Examenstress

Stap 1 Signalen, Stap 2 Doel, Stap 3 Plan, Stap 4 Advies

Stap 1 Signalen herkennen, oplossen

Examentijd is een lastige zware tijd, door het herkennen van signalen en het herkennen van een trigger kunt u het een beetje verlichten. Weet u wat u moet doen als u stress heeft voor het examen? Hoe kunt u omgaan met de stress? Herken en erken de signalen van stress bij u zelf. Wat doet de stress met u? Word u druk, onrust of word u vermoeid? Wat zijn uw lichamelijke en geestelijke klachten?

Bibbers in u buik, wakker liggen, trillende handen, transpireren, angst. Dat is examenstress. Hoe houd u die zenuwen onder controle?

Gedachten Ik kan het niet, ik heb niet genoeg geleerd, maar wat als ik het examen niet haal? Praat er zoveel mogelijk over en laat u ondersteunen in uw probleem. Door erover te praten verminderd u de problematiek en andere hebben vaak tips of adviezen die u kunt proberen. Het examen is ook spannend en u bent niet de eerste en de enige met de klachten.

Gevoel De persoon met examenstress heeft veel last van stress en prikkel en is hierdoor extra gevoelig voor de omgeving en wat er gebeurt. De persoon voelt zich gespannen, gejaagd, gespannen, angstig en geprikkeld. Het examen is ook spannend en u bent niet de eerste en de enige met de klachten.

Wanneer een persoon veel angst heeft voor het examen is dit meestal omdat de persoon bang is om te falen. De persoon maakt zich erg druk of het wel voldoende heeft geleerd, de stof wel kent of dat het examen zelf niet goed gaat. Dit levert veel stress op en zorgt een verminderde alertheid en hierdoor vormt het een belemmering. Bij faalangst is het belangrijk om te gaan met uw angst en uw bijkomende gevoelens. Door een planning te maken en u daaraan te houden, weet u zeker dat u voldoende heeft geleerd. Bespreek de angst met een persoon die u vertrouwd, die uw tip en informatie kunnen geven, wat u kunt doen.

Hoe heeft u het examen ervaren? Praat zoveel mogelijk met klasgenoten, familie en vrienden. Door het te bespreken kunt u problemen bespreken en oplossingen ervoor zoeken. De andere personen kennen de situatie en hebben vaak ervaring in hoe u met de stress of het examen kunt omgaan. Door er niet over te praten kropt u veel gedachten en gevoelens op dit is niet in het voordeel van uw examen. Bespreek niet de lesstof, vertrouw op uw kunnen en de tijd u eraan heeft besteed om de stof te leren. Door erover te praten krijgt u net voor de start van het examen extra stress of onrust wat u niet kunt gebruiken.

Gedrag De persoon kan zich door de stress anders gaan gedragen als normaal. Zo kan het bijvoorbeeld in een keer niks meer eten of juist heel veel. De persoon is extra alert door de stress, dit komt omdat het lichaam zich beschermd tegen de stress.  De persoon heeft dezelfde signalen als bij gewone stress.

Gebeurtenis Het examen is een lastige tijd, met veel leerwerk en weinig vrije tijd. Zorg voor een juiste balans tussen actief leren en ontspanning door het maken van een examen plan.  Wees voor bereid op de diverse buien die u kunt krijgen zoals angst, paniek en/of stress, weet wat u moet doen als u in een bui komt.

1. organisatie = hoe de persoon de zaken aanpakt om goed te kunnen studeren
2. leerstijl = hoe de persoon nieuwe leerstof verwerkt
3. leerstrategie = hoe de persoon nieuwe leerstof instudeert
4. concentratie = hoe de persoon zijn aandacht richt op de nieuwe leerstof

Gevolg Door in paniek te raken voor het examen is de kans groot dat u het examen niet gaat halen. Stress heeft invloed op uw gehele lichaam. Hierdoor krijgt de persoon een black-outs, geheugenproblemen, concentratieproblemen of piekergedachten. Personen kunnen erg bang of angstig zijn om een examen te maken. Dit maakt dat het hard sneller gaat kloppen en de persoon krijgt last van trillende of zwetende handen, hoofdpijn, rode wangen, hartkloppingen, uitslag, buikpijn, misselijkheid of slaapklachten.

Meer transpiratie, snellere ademhaling of uw adem stokt, meer bloed naar de ledematen zodat uw spieren paraat zijn, juist koude handen en voeten, pupillen vergroten zich, minder bloed naar je spijsvertering want eten is even geen prioriteit, het immuunsysteem even op een laag pitje, want die wonden ontsteken niet meteen en minder communicatie tussen de verschillende delen van uw brein..

Lees verder

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *