Gewicht in december

Wat is het?

Het is 6 december, de avond naar pakjesavond. Het zit er weer op voor dit jaar. Voor vele kinderen zal dit een opluchting zijn maar te gelijk kan het ook een lastig moment zijn.

” Tijd om weer lekker gezond te eten!”

In de maand december lijken alle goede gewoonte voor gezonde voeding en beweging vaak minder belangrijk te zijn als in de rest van het jaar. De snoep gewoontes (kopen en eten van snoep) vergroten en de gezonde maaltijden worden minder.

De weken voor feestdag is het veel snoepen en word er weinig gezond gegeten. Dat een kind veel snoept ligt vaak niet aan het kind, maar aan de ouder die het snoepgoed koopt en geeft. De hoeveelheid hiervan word vaak ook door de ouder bepaald.

Zijn feestdagen snoep/eet dagen? Feestdagen zijn dagen dat u met het gezin iets leuks gaat doen of samen bent. Dat u hierbij wat lekkers neer zet, dat hoort zo. Maar de dagen voor feestdag word er vaak meer gesnoept dan de dag zelf. Hoe meer gewone gezonde balans hoe minder u aankomt en hoe gezonder de maand is.

Dag Sinterklaasje! Tijd om weer normaal te doen.

Het gedrag veranderd van de kinderen vaak als het 6 december is. De spanning en stress voor pakjesavond is weg en ze hebben de cadeautjes waar ze om vroegen. Vaak zijn deze kinderen dan weer een stuk rustiger en makkelijker in het gedrag.

“Bij vriendjes thuis een zakje chocolademuntjes achterover tikken”

Als een kind snoepgoed krijgt moet het dan in 1x op? Dit zijn dan 10 munten. Dat een kind wat snoept bij een vriendje is normaal, maar 2 munten eten en de rest bewaren voor later kan ook. De hoeveelheid suiker in deze melk chocolade 100 gram is 54 gram suiker. Een blikje cola is goed voor 140 kcal = 35 g suiker of 6 suikerklontjes voor een vrouw van 55 kilo is dit 15 min. joggen (10 km/u) om het te verbranden.

“Pepernoten bakken op de peuterspeelzaal. Schoen zetten in de plaatselijke supermarkt en marsepeinen beestjes scoren.”

Het zijn vaak ook opties voor ouders om een schoentje te zetten bij een supermarkt of ergens anders. Op veel plekken kunnen kinderen een kleurplaat kleuren vouwen en plakken tot een schoen. Dit is begonnen voor minima gezinnen zodat deze kinderen ook een gevuld schoentje hadden. De geknutselde schoen kunt u ook in uw huiszetten en hoeft u niet terug te brengen naar de winkel. Het is geen verplichting de grens hoe vaak en hoeveel kinderen hun schoen zetten ligt bij de ouders die de regels hiervoor maken.

Op scholen is het vaak de gewoonte om pepernoten te bakken, vaak vanaf het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal tot groep 3. Omdat u dit weet kunt u hier ook rekening mee houden en uw eigen snoepgoed beperken.

“En dan heb ik nog niet meegerekend wat de kinderen vorige week bij opa en oma hebben gescoord. Ik denk een halve kilo chocolade.”

Als opa en oma zou je moeten weten wat gezond is voor een kind en hoeveel het maximaal kan snoepen. Een halve kilo chocolade is wel erg veel om al kind te eten, een volwassen zou hier nog ziek van worden. Dat een kind iets extra’s krijgt tijdens deze dagen is heel normaal, maar door het overdrijven van veel snoepgoed is de kans groot dat de gehele maand meer om snoepgoed word gevraagd en dat kinderen hierdoor ook meer snoepen.

In december ben ik 5 kilo aangekomen? Hoe komt dit?

In deze maand komen veel mensen aan omdat ze hun eetpatroon veranderen en meer gaan snoepen en minder gezond gaan eten. Ook word er vaak minder bewogen maar meer gedronken. Door in december op te letten zo als u het gehele jaar doet met wat kleine extra’s blijft u eetpatroon in balans en komt u ook geen extra kilo’s aan.

Wat u nodig heeft:

 • afspraken
 • hoeveelheid snoepen

Zo begint u:

 1. Maak afspraken met familie, vrienden en kennis over de hoeveelheid van het snoepgoed en hoe vaak u het goed vind dat ze dit extra krijgen. Als u liever heeft dat uw kind minder snoept geeft dit duidelijk aan wanneer een kind ergens gaat spelen.
 2. Beperk het aantal plaatsen van het zetten van de schoen of extra’s van andere feestdagen en maak zelf een maximaal voor thuis. En .. En … En .. En … En … geef stress en onrust en overdaad is niet meer leuk, lekker of gezellig.
 3. Een koekje bij de koffie in de vorm van taai taai of een chocolade kransje is genoeg het gehele pak hoeft niet in een keer leeg. Als u chips eet uit een schaaltje eet u minder chips als dat de zak naast u ligt. Een chocolade letter smaakt beter als u dagelijks een stukje ervan neemt dan in een keer heel de letter.
 4. Stel voor u zelf een maximum aan de hoeveelheid snoepgoed dat u in huis haalt en stel hier een vast bedrag voor vast. Een zak pepernoten hoeft geen 2 kilo in 1 x te zijn het kan ook in een kleiner zakje.  Door kleiner in te kopen heeft u minder in huis, bent u goedkoper uit en snoept u minder en het is toch het extra maar in mate.
 5. Wat kunt u doen tegen de prikkels die u verleiden om die schap met chocolade letters over te slaan? Of de kerstkransjes? Hoe vaak kunt u langs chocolade lopen, zonder het te kopen? Deze staan vaak bij de ingang van een supermarkt. Hoe vaker u er langs loopt, en geprikkeld word, uit eindelijk koopt u er toch iets van. Probeer deze prikkels zoveel mogelijk te negeren.
 6. Met kerstmis kerstavond, 1ste kerstdag en 2 kerstdag minder gezond eten is 5 dagen gezond eten om weer de balans terug te krijgen. Het eetgedrag rond de feestdagen kunt u vergelijken met een weekend en een feest, waar liggen daar de grenzen? Na de kerstmis is het niet anders dan anders en start ook weer net als na het weekend een gewone dag met dus het dagelijkse patroon. Bedenk u hoeveel feestjes gezond zijn voor uw lichaam en de hoeveelheid alcohol en de extra vette sausje/oliebollen?  Als u in het weekend gaat stappen word ook van uw verwacht dat u gezond en wel en fris op uw werk staat op maandag ochtend om 8.00 uur, met kerstmis en oud en nieuw is dit niet anders.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het artikel heeft u een beter zicht op de voorbereidingen van feestdagen en hoe kunt voorkomen dat het een overdaad word aan snoepen en eten.

Tips:

 • Wat weet u kind nog van pakjesavond? Wat was het leukste moment? Wat vond ie het leukst te krijgen? Ga na een paar dagen nog een keer het gesprek hier over aan met uw kind, dit zorgt altijd voor leuke herinneringen.
 • Had uw kind veel last van stress? Heeft u kind dit zelf ook gemerkt? Wat veranderde er? Is dat nu weer zoals anders? Hoe denk je dat dat komt? Had je dit ook met je verjaardag? Het herkennen en erken van de stress voor uw kind. Bij oudere kinderen zou uw kunnen vragen wat vond je bij de stress goed gaan en wat niet? Hoe zou je dat de volgende keer aanpakken of veranderen? Oefen dit het gehele jaar door zodat het een gewoonte word voor uw kind de signalen vroegtijdig te herkennen en een oplossing te bedenken en/of te verbeteren.
 • Snoep, chips en suiker houdende drankjes zij voor af en toe en niet voor dagelijks gebruik. Let dus ook in de maand december goed op. Zie december als een uit daging om uw impulsaankopen en uw eetgedrag die continue worden geprikkeld in bedwang te houden.

Waarschuwingen:

 • Door de overdaad aan snoepgoed en ongezond eten of grote verandering van een eetpatroon in de maand december ontwikkeld u en uw kind een grotere kans op overgewicht wat blijvend kan zijn door het 1 maand lang veranderen van een eetpatroon. Het patroon moet eerst weer terug bij af voor het gewicht weer in balans is.