Hallucinatie

1 Wat is het?

Hallucinatie zijn gevoelens of gedachten of geluiden die u hoort maar in het hier en nu er niet zijn. Deze dingen worden waargenomen met de 5 zintuigen reuk, smaak, gevoel, gehoor en zien. Voor iemand die er last van heeft is het niet vast te stellen of het nu echt is of niet. Hierdoor kan de persoon het ervaren als het is echt en als iemand zegt dat het niet zo is verontwaardigd zijn of boos worden.

Personen met psychische problematiek zijn vaak gevoeliger dan andere personen en voelen meer dingen aan. Bijvoorbeeld als iemand stress heeft, krijgt de persoon dit ook. Als er geluiden zijn die voor een andere normaal klinken komt dit vaak harder binnen. Als een persoon een bepaalde geur ruikt kan dit ervoor zorgen dat er een bui ontstaat. Dit zou gezien kunnen worden als een hallucinatie terwijl het de hooggevoeligheid is van de persoon.

2 Herkennen

Door andere kan worden gezegd dat u hallucineert, dit kan voor de persoon heel naar overkomen en zorgen dat de persoon minder zelfvertrouwen heeft en meer gaat piekeren over wat de persoon hoort. De persoon gaat twijfelen aan zich zelf. Houd rekening als u de diagnose krijgt u vaak gaat afvragen of het wel juist is, bij alles wat u doet. Dit kan zorgen voor meer stress, angst, onrust.

Hallucinatie kunnen ook te maken met onverwerkte trauma’s zoals bij een PTSS. Herbelevingen zijn een vorm van hallucinatie/wanen. Het gebeurt niet op dit moment en is iets naars uit het verleden wat opnieuw gebeurt.

3 Behandeling

De behandeling van een hallucinatie is anti psychoticum en gesprekken met psycholoog.

4 Gevolg

Wanneer u hallucinatie heeft kunt u worden opgenomen en ben u verplicht medicatie te nemen. Heeft u het gevoel dat u last heeft van hallucinaties vraag hierbij direct en snel hulp. Hallucinatie kunnen voortekenen zijn voor andere psychische problematiek zoals psychose.Staat hallucinatie eenmaal in uw medisch dossier dan zullen artsen hier altijd op terug komen en u minder snel geloven op uw eigen signalen.

5 Plan

Stap 1 probeer vast te stellen of het een hallucinatie is, dit kunt u doen door aan iemand anders te vragen of hij/zij het ook heeft gehoord of hetzelfde ervaart.

  • Neem geluiden op en kijk of er iets op de audio staat
  • Luister goed naar geluiden en vraag u af of het er echt is. Luister nog en keer, wees u er zeker van dat u het goed heeft gehoord.

Stap 2 Praat regelmatig over uw gevoelens en gedachten met naasten, zodat zij eerder signalen kunnen oppikken. Voor ander kan het erg lastig te begrijpen zijn wat u verteld over de hallucinatie, omdat ze het zelf niet meemaken en omdat het onwerkelijk klinkt.

  • Vermoed u dat u naasten hallucinatie heeft, geef de persoon het gevoel dat u het begrijp. Ga niet met de persoon in discussie over het wel of niet horen. Bied een luisterend oor en vraag wat u kunt doen. Zorg ervoor dat de persoon geen wantrouwen krijgt door niet te luisteren of het anders te benoemen.
  • Blijf rustig en breng dit gevoel over naar de persoon. Het is goed, sla een arm om de persoon en stel de persoon gerust.
  • Zorg voor afleiding, door het gesprek te draaien naar een leuker onderwerp of door iets actief te gaan doen.

Stap 3 Houd een dagboek bij met aantekeningen van gedachten die storend zijn. Hoe vaak komen deze voor in een week? Zijn deze situatie er echt of voelt het echt? Probeer een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen.

  • Gaat u gehoor achteruit of word uw zicht minder?

Stap 4 vraag hulp bij GGZ en vraag een onderzoek om het vast te stellen en het bespreekbaar te maken en voor het starten van een behandeling met anti psychotica.