Extra geld

Voor de schuldhulpverlening worden alle inkomsten van de rekening verzameld en hiervan worden de rekeningen betaald. Van het geld dat u heeft gespaard of apart staat word hierbij opgeteld. Van het gespaard geld worden schulden betaald. Voor extra spullen zoals kleding kunt u een aanvraag doen bij uw schuldhulpverlener voor extra geld.

Bij de start van schuldhulpverlening word er een aparte rekening aangevraagd ook wel de beheerrekening en een leefgeldrekening. De rekening die u zelf heeft word zolang u in de schuldhulpverlening zit niet meer gebruikt.

Hierdoor is het bijna niet mogelijk geld achter de hand te houden. Wanneer u geld pint (cash) staat dit op uw bankafschrift die regelmatig word gecontroleerd door de schuldhulpverlener en waar u verantwoordelijkheid voor moet afdragen. Hierdoor heeft u alleen het leefgeld om mee rond te komen.

2 Herkennen

 • Op het bedrag heeft u niet automatisch recht en het is erg afhankelijk van uw schulden en de bewindvoerder. Rond deze tijd worden veel aanvragen gedaan voor een extra bedrag. Veel mensen hebben een laag inkomen tot € 70,- of soms minder, hierdoor blijft er weinig over voor iets extra.
 • Schuldsanering en andere instanties die helpen bij schulden, gaan schulden voor iet extra. Hoe meer schulden worden afbetaald hoe eerder u klaar bent. Veel geld gaat hiernaar toe en de kans dat een verzoek word goedgekeurd is vaak erg klein. Zoveel mogelijk inkomsten te generen om uw schulden af te lossen. De bewindvoerder gaat dit tijdens de gehele schuldsaneringsregeling nauwlettend monitoren.

3 behandeling

Ik mag alleen geld aanvragen via een brief, mag dit?

Ja, dit mag schuldhulpverlening doen. Voor alle onvoorziene uitgave moet u een verzoek doen bij de schuldhulpverlener voor extra geld. Wanneer u een brief stuurt kan de schuldhulpverlener binnen een redelijke termijn reageren. Een verzoek en uitbetaling door middel van een brief duurt ongeveer 2 weken.

 • Het is een voorwaarde dat zij binnen een redelijk termijn bereikbaar zijn.
 • Wanneer u geen schulden heeft kunt u 1x per maand geld aanvragen, minimaal 1 week van te voren
 • Wanneer u schulden heeft word het vaak niet toegekend. Alleen in bijzondere gevallen.
 • Er moet minimaal € 500,00 op uw beheerrekening beschikbaar zijn. (dit betekent dat het geld niet gereserveerd mag zijn voor andere zaken of schuldeisers)

5 plan

Het overzicht en duidelijk krijgen of u wel of geen recht heeft op een extra geld bedrag?

Stap 1 Heeft u recht op extra geld. Heeft u nog schulden openstaan en wat is hiervan het bedrag? Wat staat er in uw overzichten van de schuldhulpverleners? Wat heeft de rechtbank besloten?  Het is afhankelijk van welke schuldhulpverlener u heeft of u recht heeft op extra geld. Zoek uit of u recht heeft op extra geld en hoe veel u krijgt door dit na te vragen bij uw budgetbeheerder, bewindvoerder of schuldsanering.

 1. Heeft u recht op extra geld en heeft u een keuze? Maak een besluit of u het extra geld uit geeft aan u zelf of als extra aflossing van schulden of een combinatie hiervan. Wat gaat u doen met het geld, plan het geld zoveel mogelijk in waar aan u het gaat besteden en bewaar bonnetjes als bewijs.
 2. Heeft u recht op extra geld en schulden en heeft u schuldsanering of bewindvoering? Dan worden de schulden eerst afgelost het bedrag wat overblijft kunt op vakantie, blijft er niks over dan is een vakantie niet mogelijk. Schulden gaan altijd voor alle andere zaken.

Stap 2 Het extra geld opvragen en uitbetalen Maak een berekening van het vrij te laten bedrag. en voor de beslagvrije voet. Klopt dit bedrag met het bedrag wat de schuldhulpverlener aangeeft? Hoe komt het dat het minder is? Controleer altijd u maandelijkse loonstroken of de bedragen kloppen en opf uw schulden en vaste lasten wel worden betaald.

 1. Het extra geld is van u zelf en altijd opvraagbaar bij uw schuldhulpverlener, ten zijn dit anders is afgesproken. Een aanvraag kunt u doen 1 maand voordat u extra geld word gestort.Het kan enkele weken duren na uw aanvraag dat het extra geld op uw boedelrekening word gestort. Dit doordat er grote aantallen in een keer een aanvraag doen en de rechter commissaris het bedrag eerst moet goedkeuren. Als u gebruikt maakt van budgetbeheer of als u onder beschermingsbewind bent gesteld, zal het vrij te laten deel extra geld worden uitbetaald aan deze instantie.

Stap 3 het besteden van het extra geld. Wat gaat u doen met het geld? Maak een plan met een doel wat u minimaal wilt hebben gedaan met het geld. Zet een deel van uw geld apart en spaar dit deel. Het overige deel geeft u uit via de planning, zodat u zoveel mogelijk kunt doen met u budget en het overzicht behoud over het geld. De kans is kleiner om op deze manier impulsaankopen te doen.

Stap 4 Bekijk het contract wat u heeft met de schuldsanering en de afspraken die zijn gemaakt met de bewindvoerder. Hierin staat wanneer u recht heeft op extra geld.

Stap 5 Hoe staat u er financieel voor? Zoek uit hoeveel spaargeld u heeft staan. Wat moet er nog worden betaald? Is het extra/over geld of is het voor een rekening van later? Hoeveel schulden heeft u nog openstaan en hoe lang moet u nog afbetalen? Hoe langer u nog moet hoe kleiner de kans is. Het is erg afhankelijk van hoe lang u in de schuldsanering zit. Bent u bezig met uw 1ste jaar dan is het bedrag aan schulden nog erg hoog en de kans erg klein.

 1. Dien een verzoek in bij uw bewindvoerder met het verzoek dat u iets extra wilt, geef hierbij een duidelijke reden waarom u dit zou krijgen? Bijvoorbeeld voor een taart zal er eerder nee worden gezegd dan bijvoorbeeld een wasmachine. De noodzaak dat het geld hieraan moet worden besteed.
 2. regels en plichten Heeft u zich aan de regels gehouden en bent u de afspraken na gekomen? Als u alles netjes na komt is het een plus punt. Hoe vaak vraagt u iets aan? Als u 1x per jaar iets extra’s vraagt en het zit in uw pot dan is de kans groter dan u dit vaker vraagt.

schoolspullen

 • Het bedrag van de schoolspullen kunt u in overleg met de bewindvoerder krijgen. Dit dient u vaak schriftelijk aan te vragen. De kinderbijslag word vaak gereserveerd voor deze kosten. De hoogte van het bedrag gaat in overleg met de bewindvoerder die aangeeft wat er minimaal van gekocht moet worden. Ook staat het al vaak vermeld op de planning die u samen heeft gemaakt.
 • Is een extra bedrag dat u wilt opnemen, vraag het op tijd aan en geen aan wanneer u het nodig heeft, wat u met het bedrag gaat kopen en voor welke klas dit is. Vaak is het bedrag van een 1ste jaars hoger dan andere klassen. Vraag het bijvoorbeeld in juni al vast aan voor het nieuwe schooljaar zo heeft de bewindvoerder er zeker rekening mee gehouden en mocht het niet kunnen dan heeft u nog tijd genoeg iets anders te bedenken om de spullen als nog aan te vragen zodat alles toch binnen is als het schooljaar weer begint.
 • Mocht dit bedrag niet voldoende zijn kunt u bij uw gemeente een schoolpakket aanvragen. Dit is een pakket met schoolspullen voor lage inkomens. Voor een computer kunt u gebruik maken van de computervoorziening ook van de gemeente. Sommige gemeente stellen hier eisen aan, dit is per gemeente verschillend. Met de scholierenvergoeding kunt u een deel van de kosten vergoed krijgen.

Geld bij schuldhulpverlener

Stap 1 Aan de hand van de schulden heeft de schuldhulpverlener voor een u een potje met spaargeld/extra geld. Vraag een afschrift van het bedrag en hoeveel u bij de schuldhulpverlener spaart. Een keer in de zoveel tijd kunt u een bedrag aan vragen bij uw schuldhulpverlener die toestemming moet geven of u het bedrag krijgt.

Stap 2 Vraag na of u het spaargeld deels mag houden of dat uw spaargeld word gebruikt voor het aflossen van de schulden. Vraag hiervan een brief waarin staat hoeveel spaargeld waaraan word besteed.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.