Veilig op de fiets

In Nederland gebeuren dagelijks ongelukken met kinderen achterop de fiets. In veel gevallen komen de voeten tussen de spaken en is de voet of been gebroken. Dit gebeurt ongeveer 2300x per jaar bij kinderen in de leeftijd van 1 tot 6 jaar. Uit een onderzoek van veiligheidnl blijkt dat 53% van de ouders denkt dat ze hun kind goed vervoeren maar dit niet zo is.

Stap 1 Signalen herkennen, oplossen

Al deze gewonden is niet nodig, door simpel aan de veiligheid te denken van uw kind achter op de fiets. Van een beknelling van de voeten tussen de spraken, de pijn, het ziekenhuis, het gips kunnen kinderen een trauma oplopen.

Vervoer een kind niet achter op de fiets zonder de juiste bescherming. Doordat de benen naast de fiets hangen is de kans groot dat ze tussen de spaken komen. Zorg voor een echt fietsstoeltje voor uw kind en vervoer kinderen niet in een mandje achterop zonder gordels.

Kinderen worden vaak vervoerd in een niet passende kinderstoel, hierdoor zit het kind niet goed in de stoel en kan het niet leunen met het hoofd tegen de leuning van de stoel, vooral bij kleine kinderen is dit wel belangrijk, om de schokken van de weg op te vangen. Wanneer het kind moe is en het valt in slaap blijft het hoofd knikken bollen of blijft in een houding die nekklachten kan veroorzaken. Hiernaast is de kans groter dat er letsel ontstaat bij een ongeluk.

Vervoer baby nog niet op de fiets als het nog niet het hoofd stil kan houden. Vervoer kinderen niet in een draagzak op de fiets, dit is gevaarlijk, zeker bij een val, omdat uw kind dan geen bescherming heeft. Voor het vervoeren van baby’s zijn speciale stoelen of schalen, de worden meestal aan de voorkant van de fiets geplaatst aan het stuur. Bij een val met de fiets, wordt het kindje zo goed mogelijk tegen direct contact met de ondergrond beschermd.

Stap 2 Het maken van een doel

Heeft u alle veiligheidsmaatregelen genomen zodat uw kind veilig achterop kan? Wat kan er nog verbeteren?

Is het stoeltje juist gemonteerd? Zorg ervoor dat het fietsstoeltje op de juiste manier is geïnstalleerd. Een goed geïnstalleerd stoeltje zit vast aan de buis aan het zadel, wiebelt niet. Zorg ervoor dat een achterzitje op de juiste plek gemonteerd zit. Zit het te ver naar voren, dan heeft een kind geen ruimte; te ver naar achteren geeft kantelgevaar.

  • Hoe monteer ik een babystoel? Een stoel aan het stuur mag alleen aan het stuur aan de kant van het zadel en moet bevestigd zijn met een bevestiging aan het frame. De stoel aan het stuur mag dus niet boven de koplamp van uw fiets hangen.
  • Hoe monteer ik een peuter/kleuter stoel? Een stoel die op de bagagedrager zit heeft een extra bevestiging nodig, zoals een bevestiging aan het zadel.

Heeft u bij elke fietsrit de gordel en voetriempjes goed vastgemaakt?

Gebruik van schoudergordels in het fietszitje is verplicht, evenals een kruisgordel of een zitverhoging tussen de beentjes van het kind. Zorg ervoor dat uw kind goed in de gordels zit en maak de voeten vast met de voetriempjes. Controleer altijd dat ze goed vast zitten. Stel ze regelmatig bij aan de hand van de groei van uw kind.

De beste fietsstoeltjes een test van de @consumentenbond

Heb je het juiste fietsstoeltje? Waaraan moet een goede stoel voldoen?

Een goed fietsstoeltje voldoet aan de Europese wetgeving, een stoeltje met de norm EN 14344 is gegarandeerd veilig. Een fietsstoeltje moet steun geven aan de rug, handen en voeten van je kind. Een stoel moet een goede ondersteuning geven aan uw kind, dit kan door een stoel te nemen met een hoge rugleuning en schalen voor de benen. Een stoel is er in diverse maten, vaak gaat het op leeftijd of op gewicht.

Bij fietsstoelen zit een groot verschil in de ruimte tussen u en het kind. Dit kan komen door de manier van bevestiging aan uw fiets. Bij sommige bevestigingen is deze ruimte erg klein. Voor stoelen die uw voorop monteert word het sturen lastiger, let bij aanschaf op dat u uw stuur minimaal 45 graden kan draaien.

Neem uw fiets en uw kind mee bij het uitzoeken van een fietsstoeltje. Zo kunt u gelijk kijken of het de juiste stoel is voor u en uw kind. Door dat de ruimte klein is of juist groot kan de stoel instabiel worden. Vraag bij aanschaf of u het zitje mag uitproberen op uw fiets. Bij de meeste fietsstoelen is de bescherming van de benen voldoende, maar hier zitten grote verschillen in. Let op dat de benen van uw kind goed beschermd zijn. Voor advies over de juiste stoel, de maat kunt u vragen bij de fietsenwinkel.

Ik heb een tweedehands stoeltje gezien en waarop moet ik letten bij het aanschaffen?

  • Let op dat de stoel niet te veel beschadigd is. Beschadiging kan komen door het vallen met de fiets en dan kan het stoeltje niet goed meer zijn.
  • Let op dat uw alle bevestigingsmateriaal heeft (controleer dit voor u koopt) en vraag de koper om uit leg hoe uw deze moet monteren. Missen de onderdelen zijn vaak niet los te koop of zijn er duur.
  • Let op dat de gordels nog in goede staat zijn

Stap 3 Plan maken

Let op uw eigen verkeer manieren, u manieren worden overgenomen. Steek u regelmatig over zonder te kijken? Steek u uw hand uit als u afslaat? Heeft u altijd u licht aan op de fiets? Bent u gewent oversteken wanneer het nog rood is u kind loopt met u mee. Geef het goede voorbeeld in het verkeer, begin al vroeg met het aanleren van de verkeersregels.

Zorg ervoor dat uw fiets spaakbeschermers heeft aan beide kanten van de fiets en dat deze heel zijn. Zorg dat de spaken van de fiets totaal zijn afgeschermd, met hard plastic, zodat de voeten van uw kind niet bij de spaken kan komen ook al zou het bewegen.

Het gaat om de veiligheid van uw kind achter of voorop op uw fiets, zorg dat uw kind ook echt veilig wordt vervoerd. Schaf hiervoor ook de juiste producten aan. Een fietsstoel is redelijk duur, maar wanneer u er investeert, kan uw kind vaak een aantal jaar in de stoel. Dus over de jaren uitgerekend valt de prijs mee en dit kan uw kind veel leed voorkomen.

Zorg ervoor dat uw baby altijd in de gordel zit en dat deze ook goed vast zit. Let op uw fietsstyle en voorkom zoveel mogelijk trillingen en schokken. Maak de eerste ritten met uw baby kort, zodat uw baby kan wennen aan het vervoer, wanneer uw kind het niet leuk meer vind, kunt u dit merken aan dat uw baby niet meer goed zit en/of gaat huilen. Dit komt omdat uw baby nog niet heeft geleerd lang rechtop te zitten.

Besparen op fietskosten

Stap 1 Signalen herkennen, oplossen

Probeer zoveel mogelijk reparaties aan de fiets zelf te doen. Bijvoorbeeld het verwisselen van een binnen band kost al gauw 15 euro, terwijl als u het zelf doet alleen de kosten van de band en dat is ongeveer de helft. In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Mensen weten niet meer hoe dat moet. Reparatie- kennis verdwijnt snel. Mensen die deze praktische kennis nog wel bezitten, worden door de maatschappij niet altijd even hoog gewaardeerd en staan vaak zelfs ongewild aan de kant. Hun ervaring wordt niet of nauwelijks benut. Er zijn vele Repair cafè waar u voor een klein bedrag uw fiets kunt laten repareren. Deze bedrijven werken met vrijwilligers. Voor meer bedrijven kunt u via Google er meer vinden.Repair cafè 

Stap 2 Het maken van een doel

Door regelmatig onderhoud en vervang van onderdelen hoeft u niet alles in een keer aan te schaffen. Onderhoud is goedkoper dan het opnieuw kopen. Door een stuk van te voren af te remmen voor een stoplicht en rustig te remmen kunt u besparen op slijtage van de remblokjes . Door regelmatig uw leren zadel in te smeren, voorkomt u dat deze gaat scheuren en gaat uw zadel langer mee. Smeer regelmatig de ketting, dit voorkomt dat deze gaat roesten en dat deze gaat breken.

Stap 3 Plan maken

Wanneer de batterijen op zijn van uw lampjes, koop dan een nieuwe set voor en achterlampjes op led licht. Dit is goedkoper dan een set nieuwe batterijen. Door een extra halve binnenband op de wielen te leggen en daarover de binnenband voorkomt u dat uw banden sneller lek rijd. De extra binnen kan beter stenen en takken op de weg. Koop een goed kettingslot, deze zijn handig omdat u deze altijd overal aan vast kunt maken waardoor de kans van stelen kleiner word.

Nieuwe fiets Neem een fiets die bij u past zoals een fiets voor stad en boodschappen kan niet met een mountainbike. Deze heeft geen bagagedrager en wanneer u deze toch wilt heeft u extra kosten. Let op de aanbiedingen van nieuwe of tweedehandsfietsen. Bij sommige winkels is het mogelijk uw oude fiets tegen een korting in te leveren bij aankoop van een nieuwe fiets.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *