Fietskosten

Algemeen

 1. Probeer zoveel mogelijk reparaties aan de fiets zelf te doen. Bijvoorbeeld het verwisselen van een binnen band kost al gauw 15 euro, terwijl als u het zelf doet alleen de kosten van de band en dat is ongeveer de helft.
 2. In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Mensen weten niet meer hoe dat moet. Reparatie- kennis verdwijnt snel. Mensen die deze praktische kennis nog wel bezitten, worden door de maatschappij niet altijd even hoog gewaardeerd en staan vaak zelfs ongewild aan de kant. Hun ervaring wordt niet of nauwelijks benut. Er zijn vele Repair cafè waar u voor een klein bedrag uw fiets kunt laten repareren. Deze bedrijven werken met vrijwilligers. Voor meer bedrijven kunt u via Google er meer vinden.Repair cafè 

Onderhoud

 1. Door regelmatig onderhoud en vervang van onderdelen hoeft u niet alles in een keer aan te schaffen. Onderhoud is goedkoper dan het opnieuw kopen.
 2. Door een stuk van  te voren af te remmen voor een stoplicht en rustig te remmen kunt u besparen  op slijtage van de remblokjes .
 3. Door regelmatig uw leren zadel in te smeren,  voorkomt u dat deze gaat scheuren en gaat uw zadel langer mee.
 4. Smeer regelmatig de ketting, dit voorkomt dat deze gaat roesten en dat deze gaat breken.

Vervanging

 1. Wanneer de batterijen op zijn van uw lampjes, koop dan een nieuwe set voor en achterlampjes op led licht. Dit is goedkoper dan een set nieuwe batterijen.
 2. Door een extra halve binnenband op de wielen te leggen en daarover de binnenband voorkomt u dat uw banden sneller lek rijd. De extra binnen  kan beter stenen en takken op de weg.
 3. Koop een goed kettingslot,  deze zijn handig omdat u deze altijd overal aan vast kunt maken waardoor de kans van stelen kleiner word.

Nieuwe fiets

 1. Neem een fiets die bij u past zoals een fiets voor stad en boodschappen kan niet met een mountainbike. Deze heeft geen bagagedrager en wanneer u deze toch wilt heeft u extra kosten.
 2. Let op de aanbiedingen van nieuwe of tweedehandsfietsen. Bij sommige winkels is het mogelijk uw oude fiets tegen een korting in te leveren bij aankoop van een nieuwe fiets.

Welke kosten komen er kijken bij een auto per maand? Hoe kunt u besparen op  autokosten? Het is belangrijk om dit goed te weten om hierop te kunnen besparen.

Bij het auto rijden komen  maandelijks vele kosten, zoals  verzekering, brandstof,  onderhoud/vervanging, afschrijving en wegenbelasting.