijk? Vaak eten we uit gewoonte, automatisme, gezelligheid, omdat het er is, omdat het kan, om emotie is weg te eten. Voeding heeft …

Obstipatie

Wat is het? Obstipatie wordt ook wel verstopping van de darmen genoemd. De oorzaak van harde ontlasting is vaak een te kort aan vezels inde voeding of te weinig drinken. …

Suiker

Wat is het? Voor uw gevoel moet u op het moment van een suiker te kort direct suiker eten. Door dagelijks veel suiker te eten is uw lichaam gewent aan …

ondergewicht kind

Ik weeg 35 kilo ben 1.55 en ben 12 jaar ik vind mezelf veel te dik en ik wil anorexia. Omdat ik dan mooi dun ben. Ik word niet gepest …

Van het seizoen W

Warmoes mei, juni, augustus, september, oktober, Witlof Januari, februari, maart, april, oktober, november, december Witte kool Januari, februari, maart, juli, augustus, september, oktober, november, december Wortelen Januari, februari, maart, mei, …

Verminderde eetlust

Wat is het? Een verminderde eetlust is minder zin om te eten of het gevoel van trek of honger is voor een periode minder. Een verminderde eetlust kan meerdere oorzaken …

Gezonde broodtrommel

Vele broodtrommels worden dagelijks gevuld en vaak met veel suikerhoudende product. Door een broodtrommel die minimal 3 of 4 x per week is gevuld met suikerhoudende producten, heeft een kind …

Afvallen

Wat is het? Een mindset is de balans tussen lichaam en geest. Hoe meer deze in balans is, hoe gezonder u zich voelt. Bij overgewicht zit er een verstoring in …

Portie Z

zout 5 gram theelepel 10 g eetlepel Zure room 8 gram theelepel 20 gram eetlepel zwarte beuling 90 gram gemiddeld

van het seizoen S

Savooikool Januari, februari, maart, juni, juli, augustus, september, oktober, november, december Schorseneren Januari, februari, maart, september, oktober, november, Sinaasappelen  Januari, februari, maart, april, mei , Juni, november, december Snijbonen juli, augustus, …

Portie W

Wafel 1 vanille 35 gram, gemiddeld 1 Luikse wafel = 50 gram Water 50 ml = 0,5 dl = 0,05 cl = 0,005 liter Maatbeker: 50 ml = 50 cc …

van het seizoen R

Raap Januari, februari, maart, april, mei, juni, september, november, december Raapstelen april, mei, augustus, september, oktober, Rabarber maart, april, mei, Juni, juli Radijs maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, …

Portie V

vanilline 4,5 g; dessertlepel venkel onbereid 200 gram gemiddeld vleeswaren 15 gram gemiddeld vloeibare olie 3 ml; dessertlepel

Van het seizoen P

Paddenstoelen Januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november, december Paprika juli, augustus, september, oktober, Pastinaak Januari, februari, maart, oktober, november, december Peren Januari, februari, augustus, september, november, …

Voedselverspilling

In Nederland word jaarlijks veel voeding weggegooid. Dit komt vooral omdat de datum op de producten zorgt voor verwarring en personen de producten vaak weggooien terwijl ze nog makkelijk te …

Van het seizoen M

Mais augustus, september Mandarijnen Januari, februari,  oktober, november, december Mango Januari, februari, maart, april, mei, juli, augustus, september, oktober, november, december Meloen augustus, september, oktober,

Portie S

salami 10 gram gemiddeld sardine 25 gram gemiddeld sesam grain – 5 g; dessertlepel sjalotje 10 gram gemiddeld slagroom 10 gram eetlepel Soes 150 gram gemiddeld Speculaas 10 gram gemiddeld …

van het seizoen K

Kersen Juni, juli, augustus Kiwi september, oktober, november, december Knolselderie Januari, februari, maart, augustus, september, oktober, november, december Komkommer juli, augustus, september Koolraap Januari, februari, maart, oktober, november, december Koolrabi …

Portie R

raap 150 gram gemiddeld, radijs 10 gram gemiddeld, Rijst, gaar 100 gemiddeld 12 gram eetlepel rauw 120 , gemiddeld, 15 gram, eetlepel ca. 12 g, eetlepel Room 4 gram theelepel …

van het seizoen G

Groene selderie februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november, december Groenlof augustus

Portie P

Paneermeel 4 gram theelepel 10 gram eetlepel paprika middelgroot, onbereid 140 gram peer middelgroot 150 gram Peperkoek  25 gram gemiddeld perzik zonder pit 140 gram gemiddeld pistolet 55 gram gemiddeld …

Portie O

Olie 4 gram theelepel 10 gram eetlepel omelet 60 gram gemiddeld ossentong 15 gram plakje gemiddeld

Van het seizoen C

Chinese kool juli, augustus, september, oktober, november, Courgette juli, augustus, september, oktober, november,

Portie M

Maïzena 2 gram theelepel 10 gram eetlepel Makreel 150 gram filet gemiddeld mandarijn 55 gram gemiddeld mango 200 gram gemiddeld margarine 15 gram eetlepel mayonaise 15 gram eetlepel Melk 145 …

Van het seizoen B

Bananen Januari, februari,  september, oktober, november, december Bleekselderij juli, augustus, september, oktober, november, Blauwe bes juli, augustus Bloemkool maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november, Bramen juli, augustus, …

Van het seizoen A

Aardappelen Januari, februari, maart,april, juni, juli, augustus, september, oktober, november, december Aardbeien Juni, juli, augustus Aardpeer Januari, februari, november, december Abrikozen Juni, juli, augustus Appelen Januari , februari, maart, juli, augustus, september, …

Portie K

kaas 30 gram gemiddeld geraspt 1 gram theelepel 100 gram gemiddeld 15 gram eetlepel kabeljauw 200 gram gemiddeld kalkoenham 30 gram gemiddeld kers zonder pit 5 gram gemiddeld kippen borstfilet …

Portie H

Ham gekookte 40 gram gemiddeld haring 45 gram gemiddeld Havervlokken 3 gram theelepel 6 gram eetlepel hazelnoot 15 gram eetlepel heilbot 30 gram gemiddeld Honing 4 gram theelepel 20 gram …

Portie G

garnalen 20 gram eetlepel Gelatine ca. 10 g, eetlepel 1 gram theelepel 1,5 (blaadje 2) gram eetlepel Griesmeel 9 gram eetlepel

Portie F

Filet d’ Anvers 15 gram gemiddeld friet/patat 150 gram 1 klein pak, 250 gram 1 groot forelfilet 80 gram gemiddeld

Portie E

ei 60 gram gemiddeld gekookte 60 gram gemiddeld eiwit 40 gram gemiddeld eigeel 20 gram gemiddeld Erwten/Bonen 90 gram gemiddeld

Portie C

Cacao 1,5 gram theelepel 10 g eetlepel Cacaopoeder 5 gram eetlepel 5,5 g; dessertlepel Cake 30 gram gemiddeld cervelaatworst 200 gram gemiddeld citroen citroenzuur – 12 g; dessertlepel 90 gram …

Portie B

bacon 10 gram gemiddeld bak- en braadvet 15 gram eetlepel Bakpoeder 8 g eetlepel 3 gram,  theelepel banaan middelgroot 110 gram gemiddeld Basterd suiker Bruin 2 gram, theelepel 8 gram, …

Glazen

Glazen Kopje 125 milliliter deegwaren gekookt 85 gram muesli 40 gram ontbijtgranen 30 gram Rijst gekookt 85 gram glas water klein 150 milliliter, groot 250 milliliter, 1 glas milkshake = …

Portie

aardappel gekookt 70 gram, gemiddeld middelgroot aardappel 100 gram gemiddeld Aardappelmeel 2 gram theelepel, Aardappelmeel 7 gram eetlepel aardappel gebakken 25 gram eetlepel aardappelpuree 25 gram eetlepel abrikoos zonder pit …

Lepel

1 theelepel 3 gram: NL 1 theelepel EN 1 teaspoon 1,25 US teaspoon 5 ml. 1,25 ml ¼ theelepel. 2,5 ml ½ theelepel, 5 ml 1 theelepel 10 ml 2 theelepels, …

Vitamine K

Vitamine K Komt voor in: eieren, melk(producten), granen, vlees, groenten (spinazie, broccoli en boerenkool) en fruit goede leveranciers. Voor: De bloedstolling. De aanmaak van botweefsel. Tekort zorgt bij baby’s voor …

Vitamine E

Vitamine E Komt voor in: is een belangrijke vitamine die een rol speelt als antioxidant. Vooral bij de onverzadigde vetzuren in cellen en celwand, bloedbaan, bloedcellen en weefsel. Vit E …

Vitamine D

Vitamine D, Komt voor in: margarine en halvarine, vette vis, ei, lever en zonlicht door invloed van zonlicht wordt vit d aangemaakt in de huid Voor: opname van calcium uit …

Vitamine C

Vitamine C, Komt voor in: Komt voor in: fruit, met name citrus fruit, aardbeien, kiwi, zwarte bessen groenten, met name broccoli, paprika, koolsoorten aardappelen, appel, gezonde vetten van de noten …

bakjes schaaltjes

Bakjes en schaaltjes bord 250 gram dessertschaaltje 150 milliliter, schaaltje 150 milliliter, soepkom 250 milliliter,

Vitamine B

Vitamine B, Komt voor in: volkoren producten, aardappelen, bladgroenten, noten, peulvruchten, kaas, melk, vlees en eieren Voor: Is een vitamine die een belangrijke rol speelt bij de stofwisseling van eiwit, …

Vitamine A

Vitamine A, Komt voor in : boter, margarine en halvarine, volle zuivel , vette kaas, eieren, lever Voor: de ogen ( de overdracht van lichtprikkels ) heeft een beschermende werking …

Voedselinfectie

Wat is het? In het buitenland is de kans dat u een voedselinfectie oploopt vaak groter dan in eigen land. Het voedsel word anders bereid, met andere kruiden en het …

Voedingsschema voeding

Voldoende beweging en gezonde voeding. Voor een gezonde levensstijl is belangrijk om voldoende te bewegen. Zo snel als de kilo’s er aan zijn gekomen, zo lang duurt het voor ze …

Voedingsschema smaken

(Opnieuw) experimenteren met smaken Door te gaan experimenteren met eten gaat uw beter eten. Door het patroon wat nu heeft bent u veel smaken verloren en eet u doorgaans hetzelfde …

Voedingsschema vragen

Elk voedingsschema begint u met het beantwoorden van de vragen. Schrijf de antwoorden op in een apart schrift die u regelmatig kunt bijwerken. Door het patroon steeds te vergelijken met …

Voedingsschema 4

Voedingsschema 4 Maak zelf uw voedingsschema in 4 stappen: Houd een aantal dagen bij hoeveel u eet en drinkt, hierdoor krijgt u inzicht in wat je precies aan het doen …

Voedingsschema 3

Voedingsschema 3 Hoe is uw gewicht? Weeg u genoeg of heeft u ondergewicht of juist overgewicht? Voor een gezonde balans in uw levensstijl is het belangrijk om de punten maandelijks …

Voedingsschema 2

Voedingsschema 2 Waardoor heeft u te veel gegeten? Wilde u snacken voor emotie en of gevoelens? Met het schema krijgt u meer inzicht in uw eet gewoontes bij emoties en …

Voedingsschema 1

Voedingsschema 1 Waardoor heeft u deze week minder gegeten? Had u meer last van stress, angst paniek, of van vele gedachten? Het voedingsschema geeft u meer inzicht in uw emoties …

Voedingsschema

1 Wat is het? Start met het bijhouden van een voeding dagboek met daarin uw signalen van uw voeding en voedingspatroon en de schema’s die u dagelijks bij houd vaan …

Eetproblemen stressgerelateerd

Wat is het? Waar komen de stressgerelateerde eetproblemen vandaan? Ervaart u dagelijks veel stress en zijn hierdoor de eetproblemen begonnen, of heeft u iets mee gemaakt waardoor de eetlust minder …

Boulimia nervosa

Boulimia nervosa, ook bekend als boulimie is een psychiatrische ziekte, een eetstoornis, waardoor een persoon terugkerende eetbuien heeft gevolgd door een of meer van de volgende, opzettelijke handelingen die de …

Anorexia nervosa

Anorexia nervosa is een eetstoornis, waarbij iemand een vervormd beeld van het eigen lichaam heeft, een grote angst heeft om dik te worden en niet probeert een normaal lichaamsgewicht na …