Financiële problemen met kinderen

Wat is het?

Probeer ten alle tijden iemand te vinden die u vertrouwde om toch over uw schulden te praten en zoek hulp bij beginnende schulden. Voor u het weet ziet u door de bomen het bos niet meer. Gooit u de handdoek in de ring, of staat u op en gaat u er iets aan doen?

Onder financiële zorgen kan uw relatie zeer erg leiden. De relatie draait nog door om het hoofd boven water te houden. De aandacht in elkaar verdwijnt langzaam aan. Er zijn zeker momenten dat een ieder voor zichzelf dat realiseert, maar vertaalt dat meestal in: Er is geen diepgang meer. We communiceren niet meer. De spanning is weg. We leven langs elkaar heen. Ik mis iets.

Zo begint u

Stap 1 Toeslagen en tegemoetkomingen kunnen kinderen helpen. Door de armoede komt de sociale, geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van kinderen achter te lopen. Voor deze kinderen zijn er diverse toeslagen en tegemoetkomingen om mee te doen aan sport is er het jeugdsportfonds, voor schoolkosten is er de scholierenvergoeding, het jeugdcultuurfonds, voedselbank, kledingbank, speelgoedbank, stadspas, stichting heppie, zie meer tegemoetkomingen onder minima.

Stap 2 plannen maken Het bijhouden van een budgetplan is erg belangrijk voor een goed en duidelijk overzicht van uw financiële situatie. In het overzicht kunt u de inkomsten en uw uitgavenpatroon met elkaar vergelijken en word het duidelijk of u in financiële balans bent of dat er iets moet veranderen.

  • Maak maandelijks het budgetplan werkblad en jaarlijks het jaaroverzicht. Om niet in de schulden te komen en/of uit de schulden te komen kunt u het schuldenplan bijhouden. Een gezin is net als een bedrijf. Het opstellen van de maandbegroting is dus belangrijk. Voorkom verrassingen.
  • Om van uw schulden af te komen, heeft u eerst een overzicht nodig van al uw schulden. Dit kunt u doen door middel van een schuldenplan. Daarnaast maakt u een budgetplan met u inkomsten en uitgaven. Van het bedrag wat overblijft moet u een deel aan uw schulden besteden. Door het budgetplan te maken kunt u direct zien waar u kunt bezuinigen om uw schulden sneller af te lossen.

Stap 3 Zoek tijdig hulp de kosten wegen niet op tegen de ellende die u kunt voorkomen. Mensen denken dat financiële problemen hun eigen schuld is. Dit is een misverstand. Er zijn verschillende redenen. Het kan ook u overkomen. Als u financiële problemen heeft bevind u zich in een niet te onderschatten emotionele situatie waar snel hulp aan geboden moet worden. Schulden kunt u aanpakken, als u inzichtelijk hebt wat u inkomsten en uitgavenpatroon is. Als dit niet op orde is, lost u het nooit op.

Blijft niet in uw problematiek halen, hierdoor neemt de kans op een depressie toe, door afleiding te zoeken, krijt u een beetje extra lucht om het even wat makkelijker aan te kunnen, zoek afleiding en noteer deze in het afleidingsschema.

Stap 4 Welke financiële doelen wilt u bereiken, hoeveel tijd heeft u hiervoor nodig? Begin met het maken van een doelenlijst over de afbetaling van de hypotheek, sparen of een verbouwing. Door uw doelen kenbaar te maken en kan er een worden gekeken naar belangrijkheid van een doel. Leg beide lijsten naar elkaar, u ziet waarschijnlijk dat beide het budget hebben overschreden. Nu komt het aan op de midden weg te vinden in beide wensen, zonder dat er financiële trigger ontstaan. Wilt u bijvoorbeeld sparen voor extra pensioen en uw partner liever vaak en duur reizen, dan kunt u als tussenoplossing besluiten iets minder te sparen en samen toch één exotische reis te maken.

Stap 5 Begin met de wensen door te strepen die niet haalbaar zijn. Daarna kijkt u hoelang u voor iedere andere wens nodig heeft. Bekijk de doelen van de korte termijn en bepaal welke de belangrijkste is en welke het minst belangrijk. Door elke maand van het gezamenlijk inkomen geld apart te zetten, spaarplan en sparen, kunt u uw gezamenlijke doelen bereiken. Het gedeelte wat overblijft kunt u verdelen en vrij besteden. Zo voorkomt u ruzies en heeft u beide duidelijkheid over uw gezamenlijk inkomen en uitgaven en dit geeft rust.

Maak een budgetplan en schuldenplan voor financiële bewustwording en zelfstandigheid. Het maken van keuzes is een belangrijk onderdeel. Bij het oplossen van geldzorgen gaat het er om te bekijken hoe het probleem is ontstaan.