Financiële problematiek

 6 naasten

Kan ik iemand anders mijn budget laten beheren? Om redenen dat ik moeite hebt met betalen van rekeningen.

 • Ja,  het is mogelijk om uw rekening door een ander te laten beheren. Het kan een goede keuze om uw rekening tijdelijk door iemand anders te laten beheren.
 • Voor het budget zelf te beheren is discipline en consequent zijn naar u zelf nodig. Wanneer u zich houd aan uw eigen afspraken om rekeningen op tijd te betalen,  worden ze niet vergeten en loopt u geen schulden op. Het zal enige tijd duren voor u het onder de knie heeft maar door de rekening te laten beheren door iemand leert u niks en loopt u eigenlijk weg voor het probleem.

Vaste lasten, een vaste dag

 • Door u zelf een patroon aan te leren om rekeningen op een vaste dag te betalen,  kunt u uw eigen rekening blijven beheren.
 • Maak van vaste lasten een vaste dag en schrijf dit in u agenda met en felle kleur of een kleur die goed op valt. Een goede dag om uw rekeningen te betalen is 2 tot 3 dagen na het storten van  uw loon, uitkering en/of tegemoetkomingen. Zo heeft u altijd een geheugensteuntje wanneer rekeningen moeten worden betaald. De datum dat uw salaris binnenkomt vergeet u immers niet.
 • Wanneer uw een acceptgiro krijgt die u voor een bepaald datum moet betalen,  maar uw inkomsten zijn nog niet binnen vraag, direct om een wijziging van de betaaldatum, om schulden en rood staan te voorkomen.

Internetbankieren

Om vaste lasten te betalen kunt u dit instellen bij internetbankieren. Hierdoor worden elke maand u rekeningen automatisch van uw rekening afgeschreven en kunt u ze niet vergeten. Bij de instelling van uw internetbankieren kunt u ook datum een betaling laten verrichten. Zodat deze dus ook echt op die dag binnen. (als de vaste betaaldag een andere dag moet zijn)

De administratie

 • Om uw administratie op orde te krijgen kunt u gebruik maken van een budget map. In deze map kunt u alle belangrijke papieren plaatsen die met u inkomsten en uitgaven en betalingen te maken hebben.
 • Controleer na 6 dagen na het storten van het salaris uw bankrekening om te kijken of alle rekening ook daadwerkelijk zijn betaald. Zo kunt u een herinnering en extra administratiekosten voorkomen mocht de rekening nog niet zijn betaald. Hierdoor blijft u dan binnen de uiterste betaaldatum.

Wanneer u uw rekening laat beheren door een andere, let dan op:

 1. Of de persoon 100% te vertrouwen is met de bankgegevens en pinpas. Niet ieder persoon is geschikt om u rekening aan te geven.
 2. maak duidelijke regels vooraf en schrijf deze op. (om misverstanden te voorkomen) In de regels zouden kunnen staan hoe leefgeld u per week krijgt van uw rekening wanneer er extra kosten zijn,  hoe deze betaald worden.

In de schulden gekomen?

 • Wanneer u schulden hierdoor heeft opgelopen, kunt u terecht bij budgetbeheer of schuldsanering van de gemeente. Zij kunnen u helpen bij het oplossen van uw schulden en het leren beheren van uw inkomsten en uitgaven.
 • Maak vooraf een schuldenplan op. Dit is een overzicht van al uw schuldeisers met naam en contactgegevens en de bijbehorende bedragen. Zo kan u de hulpverlener u duidelijke en overzichtelijk u schuldenoverzicht laten zie en zijn kunnen u een juist advies hierbij geven.