Zijn er ouders die een brief hebben geschreven voor familie / vrienden / om duidelijkheid te geven over autisme pdd-nos?

Wat is het?

De bedoeling van de brief is duidelijkheid geven over de gestelde diagnose aan de familie en hun tips en advies te geven hoe ze met uw kind het beste kunnen omgaan? Dit kunt u doen in een gebruiksaanwijzing met een begeleidende brief.

Wat u nodig heeft:

 • signalen pdd-nos algemeen en van uw kind
 • vragen
 • informatie over pdd-nos
 • informatie over overprikkeling

Zo begint u:

 1. Stel een paar vragen voor u zelf op die u belangrijk vind. Dit zijn de basisvragen/onderwerpen waarop u meerdere vragen kunt bedenken.
 2. Wie wilt u gaan vertellen over de diagnose? Wat wilt u deze persoon melden? Wat verteld tegen de ene en wat tegen de andere? Wilt u allemaal hetzelfde? Bedenk welke personen u wat wilt vertellen, bij bijvoorbeeld de oma verteld u iets anders als tegen oom van u.
 3. Bedenk hoe lang u maximaal uw brief word, vind u 1a4 genoeg of zijn er meerdere bladzijde nodig? Wilt u het opstellen als een verhaal of meer als brief van een arts?
 4. Een gebruiksaanwijzing kunt u voor meerdere dingen gebruiken, bijvoorbeeld voor school of voor de oppas. Een gebruiksaanwijzing is korte samenvatting van een maximaal 10 punten, als handvat hoe ze het beste met uw kind kunnen omgaan.
 5. Korte uitleg: PDD-NOS wat is het? Wat zijn de verwachtingen? Wanneer is de diagnose gesteld? Heeft u dochter medicatie? Waarom heeft u dochter de diagnose gekregen, de kenmerken van uw dochter? Wat word de behandeling?
 6. Korte uitleg: overprikkeling erkenning en handelen. Een puntenlijst met 10 dingen die werken bij overprikkeling, bijvoorbeeld even een aparte plek of een geluidsdichte koptelefoon.
 7. Wat heeft uw kind nodig om de dag goed door te komen? Wat is dit verschil met kinderen zonder diagnose?
 8. Wat zijn de goede punten en welke punten zijn anders/minder goed? Hoe kunt deze te verbeteren?
 9. Waar zouden familie rekening mee moeten houden en hoe kunnen ze de signalen herkennen en hoe moeten ze handelen?
 10. Pas de handleiding regelmatig aan aan de hand van de leeftijd en mogelijkheden.

Het verwachte resultaat:

 • Een duidelijk brief voor het aangeven van een diagnose, voor naasten en/of familie.
 • Duidelijkheid over de diagnose, signalen
 • Een duidelijk verhaal en stappenplan

Tips:

 • Plan een moment in om de brief te schrijven, zodat u het in alle rust kunt schrijven. Schrijf vandaag een brief en verstuur het nog niet, wacht tot de volgende dag en lees het nog een keer na. Is dit wat u wilt laten weten aan de familie? Doordat u er te lang met bezig bezig geweest heeft u alle gedachten op geschreven tot u niks erover wist. Door lang te schrijven kan het zijn dat de uitleg erg lang is of toch anders zou willen opschrijven.
 • Een brief opmaken is het overzichtelijkst met alinea’s met kop tekstjes als korte zin.
 • Meld u aan bij groepen op facebook over autisme voor meer informatie over de diagnose en ervaringen te delen en voor het stellen van vragen. Zoals geef mij de 5 deze groep (fan-groep) is aan de hand van een boek en een speciale methode voor kinderen met autisme.

Waarschuwingen:

 • Let op: Naar de uitleg kan de familie soms negatief reageren of het niet geheel begrepen worden. Wees hierop voorbereid.

Lees verder

naasten Stap 1 Signalen, Stap 2 Doel, Stap 3 Plan, 4 test Stap 1 Signalen herkennen, oplossen De naasten zijn voor personen zeer belangrijk en dat z...
puberteit Wat is de puberteit? De puberteit is de periode waarin kinderen zich tot volwassene ontwikkelen. Ze worden geslachtsrijp en ontwikkelen zich mentaal ...
over moeilijke onderwerpen? Stap 1 Signalen, Stap 2 Doel, Stap 3 Plan, 4. Advies Stap 1 Signalen herkennen, oplossen In het leven horen nare gebeurtenissen, deze zijn som zeer ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *