Stap 1 Signalen, Stap 2 Doel, Stap 3 Plan,

Stap 1 Signalen herkennen, oplossen

Voor psychische problematiek kunt u naar de GGZ of wel Geestelijk Gezondheid Zorg. De GGZ zorgt voor een behandeling met een verpleegkundige, psycholoog of met een psychiater.

Wat doen de behandelaars? Wanneer u uw behandeling begint krijgt u een hoofdbehandelaar en een persoonlijke behandelaar. Samen maken ze met u een behandelplan. Het ligt aan de organisatie waar u onder behandeling bent, hoe en welke problematiek u heeft, waar een behandeling plaats vind, vaak word de behandeling ambulant geven, maar u kunt ook poliklinisch geholpen worden.

De hoofdbehandelaar De hoofdbehandelaar spreekt u geregeld, dit is nodig, voor het vergoed krijgen van de zorg. In deze gesprekken word de algemene vooruitgang en de aandachtspunten besproken. De hoofdbehandelaar is verantwoordelijk voor het hele behandeltraject. Alleen de hoofdbehandelaar kan medicatie voorschrijven en/of wijzigen en kan alleen een diagnose vaststellen.

De persoonlijk behandelaar De persoonlijk behandelaar spreek u wekelijks, vaak 1x per week 1 uur. De persoonlijk behandelaar is verantwoordelijk voor de uitvoering van het behandelplan, het rapporteren, het aanvragen van en het op orde houden van medicatie. In de gesprekken worden de dagelijkse problematiek besproken en krijgt u handvatten, om de week door te komen en krijgt u huiswerk om die week te oefenen. De persoonlijk behandelaar ambulant let onder andere op uw woonsituatie en de schoonheid ervan, op uw gesteldheid en uw gezondheid, of uw dagelijks goed eet en er voldoende eten is huis is.

Gedachten Gaat deze behandeling brengen wat ik hoop? Heb ik niet te hoge verwachtingen? Wat kan een behandelaar voor mijn betekenen en wat mag ik verwachten?

Gevoel Bij de GGZ kunt u terecht wanneer u veel stress, onrust ervaart, of stemmingswisselingen ervaart of slaapproblematiek ontwikkeld.

Gedrag Een terugval ontstaat doordat er bij de GGZ weinig mogelijkheden zijn om dingen te leren zoals het omgaan met uw stress en/of uw diagnose. Omdat persoon dit niet hebben geleerd, raken ze bij thuis komt vaak in paniek of de stress en overzien de situatie moeilijk. Tijdens de opname is een persoon 7 dagen per week op de afdeling, kan een gesprek aan gaan met verpleegkundige en/of arts, de zorgen kunnen worden besproken. Op de afdeling zijn gemiddeld 30 mensen aanwezig, dus ook aanspraak. Als de persoon thuis komt is het huis vaak leeg, geen mensen om zich heen en kan hierdoor moeilijker de zorgen bespreken. Dit maakt dat de persoon zich snel eenzaam voelt, niet begrepen en/of gehoord en daardoor denk zie je wel het heeft geen zin, ik kan het toch niet.

Veel mensen met psychische problematiek hebben vaak geen sociale contacten, die gebeld kunnen worden in geval van nood of crisis. Doordat deze mensen vaak eenzaam zijn en deze problematiek hebben, zijn ze afhankelijk van de GGZ. De problematiek is niet in te delen van wanneer en om hoe laat een bui op komt zetten, maar behandelaar heeft wel kantoortijden. Hierdoor is de kans klein dat de behandelaar de echte problematiek ziet, omdat ze persoon simpel weg maar 1 uur per week bij de persoon is en meestal alleen let op de signalen die bekend zijn bij de start van de behandeling.

Personen met psychische problematiek hebben vaak ook andere problematiek, zoals schulden en/of eet problematiek. Om deze problematiek op te lossen heeft de persoon meer hulpverleners nodig, zo kan het zijn dat de persoon 4 of 5 verschillende hulpverleners. In veel gevallen word er onderling tussen de hulpverleners weinig tot geen overleg gevoerd. Hierdoor moet een persoon alles blijven uitleggen en word de persoon niet optimaal geholpen. Doordat er alleen bij GGZ word gewerkt aan waarom de persoon is aangemeld, word er te weinig aandacht aan de rest van de problematiek.

Gebeurtenis Een persoon heeft 365 x 24 uur = 8760 uur de diagnose per jaar. Verplicht een verzekering met aanvullend pakket voor een behandeling + eigen risico + medicatiekosten. Onverzekerd krijgt u alleen zorg die buiten de basis zorg valt en de totale rekening komt neer bij de persoon. Een persoon zit 6 dagen en 23 uur zonder ondersteuning van behandelaar, komt neer op zelfhulp.

Wanneer u in behandeling bent bij GGZ heeft u vaak 1x per week een gesprek met uw ambulant behandelaar, vaak verpleegkundige of psycholoog. Dit komt neer op 48 uur (52 behandeluren – 21 dagen vakantie (3 behandelingen) – 8 vrije dagen (1 behandeling) per jaar per cliënt. Behandelaars werken vaak maar 4 dagen in de week of minder en maximaal 8 uur per dag.

Na 17.00 tot 9.00 en in de weekenden en feestdagen is een persoon aangewezen op de crisisdienst en/of politie. Dit betekend dat u 112 dagen (104 dagen weekend + 8 vakantiedagen) en 3036 uur (17.00-9.00) per jaar aangewezen bent op de crisisdienst. De crisisdienst is 12 uur per dag actief.

Gevolg Door geen behandeling aan te gaan verergeren de klachten en is de kans op grotere problematiek groot. Wanner u een behandeling aan gaat wil het niet zeggen dat u klachten vrij word na de behandeling. Bij veel diagnose zijn restverschijnselen en de kans op een terugval is groot.

In een volledige jaar zouden 52 behandelingsuren kunnen plaats vinden. De behandelaar heeft ook vrije dagen 21 dagen voor vakantie en 8 vrije dagen door feestdagen. Hierdoor hebben personen 48 behandelingsuren per jaar, dit komt neer op 2 volledige dagen in het jaar.

Wanneer u een crisis heeft kunt u de crisisdienst bereiken van de GGZ. Dit is een dienst die na werktijd door de weeks en in het weekend actief zijn. In het team zit een psychiater en psycholoog, die een oordeel maken aan de hand van uw signalen en bepalen welke hulp op dat moment nodig is, dit kan zijn van een gesprek en medicatie tot een opname.

Tijdens een opname in een GGZ kliniek krijgt u een arts die u 1x per week spreekt en om de 2 weken een psychiater. Hierdoor krijgt de persoon nog geen ondersteuning in de problematiek, daarnaast is het dagprogramma niet afgestemd op de persoon en zijn er zelden activiteiten om te leren omgaan met diagnose, uw signalen en om er weer beter uit te komen. Hierdoor is het voor de persoon hetzelfde als een ambulante hulpverlener.

Daarnaast is het mogelijk om een terug val te krijgen als de behandeling stopt en hierdoor geen medicatie meer hebt, de persoon is dan verplicht in een keer te doen zonder medicatie waar hij/zij tijdens de opname aan is gewent, dus krijgt hiervan afkickverschijnselen. De kans op een terugval is erg groot en de persoon ontwikkeld een strippenkaart bij de GGZ.

Lees verder

Na 3 jaar burnout voor de 2e keer,wat kan ik het b... Wat is het? Voor de 2de keer een diagnose krijgen is een zware tegenvaller. Het is lang hopen op dat de diagnose weg blijft en u doet er alles aan ...
PTSS vs Pesten Van de slachtoffers van pesten ontwikkelt 27,6% van de jongens ptss & 40,5% van de meisjes. Anti-pest programma's signaleren symptomen niet! De m...
Zelftest van vermijden Vermijden zelftest Aan de hand van 15 vragen, kunt u er achter komen of u vermijd gedrag heeft. De vermijden zelftest geeft u inzicht, in uw gedachte...
diagnose Stap 1 Signalen, Stap 2 Doel, Stap 3 Plan, Stap 4 Advies Stap 1 Signalen herkennen, oplossen Een diagnose word vaak vastgesteld door een psychiate...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *