Goede buren

Goede buren

Wat is het?

Burenoverlast veroorzaken is makkelijker, dan het zijn van goede en gezellige buren. Goede buren zijn belangrijk voor een goed leven in de buurt. Wanneer buren overlast veroorzaken zal het minder gezellig worden. Bij goede buren kunt u terecht voor raad en advies en ondersteuning beide kanten op. In een goede buurt kennen buren elkaar goed en weten ze wat er in de wijk speelt, wat er verbeterd kan worden of anders zou moeten en maken buren zich zorgen over elkaar als het wat minder goed gaat met een buur. Goede buren zijn oplettend en kunnen hierdoor dingen eerder aanpakken of voorkomen.

Wat u nodig heeft:

 • een goede motivatie
 • activiteiten in de buurt

Zo begint u:

 1. Behandel anderen zoals uzelf behandeld wilt worden. Geef het goede voorbeeld.
 2. Wanneer u nieuw bent komen wonen, maak contact met buren en de wijk, kijk wat er te doen is en kies een aantal activiteiten uit om de wijk te leren kennen. Doe mee aan activiteiten in de buurt, zo leert u meerdere mensen kennen en op een activiteit naar keuze heeft u mensen met dezelfde interesse.
 3. Het eerste contact komt vaak vanuit u zelf, uw buren zullen vaak niet de eerste stap zetten. Bel aan en stel u voor en wie u bent, eventueel met een kleine cadeautje.
 4. Wees zichtbaar voor uw buren in de straat, kom regelmatig buiten, doe klusjes in uw voortuin of op de stoep. Groet uw buren als u ze tegen komt en maak een kort praatje als dit mogelijk is.
 5. Toon belangstelling voor uw buren, als u belangstelling heeft hen dan hebben ze dit sneller voor u. Begin bijvoorbeeld een gesprek als u tegen vrienden zou doen met alles goed? Geef af en toe een complimentje aan uw buren, hiervan zullen uw buren gaan glimlachen.
 6. Heeft u een probleem met u buren, maak het bespreekbaar en krop het niet op. Spreek het rustig uit op een rustige plek en neem de tijd ervoor. Weet u dat het u buren geluidshinder gaat geven, meld dit uw buren minimaal 24 uur van te voren, zodat ze hier rekening mee kunnen houden en niet op hoge poten op uw stoep staan.
 7. Bent u binnenkort jarig of geeft u een feestje, nodig enkele buren uit, om kennis te maken, koffie drinken of bij te kletsen.
 8. Organiseer iets leuks in de straat of de buurt bijvoorbeeld voor alle kinderen een speelmiddag met toestellen en oud hollandse spelletjes of een wijk feest aan het eind van de zomer met hapjes en drankjes.. Met een aantal personen heeft u in korte tijd vaak al veel leuke ideeën en een plan van aanpak.
 9. Wees duidelijk naar uw buren waar uw grenzen liggen. In het bijvoorbeeld helpen van buren, in uw goedheid of uw eigen grenzen wat u accepteert en wat niet.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het artikel heeft u een idee hoe u kunt zorgen dat u goede buur word en bent met u buren. En kunt u de gezelligheid en sfeer vergrote in de straat of wijk.

Tips:

 • sta voor een ander klaar, dan doen ze dat ook voor u.

Waarschuwingen:

Als de overlast lang duurt is het lastig dit te veranderen. Het accepteren dat er geen contact is en dat het beter is dat dit zo blijft is beter. Door het contact te blijven zoeken en de buren werken niet mee word het voor u niet beter, u beter rustig naast elkaar wonen, dan regelmatig een gesprek, zonder oplossing.

 

Burenoverlast expert

Ik ben expert op het gebied van burenoverlast en geluidsoverlast. Via deze website deel ik de ervaringen van de overlast en geef u hierbij tips en adviezen hoe u met burenoverlast kunt omgaan, wat de gevolgen zijn en hoe u het kunt aanpakken. De burenoverlast expert kan u helpen bij het in kaart brengen van de overlast en zo een oplossing vinden.

Wij horen graag uw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.