Financiële start

De eerste opstart is een goede financiële start

Wat is het?

Wanneer kinderen 18 jaar worden moeten er veel dingen geregeld worden, zoals de  zorgverzekering en studiefinanciering aanvragen. Voor de kinderen is dit een hele klus om zelf te doen en voor sommige ouders die bijvoorbeeld laaggeletterd zijn te lastig.

In Nederland zijn er vele coach en hulpverlenende instanties die de kinderen zouden kunnen helpen om een gezonde start te maken. Deze komen niet tot zijn recht omdat de hulp vaak te laat word aangevraagd of niet word aangevraagd. De drempel om de hulp aan te vragen is vaak erg groot.

Het is een dienst die kinderen kan helpen om een financiële goede start te maken.

Vanuit de overheid krijgt de persoon een bericht wanneer het 17,5 jaar is. In het bericht staat aangeven dat het mogelijk is om hulp te krijgen bij de regelzaken wanneer de persoon 18 jaar word, met de manier van hulp zoals een budgetcoach of formulierbrigade.

Door het bericht is de kwetsbare doelgroep direct duidelijk in het zicht bij instanties en de overheid. En kan direct de juiste hulp worden geboden mocht dit nodig zijn. Bij het bericht kunnen ook folders of extra uitleg worden verstuurd voor meer duidelijkheid. Dit kan voorkomen dat kinderen in schulden en of problematische schulden komen, doordat er van te voren al mogelijkheden van uit de overheid worden aangeboden om een goede start te maken.

De 18 jarige staan aan het begin van een lange financiële toekomst. Als deze in de begin jaren verkeerd loopt heeft dit grote gevolgen voor de rest van de tijd. Door van te voren in te zetten en de personen te begeleiden met het op orde brengen en houden van de administratie leert de persoon de financiën in te plannen waardoor het beter uitkomt met het geld.

Wanneer inzetbaar?

De coach bied de hulp aan in plaats van dat het kind de hulp moet gaan zoeken. Hierdoor is er al een link tussen de 18 jarige en de coach. De 18 jarige word gestimuleerd en zal het in overweging nemen of het nodig is om hulp hierbij te krijgen. Voor de kinderen die de hulp nodig hebben, is de drempel veel minder laag om het bericht te beantwoorden en ook de hulp te aanvaarden. Hierdoor word de hulp laagdrempelig en is het van te voren in te zetten.

Nu is dit er niet en heeft een persoon vaak van dat kan ik zelf wel regelen. Een persoon stapt vaak niet zelf naar een hulpverlener. Als een persoon dit wel doet is het probleem vaak erg groot of te groot. Heeft de persoon al schulden, dan zal het eerder op het bericht reageren om deze aan te pakken en op te lossen, dan dat de persoon zelf de hulp gaat zoeken.

Sommige ouder vinden de financiële opvoeding, minder belangrijk, of ouders zijn laaggeletterd, hierdoor heeft het kind een achterstand op het financieel gebied en het bijhouden van de administratie. Dit zorgt ervoor dat de persoon waarschijnlijk schulden gaat maken. Om de persoon een nieuwe kans te geven en om de achterstand weg te werken kan een coach de persoon helpen en de belangrijke dingen aanleren.

De coach is voor preventie voor het voorkomen van schulden van kinderen van 18 jaar en ouder. De coach kan helpen bij de aanvragen en bij het opstellen van een budgetplan en/of het aanleren uit te kunnen komen met het budget, om schulden te voorkomen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.