Gedachten snelheid

Wat is het?

De gedachten snelheid zegt veel over hoe u zich voelt. Hoe sneller de gedachten door u hoofd gaan hoe slechter u zich vaak voelt. Voor personen met psychische problematiek is het vaak lastig uit te leggen hoe de gedachten in het hoofd zijn, met een simpele benaming. In de GGZ is er geen standaard code / methode om dit aan te geven.

De gedachten zijn het meest te vergelijken met de wind. Ze komen vaak opzetten en normaal zakt het naar enige tijd. Bij personen met psychische problematiek kan een gedachte zorgen voor een dag na denken, malen of piekeren. Een tornado gedachten is voor de persoon erg zwaar en vermoeiend. Dit kan tot gevaarlijke situaties lijden. Het is daarom belangrijk om deze gedachten goed met de behandelaar te bespreken.

De wind is voor alle signalen van toepassing om duidelijk aan te geven hoeveel last u heeft van een situatie of signaal. Er zijn 4 soorten wind, storm, orkaan en tornado.

Plan

  1. Welke soort komt het meeste voor? Hoe merkt u dat u in een storm zit of met een orkaan? Wat voelt u? Probeer zo duidelijk mogelijk te krijgen wat de gedachten met u doen en wat het voor u betekend. Hoe meer inzicht u heeft in de gedachten hoe betere oplossingen u kunt vinden.
  2. Maak de gedachten snelheid bespreekbaar met uw behandelaar en uw naasten zodat u goed kunnen ondersteunen en begeleiden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.