Examen

1 Wat is het?

Het examen is een lastige tijd, met veel leerwerk en weinig vrije tijd. Zorg voor een juiste balans tussen actief leren en ontspanning door het maken van een examen plan.  Wees voor bereid op de diverse buien die u kunt krijgen zoals angst, paniek en/of stress, weet wat u moet doen als u in een bui komt.

 1. organisatie = hoe de persoon de zaken aanpakt om goed te kunnen studeren
  2. leerstijl = hoe de persoon nieuwe leerstof verwerkt
 2. leerstrategie = hoe de persoon nieuwe leerstof instudeert
 3. concentratie = hoe de persoon zijn aandacht richt op de nieuwe leerstof

De persoon kan zich door de stress anders gaan gedragen als normaal. Zo kan het bijvoorbeeld in een keer niks meer eten of juist heel veel. De persoon is extra alert door de stress, dit komt omdat het lichaam zich beschermd tegen de stress.  De persoon heeft dezelfde signalen als bij gewone stress. Bibbers in u buik, wakker liggen, trillende handen, transpireren, angst. Dat is examenstress. Hoe houd u die zenuwen onder controle?

2 Herkennen

 • Ik kan het niet, ik heb niet genoeg geleerd, maar wat als ik het examen niet haal? Praat er zoveel mogelijk over en laat u ondersteunen in uw probleem. Door erover te praten verminderd u de problematiek en andere hebben vaak tips of adviezen die u kunt proberen. Het examen is ook spannend en u bent niet de eerste en de enige met de klachten.
 • De persoon met examenstress heeft veel last van stress en prikkel en is hierdoor extra gevoelig voor de omgeving en wat er gebeurt. De persoon voelt zich gespannen, gejaagd, gespannen, angstig en geprikkeld. Het examen is ook spannend en u bent niet de eerste en de enige met de klachten.
 • Meer transpiratie, snellere ademhaling of uw adem stokt, meer bloed naar de ledematen zodat uw spieren paraat zijn, juist koude handen en voeten, pupillen vergroten zich, minder bloed naar je spijsvertering want eten is even geen prioriteit, het immuunsysteem even op een laag pitje, want die wonden ontsteken niet meteen en minder communicatie tussen de verschillende delen van uw brein.

3 Behandeling

 • Cursus omgaan met stress of voor faalangst.
 • Rust zoeken voor, tijdens en na het examen met yoga en ontspanning oefeningen. Zoek en oefen een aantal oefeningen die voor u helpen, die u tijdens het examen kan toepassen, zoals bijvoorbeeld een paar seconde uw ogen dichtdoen even diep in en uit ademen.
 • Ga naar buiten, na examen, of tussen examens in. Frisse lucht zorgt ervoor dat uw gedachten veranderen en u rust kunt vinden. Wees actief een dag voor het examen, zodat u moe bent en goed kan slapen. Zorg ervoor dat u voldoende heeft geslapen voor het examen, begin uitgerust aan uw examen. Hoe meer u bent uitgerust hoe beter het examen gaat. Heeft u examenstress en is het slapen lastig, probeer een aantal yoga oefeningen om de rust te vinden.
 • Gedachten op schrijven die in de weg zitten, schrijf alles van u afschrijven. Bij de drogist kunt u homeopathische druppel voor examenstress halen of groene thee/ nachtrust thee drinken. Dit verlaagt de stress en de druk. Als dit niet voldoende is kunt u naar uw huisarts gaan, voor medicatie voor examenstress en doe examenstress zelftest en neem die mee.
 • Zorg voor gezonde maaltijden de tijd van het examen maak gebruik van het voedingsschema. Vitamine B en D en omega 3 (visolie, lijnzaadolie) helpen om u neurotransmitters in balans te krijgen. Eet een banaan of een stuk chocolade voor het examen dit zorgt voor een betere focus en kan helpen bij uw concentratie. Vis kan uw hersenen stimuleren, thee kan zorgen voor ontspanning en kauwgom of pepermuntjes kan uw helpen bij een betere concentratie. Suiker ontregeld uw gesteldheid. Met ADHD heeft u al meer last van druk gedrag, wanneer u extra suiker neemt, word dit erger. Neem geen energiedrankjes voor het examen, het lijkt dat u hier extra energie van krijgt, die u wel kunt gebruiken, maar na het examen krijgt u vaak een terugval in het suikergehalte, hierdoor voelt u zich vermoeid en futloos.
 • Zorg dat het voor u duidelijk is wanneer u welk examen heeft en wat u hier voor moet kennen. Stop op een bepaalde tijd met leren, na deze tijd heeft het geen zin meer om te leren, omdat uw hoofd het niet meer opslaat. Zorg ervoor dat u het gehele schooljaar samenvattingen maakt, dit zorgt ervoor dat u met examen niet het gehele boek hoeft te leren maar alleen de aantekeningen en samenvattingen dit scheelt een hoop tijd. Zoek de rust en ga wat eerder slapen, zodat u goed bent uitgerust, voor het examen. Ervaart u veel stress maak dan de examenstress zelftest om er achter te komen waar de knelpunten liggen.

4 Gevolg

 • Wanneer een persoon veel angst heeft voor het examen is dit meestal omdat de persoon bang is om te falen. De persoon maakt zich erg druk of het wel voldoende heeft geleerd, de stof wel kent of dat het examen zelf niet goed gaat. Dit levert veel stress op en zorgt een verminderde alertheid en hierdoor vormt het een belemmering. Bij faalangst is het belangrijk om te gaan met uw angst en uw bijkomende gevoelens. Door een planning te maken en u daaraan te houden, weet u zeker dat u voldoende heeft geleerd. Bespreek de angst met een persoon die u vertrouwd, die uw tip en informatie kunnen geven, wat u kunt doen.
 • Door in paniek te raken voor het examen is de kans groot dat u het examen niet gaat halen. Stress heeft invloed op uw gehele lichaam. Hierdoor krijgt de persoon een black-outs, geheugenproblemen, concentratieproblemen of piekergedachten. Personen kunnen erg bang of angstig zijn om een examen te maken. Dit maakt dat het hard sneller gaat kloppen en de persoon krijgt last van trillende of zwetende handen, hoofdpijn, rode wangen, hartkloppingen, uitslag, buikpijn, misselijkheid of slaapklachten.

5 Plan

 • Examentijd is een lastige zware tijd, door het herkennen van signalen en het herkennen van een trigger kunt u het een beetje verlichten. Weet u wat u moet doen als u stress heeft voor het examen? Hoe kunt u omgaan met de stress? Herken en erken de signalen van stress bij u zelf. Wat doet de stress met u? Word u druk, onrust of word u vermoeid? Wat zijn uw lichamelijke en geestelijke klachten?
 • Maak een plan om uw examens te gaan leren. Plan niet te veel leerstof een dag.
 • Neem rust momenten tijdens het leren en laat u regelmatig overhoren of maak gebruik van oude examens
 • Slaap voldoende, door niet voldoende te rusten neemt u hoofd minder op.
 • vertrouw op uw kunnen, als u er alles aan heeft gedaan, moet het lukken.

6 naasten

 • Hoe heeft u het examen ervaren? Praat zoveel mogelijk met klasgenoten, familie en vrienden. Door het te bespreken kunt u problemen bespreken en oplossingen ervoor zoeken. De andere personen kennen de situatie en hebben vaak ervaring in hoe u met de stress of het examen kunt omgaan. Door er niet over te praten kropt u veel gedachten en gevoelens op dit is niet in het voordeel van uw examen. Bespreek niet de lesstof, vertrouw op uw kunnen en de tijd u eraan heeft besteed om de stof te leren. Door erover te praten krijgt u net voor de start van het examen extra stress of onrust wat u niet kunt gebruiken.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.