Familiebezoek

1 Wat is het?

Op een afdeling is er elke dag 2x een bezoek moment. Het bezoek is vaak blij en vrolijk om elkaar weer te zien. Vaak hebben ze het over de vorderingen die worden gemaakt. Vooral in het weekend kan het erg lastig zijn of op feestdagen. Door de weeks hebben bewoners minder vaak visite dan in het weekend. Dit heeft veel al te maken dat de naasten werken en in het weekend niet. In het weekend zijn er minder activiteiten op de afdeling en vallen de naasten nog meer op.

Het is een logische reactie dat u veel emoties krijgt als andere een bezoek hebben. De emoties komen in een keer op zetten en kunnen erg hevig zijn. Ook kunnen deze reacties invloed hebben op een volgend bezoekmoment. Op de momenten voel een persoon zich vaak eenzaam, verlaten en ziet minder toekomst.

Wanneer iemand nooit bezoek krijgt is het lastig met situatie van bezoek om te gaan. De persoon heeft hoop dat er iemand komt, zou graag zelf ook bezoek willen, hierdoor kan een persoon meer depressieve momenten hebben op een dag. Dagelijks word de persoon er aan herinnerd dat er niemand zal komen

Omdat u geen bezoek krijgt bent u niet minder dan een ander. Het ligt aan uw naasten die u niet willen bezoeken en het er niet voor over hebben u te zien. Op psychische problematiek zit een groot taboe en naasten kunnen het erg lastig vinden om tijdens uw opname te komen of vinden het eng omdat u een diagnose heeft gekregen en willen liever geen contact meer.

Familiekamer

 1. De meeste bezoeken vinden plaats in de familiekamer. De kamer is speciaal ingericht voor bezoek met kinderen. Vaak is er speelgoed aanwezig. Vaak hebben HC en IC een familiekamer, omdat de afdelingen dicht bij elkaar zitten. De personen van HC hebben dan bezoeken op IC.
 2. Voor kinderen is de IC en High care afdeling geen goede plek voor een bezoek. Op beide afdelingen kunnen op de tijd van het bezoek situaties ontstaan, zoals schreeuwen, ruzie of geweld wat niet goed is voor het kind. Hiervan zou het kind een nare ervaring kunnen hebben aan het bezoek of een trauma kunnen oplopen. Op beide afdelingen is er geen garantie te geven dat er niks gebeurt en dat het rustig is. Het zijn niet voor niks deze afdelingen.
 3. Een familiekamer zit zelden aan het begin van de afdeling. De kinderen met een stuk over de afdeling en ervaren toch de situaties en personen. Hiervan kunnen kinderen veel stress ervaren. Bijvoorbeeld: op de ic hebben ze een deur die hard in het slot valt en niet meer open kan, dit kan een angstig gevoel geven aan kinderen
 4. Daarnaast is het belangrijk uitleggen hoe het met u gaat en wat u ervan mekt. De personen die op deze afdelingen zijn zijn anders in gedrag en gewoonte dan u. Door de kinderen op de afdeling te laten krijgen ze een beeld van de personen op de afdeling. Hierdoor word de kans vergroot dat ze een beeld krijgen van mama is ook zo ziek en mama word zo.
 5. Een voogd komt zelden op een HC of IC en weet eigenlijk niet hoe het er op een afdeling aan toe gaat en kan gaan. Het ene moment is het rust en de vlam kan zo in de pan slaan. Daarnaast word de groep op HC vaak veranderd door personen die weg gaan of komen. Een groep is vaak niet 1 week hetzelfde. Hierdoor is het lastig aan te geven hoe de rust is op de afdeling omdat wissels veel stress veroorzaken.

2 Herkennen

Eenzaam

 1. Het lijkt erg vreemd dat u zich alleen voelt op de afdeling, maar dit komt vaker voor. De meeste doen hun ding en zijn niet bezig met andere. In een groep is het vaak ieder voor zich, dit is wel afhankelijk van de groep en de mensen. Omdat u zich alleen en eenzaam voelt krijgt u meer tegenzin te zijn op de afdeling, maar ook buiten de afdeling kunt u dat gevoel hebben, omdat u dan alleen loopt door het bos of over het winkelcentrum.
 2. Personen die alleen zijn, maken minder snel contact met andere. Als u langere tijd alleen bent met psychische problematiek, zit u ook niet te wachten op contacten of gezellig doen. Vaak word er gedacht ach laat maar ik doe het wel alleen, maar dit lost niet het probleem op, zo bent u vaak al jaren bezig.
 3. Het is logisch dat u zich meer eenzaam voelt dan andere die wel bezoek krijgen, dit is een breek van de dag en geeft aan dat personen achter u staan, die graag willen dat het goed met u gaat. Als u geen naasten heeft of familie die op bezoek komen is dit erg zwaar als u ziet dat andere dit wel krijgen en uw hoop niet word beloont.
 4. Het gevoel van eenzaamheid komt vaak niet op eens, vaak is de persoon alleen en in de steek gelaten en door langer alleen te zijn, voelt de persoon zich eenzaam en kan dit gevolgen hebben op het sociaal en geestelijk gebied.
 5. Vaak is het lastig om de verpleging aan te spreken met uw probleem, ook omdat de verpleging niet meer kan doen dan luisteren en tips geven die u vaak al heeft uit geprobeerd. Vanuit u onzekerheid kunt u veel stress en onrust ervaren, waardoor u zich meer afzondert.

Familiebezoek

 • Het is verstandig kinderen tot hun 18 jaar zo min mogelijk kennis te laten maken met psychische personen. Zo leren ze u kennen met de diagnose en zien bij u dat het ook weer beter word of beter gaat vraag u advocaat wat u nog kunt doen.
 • Doe een keertje mee met creativiteit en maak wat leuks voor uw kinderen. Geef dit op de dag van het bezoek. De kinderen vinden het vaak erg leuks iets zelfgemaakt te krijgen en is een leuke binnenkomer of opening van het bezoek. Daarnaast hebben de kinderen ook iets voor de momenten dat u er niet bent als een herinnering.

3 Behandeling

 • Probeer niet te vaak te lopen met muziek op, hierdoor zondert u zich af van de omgeving en zullen andere u niet snel aanspreken. Zonder u niet af door op uw kamer te blijven voor de dag, dit maakt het probleem groter.Denk vooruit wat heeft u aankomende week nodig om uw activiteiten uit te voeren? Wat heeft u voor het weekend nodig? Haal alles in een keer in huis.

4 Gevolg

Iedereen in Nederland ken iemand met psychische problematiek, hierdoor zou het juist een normaal bespreekbaar onderwerp moeten zijn. Maar veel familie en naasten komen vaak niet of willen geen contact meer naar een diagnose of opname. hoe meer eenzaam u voelt hoe lastiger het is om op de afdeling te zijn, maak het bespreekbaar, voor het te laat is.

5 Plan

 • Wat vind u lastig aan de bezoeken die andere krijgen? Wat voor gevoel geeft dit u? Probeer hier voor u zelf een duidelijk antwoord op te geven en bespreek dit met de verpleegkundige en behandelaar. Zij kunnen u begeleiden in deze momenten. Vraag eventueel medicatie voor de emoties als lorazempam voor een rust bezoek moment. Deze verminderd stress en onrust.
 • Houd een dagboek bij met momenten dat het goed ging en wat u er aan heeft gedaan dit goed te laten verlopen. Probeer ieder bezoek moment in de woonkamer te zitten en blijf hier zo lang als het goed gaat. Probeer het moment van weggaan steeds te verschuiven. Niet elke dag is het bezoek moment het zelfde.
 • Neem uw vrijheden op in de tijd van bezoek, zodat u de momenten kunt ontlopen. Dit voorkomt een hoop stress op de dag. Heeft u nog geen vrijheden en is het bezoektijd, probeer dan yoga oefeningen te doen of enkele ademhalingsoefeningen. Plan de dag verder zo in dat u leuke dingen doet op de afdeling om uw rust te vinden, zoals schrijven voor een website of creatief.
 • Beweeg dagelijks zeer actief om u te ontladen en uw stress te verminderen. Door actief te bewegen kunt u de gedachten veranderen. Verzet op een dag zoveel mogelijk uw zinnen.
 • Krop de emoties van een bezoek moment niet op, hierdoor gaat u zich alleen maar slechter voelen. Praat er over met medebewoners die soms hetzelfde probleem hebben. Zij kunnen uw tips geven hoe u hiermee overweg kunt gaan.
 • Vraag uw bezoek waarom ze niet komen, dit is belangrijk om te weten om het verwerken en het loslaten van naasten. Zonder reden is het lastig te accepteren dat naasten niet komen.

Eenzaam

 • Probeer dagelijkse activiteiten te hebben die u de dag door kunnen helpen. Bedenk ook een aantal activiteiten die u in woonkamer kan doen zo kunt u contacten leggen of bent u niet de gehele dag op uw kamer en zondert u zich niet af. Maak dagelijks een planning wat u gaat doen zodat piekergedachten zoveel mogelijk buiten blijven. Hoe meer u gaat piekeren over bezoek en eenzaamheid hoe slechter u zich gaat voelen.
 • Hoe kunt u de eenzaamheid veranderen en aanpakken? Wat heeft u nodig om u beter te voelen? Wat zou kunnen werken om te gaan doen? Probeer zoveel mogelijk de bezoektijden te vermijden door juist dan te gaan wandelen of even op uw kamer te zitten, dit voorkomt de prikkels van bezoek. Laat u dag niet verpesten door het gene dat u graag zou willen hebben maar niet gaat komen. Bedenk positieve dingen die wel kunnen en mogelijk zijn. Leer nieuwe mensen kennen door naar het buurthuis te gaan of naar een sport.
 • Geef aan bij de verpleging dat u het lastig vind om contacten te maken en nieuwe contacten op te starten en u last heeft van de momenten van bezoek. Maak het bespreekbaar en zoek naar mogelijke oplossingen wat u kunt doen, om het minder zwaar te laten zijn.

Familiebezoek

 • Het is belangrijk om met de voogd in gesprek te gaan om de locatie van het bezoek te veranderen. Geef hierbij duidelijk aan waarom u niet wilt dat het daar plaats vind. Geef hierbij duidelijk aan wat u wilt gaan doen en wat uw wensen zijn met en in het bezoek. Als de kinderen komen in de tuin gaan we gezellig picknicken. Maak een lijst met punten waarom u vind dat een bezoek ergens anders moet zijn.
 • Leg de voor uit dat u vrijheden heeft en dat u niet gebonden bent aan een locatie op de GGZ. U bent bereid u vrijheden op te nemen voor een bezoek. De locatie zou ook het winkelcentrum of een dicht bijgelegen park kunnen zijn. Vraag eventueel familie mee die u meer rust geven of u kunnen ondersteunen. Een bezoek met de kinderen is een familiebezoek en dit gaat normaal niet van uw vrijheden af.
 • Zorg voor een leuk bezoek en bedenk een plan hoe u het gaat aanpakken. Door een plan te bedenken heeft u ongeveer een beeld hoe de dag verloopt. Door het plan heeft u minder stress en heeft u meer rust in het bezoek. Als er nare dingen gebeuren is de kans groter dat het kind met tegenzin een boek gaat doen. Hoe leuker het is en hoe meer leuke ervaringen hoe leuker het bezoek en hoe meer uw kind er naar uitkijkt.
 • Nodig de voogd uit om kennis te laten maken met de afdeling zodat deze een beter oordeel kan hebben. Vraag eventueel een verpleegkundige erbij om situaties van de afdeling weer te geven.
 • Vraag informatie op uit uw dossier of vraag een verpleegkundige u te helpen met u diagnose en de de garantie op papier te zetten, deze kunt u sturen naar de voogd en de afdeling staat garant voor een goed bezoek. Vaak gaat er op de dag van een bezoek een verpleegkundige mee die een beoordeling schrijft van het bezoek. Vaak deze later op zodat u die in uw eigen administratie kunt bewaren als bewijs dat het goed ging.

E-GGZ

E-GGZ

Welkom op het profiel van GGZ. GGZ staat voor geestelijke gezondheidszorg. Met de informatie die we delen willen we taboe op psychische problematiek verminderen en al het zou kunnen stoppen. Iedereen kent iemand met psychische problematiek, het zo een heel normaal onderwerp moeten zijn om te bespreken. De artikelen gaan over diagnose, medicatie en behandelaars. De diagnose waar ik over schrijf zijn o.a. autisme, borderline, ptss, depressie, hsp.