extreem droge huid

Stap 1 Signalen herkennen, oplossen

Wat is een droge huid?

Een droge huid ontstaat door een tekort aan huidvetten genaamd lipiden. Dit ontstaat vaak door een tekort of door het weer en/of verwarmde/verkoelde lucht. Een droge huid komt vaak voor bij de handen, benen of in het gezicht. Meestal verdwijnt na enkele dagen naar een dagelijkse behandeling.

2 herkennen

Zo begint u:

Stap 1 Elementen die uw huid uitdrogen zijn zon, wind, kou, centrale verwarming, airconditioning, droge lucht. Met winter weer droogt de opperhuid sneller uit, door de winterkou trekken de bloedvaten samen, hierdoor ontstaat een droge huid.  Bij een verstoring van de bloedsomloop, word de huid droge.

Stap 2 Een te kort van vitamine A, B3 en C, D, E zorgt voor een droge huid. Drinkt u voldoende? Als u te weinig drinkt word de huid droger.

Stap 3 Een droge huid is vaak een schilferige plek op de huid. De huid is rood en pijnlijk. De huid word schilferig en wit. Vaak jeukt de plek en de huid voelt trekkerig aan.

3 behandeling

Blijft de droogheid aanhouden neemt dan contact op met de huisarts. De arts kan uw verwijzen naar een dermatoloog of een speciale crème voorschrijven.

4 gevolgen

Een droge huid is extra kwetsbaar. De kans is zeer groot dat er eczeem ontstaat. De huid is vaak wat dunner en dit vergroot de kans op wonden.

Plan

  • Drink dagelijks minimaal 2 liter water, hoe droger de huid, hoe meer u moet drinken. Eet regelmatig kool, verse rauwe gember, wortel, appel, selderie, komkommer, rode biet, artisjok, knolselderij, bleekselderij en radijs, om een droge huid te voorkomen. Houd voor enkele weken bij hoeveel u eet en drinkt en hoe gezond u eet. Door het overzicht te hebben over de voeding weet u waar het te kort in vitamine en mineralen ligt en kunt u deze aanvullen.
  • Hoe warm douche u? Het advies om te douche met een water temperatuur van 32, gebruik zoveel mogelijk zeeploze zeep. Neem een aantal dagen een oliebad ,met voedende olie te koop bij de tuinen of body shop.
  • Smeer enkele keren per dag de huid goed in met een zeer vettige voedende crème zoals Nivea, Zwitsal, Balneum, Neutral, Dove, Vaseline Intensive Care, Eucerin, Dermolin, Physiogel. Scubben de harde kant van een spons. De bovenste laag van de huis die te droog is word verwijderd waardoor de nieuwe huid weer gezonder word. Doe dit niet te vaak maar enkele keren in de week.
  • Slaapt u voldoende? In de nachtrust maakt de huid nieuwe cellen aan. Zorg dat u dagelijks dat u voldoende sport en gezond eet.
  • Zet de verwarming wat lager en laat de airco zo veel mogelijk uit. Houd de vocht in huis in balans door waterbakken en door dagelijks het huis te luchten.
  • Leg een vochtige handdoek in de magnetron voor enkele minuten. Leg het daarna op uw gezicht zoals bij de schoonheidsspecialist. Dit zorgt dat de poriën gaan openstaan en de huid beter kan ademen. Daarnaast heeft het een ontspannen effect.
  • Neem regelmatig een masker voor uw gezicht om de huid te verbeteren en de dode huidcellen te verwijderen.

Tips: Houd uw hand voor u en spreid uw vingers. Neem bij de middelvinger een huidplooi en til deze ophoog. Als deze snel weer verdwijnt is er voldoende vocht, hoe langzamer het weer terug is hoe groter een te kort.

6 naasten

Let in de zomer extra op voldoende vocht inname