Familiebezoek

1 Wat is het?

Op een afdeling is er elke dag 2x een bezoek moment. Het bezoek is vaak blij en vrolijk om elkaar weer te zien. Vaak hebben ze het over de vorderingen die worden gemaakt. Vooral in het weekend kan het erg lastig zijn of op feestdagen. Door de weeks hebben bewoners minder vaak visite dan in het weekend. Dit heeft veel al te maken dat de naasten werken en in het weekend niet. In het weekend zijn er minder activiteiten op de afdeling en vallen de naasten nog meer op.

Het is een logische reactie dat u veel emoties krijgt als andere een bezoek hebben. De emoties komen in een keer op zetten en kunnen erg hevig zijn. Ook kunnen deze reacties invloed hebben op een volgend bezoekmoment. Op de momenten voel een persoon zich vaak eenzaam, verlaten en ziet minder toekomst.

Wanneer iemand nooit bezoek krijgt is het lastig met situatie van bezoek om te gaan. De persoon heeft hoop dat er iemand komt, zou graag zelf ook bezoek willen, hierdoor kan een persoon meer depressieve momenten hebben op een dag. Dagelijks word de persoon er aan herinnerd dat er niemand zal komen

Omdat u geen bezoek krijgt bent u niet minder dan een ander. Het ligt aan uw naasten die u niet willen bezoeken en het er niet voor over hebben u te zien. Op psychische problematiek zit een groot taboe en naasten kunnen het erg lastig vinden om tijdens uw opname te komen of vinden het eng omdat u een diagnose heeft gekregen en willen liever geen contact meer.

Familiekamer

  1. De meeste bezoeken vinden plaats in de familiekamer. De kamer is speciaal ingericht voor bezoek met kinderen. Vaak is er speelgoed aanwezig. Vaak hebben HC en IC een familiekamer, omdat de afdelingen dicht bij elkaar zitten. De personen van HC hebben dan bezoeken op IC.
  2. Voor kinderen is de IC en High care afdeling geen goede plek voor een bezoek. Op beide afdelingen kunnen op de tijd van het bezoek situaties ontstaan, zoals schreeuwen, ruzie of geweld wat niet goed is voor het kind. Hiervan zou het kind een nare ervaring kunnen hebben aan het bezoek of een trauma kunnen oplopen. Op beide afdelingen is er geen garantie te geven dat er niks gebeurt en dat het rustig is. Het zijn niet voor niks deze afdelingen.
  3. Een familiekamer zit zelden aan het begin van de afdeling. De kinderen met een stuk over de afdeling en ervaren toch de situaties en personen. Hiervan kunnen kinderen veel stress ervaren. Bijvoorbeeld: op de ic hebben ze een deur die hard in het slot valt en niet meer open kan, dit kan een angstig gevoel geven aan kinderen
  4. Daarnaast is het belangrijk uitleggen hoe het met u gaat en wat u ervan mekt. De personen die op deze afdelingen zijn zijn anders in gedrag en gewoonte dan u. Door de kinderen op de afdeling te laten krijgen ze een beeld van de personen op de afdeling. Hierdoor word de kans vergroot dat ze een beeld krijgen van mama is ook zo ziek en mama word zo.
  5. Een voogd komt zelden op een HC of IC en weet eigenlijk niet hoe het er op een afdeling aan toe gaat en kan gaan. Het ene moment is het rust en de vlam kan zo in de pan slaan. Daarnaast word de groep op HC vaak veranderd door personen die weg gaan of komen. Een groep is vaak niet 1 week hetzelfde. Hierdoor is het lastig aan te geven hoe de rust is op de afdeling omdat wissels veel stress veroorzaken.