Feestdagenstress

Wat is het?

Feestdagenstress is de stress rondom de sinterklaas periode en rondom kerst. Rond deze dagen heeft heel Nederland en misschien wel verder last van extra stress dus u bent niet de enige. Voor personen die gevoelig zijn, kan deze tijd extra extra stress met zich mee brengen. Zoals bijvoorbeeld de drukke muziek in de winkels of de extra kerstverlichting buiten. Hierdoor kunnen gevoelige personen makkelijk overprikkeld raken wat stemmingswisselingen met zich mee kan brengen. Voor gevoelige personen kan het helpen om alles overzichtelijk te hebben, hoe overzichtelijker, hoe duidelijker het is, hoe meer rust het geeft.

Wat u nodig heeft:

Zo begint u:

 1. Plannen = Door het duidelijk te plannen wanneer u wat doet haalt u de extra stress weg omdat u weet wat u moet doen wanneer en u weet al u zich aan de planning houd alles op tijd klaar is. Hoe duidelijker de planning, hoe meer consequent u zich er aan houd, hoe meer rust u heeft.
  1. Wat wilt u gaan doen? Steengrillen of wilt u een 4 gangen menu? Hoeveel personen komen er? Is een extra eter mogelijk?
  2. Wat wilt u over dag gaan doen? Op visite, spelletjes of een buiten activiteit?
  3. wat is het budget? Hoeveel wilt u besteden aan eten en hoeveel aan kleding en hoeveel aan cadeau?
  4. Plan niet te veel activiteiten op een dag, 1 of 2 activiteiten op een dag zijn vaak al genoeg en druk genoeg. Hoe meer activiteiten, hoe meer stress.
 2. Vooruit denken = Begin begin november met het maken van een plan.
  1. Wat hebben we nodig? Wat moet vers zijn en wat kan eerder worden aangeschaft?
  2. Wanneer koopt ik.. ? Wat kunt u nu doen en wat moet wachten tot 1 week van te voren of laatste dag? Welke cadeau kunt u nu al kopen?
  3. Maak een december budgetplan zodat u zeker weet dat u uit komt of over houd het zo vervelend zijn als de kosten hoger uitvallen dan u heeft. Lees het artikel december budgetplan.
 3. Overprikkeld winkels = Raakt u overprikkeld van het winkelen, neem wat meer boodschappen in een keer mee zodat u iets minder in de winkel bent. Vermijd zo veel mogelijk de drukke tijden zoals 3 dagen voor sinterklaas en 1 week voor kerstmis de winkels. Als u weet dat u het overprikkeld, kunt u dit beter niet opzoeken. Alles kunt u binnen hebben voor deze dagen. De boodschappen kunt u ook bestellen en thuis laten bezorgen. Let wel op dat u dit na deze momenten wel weer aanpast naar het normale, anders gaat u steeds vaker plekken of drukte vermijden.
 4. Overprikkeld = Met de feestdagen kan er door de stress stemmingswisselingen optreden. Hierdoor kunnen personen sneller boos worden of in woede uitbarsten terwijl er weinig aan de hand lijkt. Wat kunt u doen om deze wisselingen aan te pakken? Kent u de signalen van uw stress? Kan het helpen om frisse lucht te nemen op dat moment of even iets anders te gaan doen? Wat zijn uw mogelijkheden aan de hand van uw planning? Blijf niet in de situatie zitten, maar zoek een verandering, alleen dan zal het afnemen.
 5. Signalen herkennen = Kijk terug naar kerst vorig jaar, wat ging hier goed? Wat ging hier minder goed en waar lag dat aan? Wat zou u deze kerst willen veranderen of verbeteren zodat dit minder voorkomt of voorkomen kan worden? Wat kunt u leren van vorig jaar, noteer dit in het dagboek wat u met de feestdagen kunt bijhouden om er volgend jaar weer van te leren, hiervoor kunt u gebruik maken van de schema.
 6. Rust = Zorg voor rustige momenten ervoor. Zorg dat u zo ontspannen mogelijk aan de feestdagen kunt beginnen, de spanning kan dan wel oplopen, maar zal minder erg zijn. Probeer voor de tijd plan activiteiten en rust momenten in, maak er de week voor de feestdag meer rust momenten van en minder activiteiten. De stress kost veel energie, door meer te rusten heeft u minder stress en houd u meer energie over.
 7. Feestdagen met kinderen = Met kinderen neemt de feestdagenstress toe, bij kinderen die al hooggevoelig is dit extra. De kinderen zijn meer prikkelbaar en hebben vaker stemmingswisselingen.
  1. Maak het duidelijk, overzichtelijk en visueel. Maak de feestdagen begrijpelijk/inzichtelijk te maken voor kinderen door te werken met pictogrammen die u op een kalender plakt. Zo kan uw kind af tellen en dit geeft duidelijk wat wanneer mag en gaat gebeuren.
  2. Maak een planning en aftel kalender en afspraken. Hoeveel keer wilt u bijvoorbeeld sinterklaas vieren? Bij oma, thuis en bij vrienden? Zorg dat er niet te veel momenten zijn dit geeft onduidelijkheid en extra drukte. Ook word een kind al snel overspoeld door cadeautjes, zorg dat er niet te veel cadeautjes zijn, het zijn kleinigheidjes. Zorg ervoor dat de kinderen er ook echt iets mee kunnen doen, het is zonde van uw geld als het blijft liggen in de kast, 3 cadeau’s die wat duurder zijn is beter dan 20 kleine cadeautjes waar ze niet veel mee kunnen maar er leuk uit ziet onder de boom of ze zak opvullen.
  3. Neem anti stress spullen mee, geluidsdichte koptelefoon, spelletjes, vermaak
  4. Leer uw kind ontspanningsoefeningen die uw kind kan toepassen als het lastig word.Bijvoorbeeld door yoga of ademhalingsoefeningen. Wanneer u kind dit het gehele jaar door oefent word het steeds makkelijker en meer effectief.
  5. Maak van de pakjesavond een pakjesmiddag of ochtend. Hoe eerder op de dag de kinderen de cadeautjes kunnen uitpakken hoe korter ze in de spanning zitten. De spanning of cadeaustress is de spanning voor de cadeautjes. Ze willen graag weten wat en hoeveel ze krijgen. Wanneer de cadeautjes zijn uitgepakt zal de stress afnemen. Dit is wel positieve spanning.

Het verwachte resultaat:

Minder stress voor, tijdens en na de feestdagen.

Tips:

 • Een rustig kerststukje kan ook sfeer in huis geven in plaats van een kerstboom met verlichting. Vaak geven de lichtjes en de ballen extra prikkels. Houd het zoveel mogelijk rustig en niet te veel spullen.
 • Maak een crisisnoodplan aan de hand van het artikel, neem de 4 stappen goed in u op zodat u weet hoe u kunt handelen.

 

Heeft u dagelijks of zeer regelmatig stress en wilt u dit graag verbeteren? De stresscoach kan u helpen om met minder stress door het leven te gaan met enkele simpele stappen.

Wij horen graag uw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.