Gehorige woning

Gehorige woning

Het huis dat ik huur is erg gehorig. De buren hebben nu een tv met behoorlijk wat bas tonen. Ook buiten zetten ze de radio keihard. Als ik gespannen naar de tv kijk, zet ik hem vaak harder om niet gestoord te worden van het gedreun van hun tv/radio. De wijkagent kent het gezin : “heel goed” Hij adviseerde buurtbemiddeling. Wat kan ik doen?

Wat is het?

In een gehorig huis is er al snel overlast, wat zeer hinderlijk kan zijn. Hoe hinderlijker de overlast, hoe sneller een huurder het ziet als overlast. Het geluid van een tv is dagelijks dit betekend dagelijkse overlast van enkele uren.Wanneer u de tv aan zet en u zit net een film te kijken zetten uw buren de tv aan, dit stoort in uw programma, waardoor het lastig is het programma nog te volgen. Door te willen blijven kijken, moet u het geluid van de buren negeren, hiervoor spant u zich meer in  en hierdoor gaat u steeds meer gespannen tv kijken.

Wat u nodig heeft:

Doel: het verbeteren van het contact en het stoppen van de overlast. De wijkagent kent het gezin goed, aan hem kunt u vragen of hij tip heeft voor u of als hij met u mee kan om de overlast bij uw buren bespreekbaar te maken.

Vragen: Is de overlast erkent? Wat is hiervoor nodig?

Schema: geluidsoverlast

Zo begint u:

Maak de meldingen zoveel mogelijk via de mail of op papier. Maak van telefoongesprekken zoveel mogelijk aan tekeningen.  Maar bij voorkeur via internet, zodat u direct een bewijs heeft dat u een melding heeft gedaan en u zelf de gehel melding kunt terug lezen. Bewaar alle meldingen in een aparte map in uw mailbox of print ze uit en bewaar ze in een map. Zorg dat u een dossier van bewijs opbouwt.

Stap 1: Neem contact op met de woningbouw.

Vraag na of er geluiddempend materiaal ligt op de grond of dat dit geplaatst kan worden. Dit dempt het geluid en zou de tv minder hoorbaar moeten zijn. Hoeveel geluiddempende materialen zijn gebruikt in de woning? Voldoen deze nog aan de norm van nu?

Geef bij de woningbouw aan dat u er graag onderling met uw buren uit wilt komen en dat u samen met de woningbouw opzoek wilt naar het vinden van een oplossing. Geef hierbij duidelijk aan wanneer en hoeveel overlast u ervaart.

Actie: houd voor een tijd bij hoeveel overlast u ervaart, hoeveel geluiden hoort u, op welk volume? Maakt het uit welke programma voor het volume (actie film of kookprogramma? Maak het zo duidelijk en overzichtelijk mogelijk. Maak een gradatie met bijvoorbeeld 1 is normaal en xxxxx is extra hard. Probeer de geluiden zo duidelijk en uitgebreid mogelijk te omschrijven, zodat u later weet wat het was.

Tip: bekijk uw huurcontract en lees het artikel over overlast. Hier staat vermeld hoe u de overlast kunt oplossen bij uw eigen woningbouw, ook op de website van uw woningbouw vindt u meer informatie.

Stap 2 Neem contact op met de buren.

Vraag of ze de tv aan zetten en of ze bij u komen luisteren hoe hard het klinkt. Het kan zijn dat uw buren dit niet in de gaten hebben hoe hard deze staat. Het harder zetten van de tv is geen oplossing, voor u het weet draaien uw buren het om en bent u degene die de overlast veroorzaakt omdat u tv zo hard staat. Door het negatieve aandacht geven maakt u het alleen maar erger.

Actie: Maak een overzicht hoe u het graag zou willen hebben. Wat vind u acceptabel en wanneer is het hinder? In hoeverre kunnen uw buren hier rekening mee houden? wanneer zou de tv of muziek iets harder kunnen.Maak een plan/ overzicht van de vragen die voor u belangrijk zijn.

Tip: Maak en houd de burenoverlast bespreekbaar, neem ondersteuning mee van hulpverlening of familie of vrienden, die bijvoorbeeld het verhaal kunnen bevestigingen. Ga op een rustig moment naar uw buren toen en niet wanneer u al enige tijd in de overlast zot. Kom eerst even bij en overdenk hoe u het gaat aanpakken.

Tip ; koop voor de aankomende tijd een geluiddempende koptelefoon en/of kijk tv met een koptelefoon, zo hoor u de buren minder en word u niet gestoord in uw programma.

Stap 3 Neem contact op met  buurtbemiddeling

Vraag om advies hoe u de geluidoverlast kunt verminderen en of ze tips hebben hoe u dit kunt aanpakken. Als u het lastig vind het gesprek alleen aan te gaan met uw buren kunt u vragen of ze voor u willen bemiddelen in het contact. Als u buren het gesprek weigeren stopt de hulp.  Hier kunt u ook terecht voor vragen hoe u kunt omgaan met de overlast. Buurtbemiddeling kunt u vinden via de gemeente website.

Actie:  Neem het plan van hierboven mee naar de buurtbemiddeling

Stap 4 Neem contact op met het sociaal wijkteam

Wanneer buurtbemiddeling niets voor u kan doen, kunt naar het sociaal wijkteam. Ook zij kunnen bemiddelen in het contact en zorgen voor een contract met regels en afspraken waar beide zich aan moeten houden. Het sociaal wijkteam kunt u vinden via de gemeente website.

Stap 5 Neem contact op met de wijkagent

Vraag de wijkagent of deze bij u komt luisteren naar de geluidsoverlast. De tv staat vaak rond dezelfde tijd aan, plan een afspraak rond, deze tijd. Als het door de agent gehoord is kan er actie worden ondernomen. Maak een melding van de overlast bij de wijkagent, bespreek uw bevindingen en zoek samen naar een verbetering.

Is de overlast veel, lang, hard, bel dan 112 of bel 112 als ze weer beginnen. Meld uw bevindingen, de kans is groot dat de agenten er zijn als de overlast er is, aangezien tv kijken meestal voor enkele uren is.

Actie: probeer het geluid op te nemen met u telefoon of camera. Dit geluid is gedempt opgenomen nog niet het volledige volume. Geeft dit aan bij het maken van een melding van de overlast. Zorg voor zoveel mogelijk bewijs van de overlast. Laat ook andere personen als vrienden en familie vast stellen dat er overlast is.

Tip: Maak de melding via politie.nl bij uw wijkagent en maak een screenshot van de melding die u doet. Van de melding krijgt u een ontvangstbevestiging in uw mail di als bewijs van melden kan dienen. In de bevestiging staat niet uw melding alleen een nummer van de melding.

Tip: Voor het maken van een melding, geef de volgende antwoorden door. Op welk adres of plek is de geluidsoverlast? Wat is de oorzaak van de overlast (feestje, ruzie, muziek, etc.) ? Wanneer en op welk tijdstip was de geluidsoverlast? Hoe lang duurde de geluidsoverlast? Komt de geluidsoverlast vaker voor? En zo ja, hoe vaak precies?

Stap  6 Neem contact op met juridisch loket

Vraag na wat u kunt doen om de overlast te stoppen aan de hand van de wet. Welke bewijs stukken zijn er nodig? Welke stappen moet u volgen, voor een rechtszaak? Op de website vind u meer informatie.

Stap 7 denk aan uzelf

De overlast heeft een zware impact op het lichaam , hierdoor bent u dagelijks meer gespannen en heeft u meer stress dan anders. Dit kan de kans verhogen dat u door de stres andere gezondheidsproblematiek kunt oplopen. Zorg dat u minder gespannen tv kijkt, door het doen van bijvoorbeeld yoga oefeningen voor de tv, door anders te gaan zitten in de bank. Van te lang gespannen tv te kijken krijgt u last van uw spieren en verhoogd de kans op kampen. Van het bonkende dreunende geluid van de tv , kan stress snel oplopen, veel mensen krijgen naar enige tijd last van hoofdpijnen.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het artikel heeft u een manier hoe u van de overlast kunt afkomen en weet u hoe u kunt handelen.

Waarschuwingen:

  • Laat de overlast niet te ver oplopen voorkom dat het uit de hand loopt.

Burenoverlast expert

Ik ben expert op het gebied van burenoverlast en geluidsoverlast. Via deze website deel ik de ervaringen van de overlast en geef u hierbij tips en adviezen hoe u met burenoverlast kunt omgaan, wat de gevolgen zijn en hoe u het kunt aanpakken. De burenoverlast expert kan u helpen bij het in kaart brengen van de overlast en zo een oplossing vinden.

Wij horen graag uw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.