Examen

1 Wat is het?

Het examen is een lastige tijd, met veel leerwerk en weinig vrije tijd. Zorg voor een juiste balans tussen actief leren en ontspanning door het maken van een examen plan.  Wees voor bereid op de diverse buien die u kunt krijgen zoals angst, paniek en/of stress, weet wat u moet doen als u in een bui komt.

 1. organisatie = hoe de persoon de zaken aanpakt om goed te kunnen studeren
  2. leerstijl = hoe de persoon nieuwe leerstof verwerkt
 2. leerstrategie = hoe de persoon nieuwe leerstof instudeert
 3. concentratie = hoe de persoon zijn aandacht richt op de nieuwe leerstof

De persoon kan zich door de stress anders gaan gedragen als normaal. Zo kan het bijvoorbeeld in een keer niks meer eten of juist heel veel. De persoon is extra alert door de stress, dit komt omdat het lichaam zich beschermd tegen de stress.  De persoon heeft dezelfde signalen als bij gewone stress. Bibbers in u buik, wakker liggen, trillende handen, transpireren, angst. Dat is examenstress. Hoe houd u die zenuwen onder controle?

2 Herkennen

 • Ik kan het niet, ik heb niet genoeg geleerd, maar wat als ik het examen niet haal? Praat er zoveel mogelijk over en laat u ondersteunen in uw probleem. Door erover te praten verminderd u de problematiek en andere hebben vaak tips of adviezen die u kunt proberen. Het examen is ook spannend en u bent niet de eerste en de enige met de klachten.
 • De persoon met examenstress heeft veel last van stress en prikkel en is hierdoor extra gevoelig voor de omgeving en wat er gebeurt. De persoon voelt zich gespannen, gejaagd, gespannen, angstig en geprikkeld. Het examen is ook spannend en u bent niet de eerste en de enige met de klachten.
 • Meer transpiratie, snellere ademhaling of uw adem stokt, meer bloed naar de ledematen zodat uw spieren paraat zijn, juist koude handen en voeten, pupillen vergroten zich, minder bloed naar je spijsvertering want eten is even geen prioriteit, het immuunsysteem even op een laag pitje, want die wonden ontsteken niet meteen en minder communicatie tussen de verschillende delen van uw brein.

3 Behandeling

 • Cursus omgaan met stress of voor faalangst.
 • Rust zoeken voor, tijdens en na het examen met yoga en ontspanning oefeningen. Zoek en oefen een aantal oefeningen die voor u helpen, die u tijdens het examen kan toepassen, zoals bijvoorbeeld een paar seconde uw ogen dichtdoen even diep in en uit ademen.
 • Ga naar buiten, na examen, of tussen examens in. Frisse lucht zorgt ervoor dat uw gedachten veranderen en u rust kunt vinden. Wees actief een dag voor het examen, zodat u moe bent en goed kan slapen. Zorg ervoor dat u voldoende heeft geslapen voor het examen, begin uitgerust aan uw examen. Hoe meer u bent uitgerust hoe beter het examen gaat. Heeft u examenstress en is het slapen lastig, probeer een aantal yoga oefeningen om de rust te vinden.
 • Gedachten op schrijven die in de weg zitten, schrijf alles van u afschrijven. Bij de drogist kunt u homeopathische druppel voor examenstress halen of groene thee/ nachtrust thee drinken. Dit verlaagt de stress en de druk. Als dit niet voldoende is kunt u naar uw huisarts gaan, voor medicatie voor examenstress en doe examenstress zelftest en neem die mee.
 • Zorg voor gezonde maaltijden de tijd van het examen maak gebruik van het voedingsschema. Vitamine B en D en omega 3 (visolie, lijnzaadolie) helpen om u neurotransmitters in balans te krijgen. Eet een banaan of een stuk chocolade voor het examen dit zorgt voor een betere focus en kan helpen bij uw concentratie. Vis kan uw hersenen stimuleren, thee kan zorgen voor ontspanning en kauwgom of pepermuntjes kan uw helpen bij een betere concentratie. Suiker ontregeld uw gesteldheid. Met ADHD heeft u al meer last van druk gedrag, wanneer u extra suiker neemt, word dit erger. Neem geen energiedrankjes voor het examen, het lijkt dat u hier extra energie van krijgt, die u wel kunt gebruiken, maar na het examen krijgt u vaak een terugval in het suikergehalte, hierdoor voelt u zich vermoeid en futloos.
 • Zorg dat het voor u duidelijk is wanneer u welk examen heeft en wat u hier voor moet kennen. Stop op een bepaalde tijd met leren, na deze tijd heeft het geen zin meer om te leren, omdat uw hoofd het niet meer opslaat. Zorg ervoor dat u het gehele schooljaar samenvattingen maakt, dit zorgt ervoor dat u met examen niet het gehele boek hoeft te leren maar alleen de aantekeningen en samenvattingen dit scheelt een hoop tijd. Zoek de rust en ga wat eerder slapen, zodat u goed bent uitgerust, voor het examen. Ervaart u veel stress maak dan de examenstress zelftest om er achter te komen waar de knelpunten liggen.

4 Gevolg

 • Wanneer een persoon veel angst heeft voor het examen is dit meestal omdat de persoon bang is om te falen. De persoon maakt zich erg druk of het wel voldoende heeft geleerd, de stof wel kent of dat het examen zelf niet goed gaat. Dit levert veel stress op en zorgt een verminderde alertheid en hierdoor vormt het een belemmering. Bij faalangst is het belangrijk om te gaan met uw angst en uw bijkomende gevoelens. Door een planning te maken en u daaraan te houden, weet u zeker dat u voldoende heeft geleerd. Bespreek de angst met een persoon die u vertrouwd, die uw tip en informatie kunnen geven, wat u kunt doen.
 • Door in paniek te raken voor het examen is de kans groot dat u het examen niet gaat halen. Stress heeft invloed op uw gehele lichaam. Hierdoor krijgt de persoon een black-outs, geheugenproblemen, concentratieproblemen of piekergedachten. Personen kunnen erg bang of angstig zijn om een examen te maken. Dit maakt dat het hard sneller gaat kloppen en de persoon krijgt last van trillende of zwetende handen, hoofdpijn, rode wangen, hartkloppingen, uitslag, buikpijn, misselijkheid of slaapklachten.

5 Plan

 • Examentijd is een lastige zware tijd, door het herkennen van signalen en het herkennen van een trigger kunt u het een beetje verlichten. Weet u wat u moet doen als u stress heeft voor het examen? Hoe kunt u omgaan met de stress? Herken en erken de signalen van stress bij u zelf. Wat doet de stress met u? Word u druk, onrust of word u vermoeid? Wat zijn uw lichamelijke en geestelijke klachten?
 • Maak een plan om uw examens te gaan leren. Plan niet te veel leerstof een dag.
 • Neem rust momenten tijdens het leren en laat u regelmatig overhoren of maak gebruik van oude examens
 • Slaap voldoende, door niet voldoende te rusten neemt u hoofd minder op.
 • vertrouw op uw kunnen, als u er alles aan heeft gedaan, moet het lukken.

Plannen van huiswerk of examen

Stap 1 Plannen Het begin allemaal in bij de sart van de opleiding. Op de opleiding krijgt u veel informatie, zoals de vakken zelf, taken die u moet uitvoeren , het maken van huiswerk en het leren van toetsten en/of examen. Om hier het overzicht over te houden is het belangrijk om duidelijk overzichtelijke planning te maken dor bijvoorbeeld het gebruik van een agenda. Hierdoor zal het minder voor komen dat school zaken worden vergeten/ Plan het huiswerk en vrije tijd in balans in. Maak voor u zelf een duidelijk overzicht van de taken die u op school gaat doen en welke voor thuis zijn.

Stap 2 Maak een studeerwijzer een gestructureerd overzicht van wat, wanneer, hoe voor welk vak kan herhaald worden. Hierin plan u, zoveel mogelijk ruim van te voren, alle proefwerken, toetsen en examens, wanneer deze zijn, war er geleerd moet worden en welke stof u gaat herhalen.Wanneer u dit een week van te voren weet neem dan het gene wat u moet leren verdeel het in 4 stukken en leer dit de eerste 4 dagen en herhaal het eerste hoofdstuk. Op dag 5 overhoord u uw zelf en maak u een toets op het internet, om te kijken hoe ver u al bent. Op dag 6 en 7 kunt u kijken wat u nog moet leren en hier nog extra aandacht aan besteden. Door een overzicht te hebben van te verwachten leerstof, zal u minder stress ervaren van het leren, doordat u van te voren al weet wat u te wachten staat.

 • Zodra u uw schoolboeken heeft kunt u al beginnen met samenvattingen te maken van het boek.  Verdeel het boek in de 9 maanden. En plan in welk stuk u van uw boek wanneer wxtra aandacht geeft. Door dit van te voren te doen heeft u in les meer tijd om aantekeningen te maken en er bij te schrijven, omdat u al een deel van het boek kent.  Zo heeft u een betere samenvatting voor de toetsen en of examen.

Stap 3 Het aanleren van de verschillende tijden. Van nature heeft een persoon al een bepaalde manier van leren. Ieder persoon verwerkt informatie anders. Daarom is er ook geen vast staande manier en zijn er vele manieren van leren, het is even uitzoeken wat het beste wat bij u past. Door achter u stijl te komen kunt beginnen met het inplannen van de schooltaken en aan de hand van de planning te school zaken te leren of te maken.

 • Zo zijn er tijden als school tijd, vrije tijd, leer tijd, vrienden tijd, sport tijd en leeftijd. Door het inplannen van deze tijden dagelijks in een agenda word het automatisch en zal u makkelijker een tijdsindeling kunnen maken en hierdoor bouwt u een dagroutine.  Hoe meer routine, hoe meer balans in de structuur, hoe beter het gaat.
 • Bespreek met klasgenoten uw manier van leren, leren uw klasgenoten ook zo, of hebben ze een andere manier? Wat zou u van een andere manier kunnen leren? Door uw planning te bespreken kunt u het vergelijken met andere en de tips en adviezen overnemen, waardoor u planning beter word.

Stap 4 Zorg dat u zo min mogelijk word afgeleid door de omgeving waar u examen doet. Probeer u zoveel mogelijk te focussen op uw examen, de afleiding zorgt ervoor dat uw examen niet goed gaat en er onnodige fouten worden gemaakt. Vraag of het mogelijk is om achterin het lokaal uw examen te doen, hier is het vaak rustiger, meer afgeleid en heeft u overzicht over het gehele lokaal. Neem enige tijd van te voren de regels door van het examen zodat u weet wat er van uw word verwacht en wat u moet doen. Dit zorgt voor extra duidelijkheid.

 • Herken uw trigger. Wanneer u gaat leren zorg ervoor dat uw telefoon uit staat, hierdoor kan u niet gestoord worden en kunt u in uw ritme van het leren blijven. Door steeds gestoord te worden neemt u minder de stof op, word uw concentratie minder en heeft u vaker nodig om dezelfde tekst te onthouden. Voor het leren is het belangrijk dat u in een rustige kamer zit, zonder afleidingen zoals geluidjes, langlopende mensen of berichten van sociaal media. Door uw eigen triggers te herkennen, weet u wanneer het te hoog oploopt en weet u hoe u de trigger kunt ombuigen. Hierdoor ervaart u minder druk en stress, door u triggers aan te pakken weet u wat u moet doen tijdens het examen als het te hoog oploopt. Door het trigger schema bij te houden krijgt u inzicht in uw triggers.

Stap 5 Zorg structuur in het leven. Dit vormt de basis om goed te kunnen studeren. Door al van jongs af aan alles netjes geordend te houden en gelijk netjes op te ruimen zal de persoon minder kan hebben om chaotisch te worden en geen overzicht te hebben over spullen.

 • Zorg aan het begin van het school dat de structuur en ritme al aanwezig is bijvoorbeeld door het kopen van de schoolspullen, door alles al te ordenen en sorteren en het inpakken van de schooltas, te zorgen voor een studeerplek. Door dit aan het begin van het schooljaar op orde te hebben kunt u met rust beginnen aan het nieuwe schooljaar.
 • Zorg dat u op de hoogte blijft van uw vakgebied. Welke veranderingen plaats vinden en welke kansen u heeft op de arbeidsmarkt. Wat wilt u bereiken met de opleiding en is de opleiding alleen voldoende of zijn nog extra cursussen nodig? Wat kunt u nu al doen om uw kans te vergroten? Blijft u gehele opleiding opzoek naar mogelijkheden om uw kansen te vergroten.

Stap 6 Afleiding zoeken is belangrijk voor de rust, door een hele dag te leren slaat het hoofd de informatie niet meer op door even wat anders te gaan doen, komt u even uit de sleur en zal het leren makkelijker gaan. Bedenk 10 punten, voor uw afleidingsschema, wat u gaat doen in de pauze van uw leren. Wissel theorie en praktijk af, bijvoorbeeld eerst een uur wiskunde en daarna een uur geschiedenis. Door u aan het schema te houden en op tijd rust te nemen zal u meer uitgerust zijn.

 1. Door u een aantal keer flink uit te rekken ontspannen uw spieren zich.
 2. Door gewoon even niks te doen, geeft u uw gedachten en hoofd even rust. Ga voor 1/2 uur even buiten zitten met wat te drinken dit zorgt dat u daarna weer verder kan met leren.
 3. Probeer een aantal concentratiespelletjes te spelen voordat u begint met het examen, hierdoor bent u zeer geconcentreerd, laat u het examen voor wat het is en zal een examen makkelijker gaan.

Lastige punten onthouden

Deze kaarten zoals hiernaast op de afbeelding zijn handig om te gebruiken voor schoolactiviteiten. De kaarten zijn gemaakt van karton en zijn vaak de grote van a6 en zijn in diverse kleuren en patronen verkrijgbaar.

Wat u nodig heeft:

 • Flashkaarten

Zo begint u:

 1.  Schrijf op de kaarten de punten, vragen, jaartallen die u nog niet voldoende kent. De kaarten zijn handig bij het leren van woorden in een vreemde taal of voor het leren van formules.
 2. Op de achterkant van de kaart schrijft u de antwoorden van punten. Door de punten op te schrijven onthoud u ze beter dan wanneer u deze zou intypen en uitprinten. Tijdens het schrijven neemt uw geheugen ook het kaartje op, deze helpen her leren te vergemakkelijken.
 3. Leer de kaarten die u nog niet goed, door de punten dagelijks te herhalen, neemt u het beter op en word de tijd die u besteed aan leren steeds korter.
 4. Bewaar de kaarten die u heeft geschreven voor een proefwerkweek of examen

Tips:

 • koop verschillende kleuren kaarten per vak 1 kleur, door de kaarten op kleur te sorteren heeft u een samenvatting van de vragen per onderdeel.
 • Gemiddeld heb je per vak tussen de 100 en 500 kaarten nodig voor 1 schooljaar.

Examenplanning

Alles valt en staat met een goede duidelijk planning, door u studie uren goed in te plannen en op tijd te stoppen en voldoende rust neemt, heeft u een grotere kans op het halen van uw examen.

Door een goede examenplanner, kunt u voorkomen dat u te veel in een keer doet en het geeft u een overzicht van wanneer u welk vak moet leren en wanneer u rust tijd heeft. Voor mensen met ADHD is structuur erg belangrijk, probeer de examens zoveel mogelijk te plannen, bedenk u wat u gaat doen in de tijd tussen examens, deze tussentijd kan zorgen voor stress en onrust.

Hoe vult u het examenplan in?

Maak het schema een aantal weken voor het examen. Bekijk wat de vakken zijn waar u nog veel werk aan heeft. Begin hier als eerste mee. Plan daarna de rest van de vakken aan de hand van hoeveel u hiervoor moet leren.

 • Welk vak? Welk vak gaat u leren? Hoeveel vakken heeft u deze week?Probeer niet te multitasken. Elke afleiding zorgt voor extra werk en inefficiënt leren.
 • Welk thema Welk thema/hoofdstuk gaat u beginnen en welke hoofdstukken moeten nog?
 • Hoeveel tijd blijft over? Bereken de tijd hoeveel u gaat leren in 1 week. Haal de uren van leren af van de 168 uur af.
 • Wat wilt u leren ? Wat moet u als eerste leren welk examen heeft u als eerste? Welk examen moet u nog het meeste voor doen?
 • Wanneer/dag Op welke dag wilt u dit vak gaan leren?
 • Hoelang Hoelang bent u van plan te gaan leren? Houd hierbij rekening met voldoende rust. Zorg voor maximaal 0,45 uur leren en stop dan voor een half uur. Houd in het begin bij hoe lang u bezig bet met een stuk te leren stof. Gebruik deze tijd als lijndraad voor het maken van uw plan.
 • Met wie Heeft u extra hulp nodig bij een vak? Leert u liever alleen of samen met een klasgenoot?
 • Herhaling op vak Door herhaling leert u de vakken beter, elke dag kunt u minimaal 2 examens herhalen. Leer actief: alleen maar lezen en herlezen werkt niet, maak aantekeningen over te leren stof, of, maak een mindmap met woorden en belangrijke punten over de stof.

Het examen maken.

Stap 1 Maak enkele oude examens van vorig jaar, zo weet u hoe ver u al bent met het leren, u raakt gewent aan de tijd en aan de vraagstelling. Neem per vak ongeveer 2 of 3 verschillende examens, elk examen heeft een andere manier van vragen stellen en laat iemand anders de tijd bij houden, zo bootst u uw eigen examen na. Door dit te weten zult u minder angstig zijn om een examen te maken, u weet inmiddels wat u ongeveer kan verwachten. Bij de onderwerpen die nog niet zo goed gaan, weet u dat u hier extra aandacht aan moet besteden. Vraag iemand anders u de lesstof te overhoren en bekijk waar de punten liggen voor extra aandacht.

 • Door het maken van oude examens ziet u welke vragen u fout heeft. Door te accepteren dat het niet goed ging en een ander examen te proberen kunt u faalangst verminderen. Alle personen maken fouten, trekt het u niet te veel aan dat het niet goed ging. Stop even het examen en ga daarna weer verder.

Stap 2 Controleer thuis of alles het doet, zijn de batterijen van uw rekenmachine nog voldoende, doen alle pennen het. Controleer de etui of u alle spullen bij heeft wat u nodig heeft voor uw examen. Pak de dag van te voren uw tas in en voor u vertrek controleer u nog een keer de tas. Zo komt u niet voor onverwachte verassingen te staan.

Stap 3 Begin met het invullen van uw naam en examennummer, deze kunt aan het eind van het examen vergeten, door haast of prikkels. Schat u tijd in hoelang u met het examen bezig bent, blader eerst het examen door.

Stap 4 Begin met vragen die uw zeker weet, deze vragen heeft u snel ingevuld waardoor u meer tijd over heeft voor andere vragen. Door eerst de makkelijke vragen te beantwoorden vergroot u het zelfvertrouwen voor de rest van het examen.

Stap 5 Besteed meer tijd aan de vragen die veel punten scoren. Schrijf bij het antwoord bij een rekensom de berekening op, en niet alleen het antwoord. Met alleen het antwoord krijgt u minder punten dan met een berekening erbij.

Stap 6 Wanneer het tijd is, loop rustig naar buiten en laat het examen los, het is nu af wachten het examen zit erop.Neem even een rust moment voor u verder gaat met leren. Vraag als ouder niet te veel aan uw kind, laat uw kind even rustig bijkomen van het examen. Als uw kind iets kwijt wilt over het examen hoe het ging of hoe het nu gaat, kom uw kind naar uw toen. Door te blijven vragen hoe het gaat, creëert u alleen maar meer stress. Hierdoor is er meer rust in huis.

 • Was het examen lastig? Probeer het zoveel mogelijk van uw af te zetten, op dit moment is het afwachten op de uitslag van het examen. Wat was u doel toen uw begon met u opleiding? Wat wilt u met de opleiding bereiken? Houd dit doel vast tijdens het leren en het examen, dit maakt u extra alert en positief gemotiveerd om door te leren om uw examen te halen.

Diploma gehaald

Stap 1 Betaal alle aflossingstermijnen op tijd. De lening die u bij Duo bent aangegaan heeft u 15 jaar de tijd voor om hem af te betalen. Van Duo krijgt u een brief met u afbetaal bedrag per maand. Hoe eerder u begint met het afbetalen van uw lening hoe minder u betaald en hoe eerder u schuldenvrij bent. Wanneer u nog geen werk heeft gevonden en u zit krap bij kas dan bent u niet verplicht de eerste 2 jaar af te betalen. Dit heeft wel als nadeel dat u langer afbetaald en daardoor uw totale schuld hoger word door de rente die op het bedrag komt. De deurwaarder wordt ingeschakeld voor niet betaalde termijnen. Dit brengt extra kosten mee. Begin vast met terugbetalen zodra u de hoge van de schuld weet. Op dit moment heeft u nog geen afbetalingsregeling, hierdoor betaald u uiteindelijk minder rente over het gehele bedrag. Begin met het bijhouden van een schuldenplan en een schulden map.

 • Hoeveel moet ik afbetalen? Hoeveel u per maand moet terugbetalen, hangt af van de hoogte van uw schuld en de renteverwachting. De maximale termijn voor het aflossen van uw studieschuld is 35 jaar. Het maximale af te lossen bedrag is 4% van het deel van uw inkomen dat boven het niveau zit van het wettelijk minimum loon.

Stap 2 Om te voorkomen dat u nog steeds collegegeld betaald terwijl u niet meer op school zit, schrijf u direct uit op de laatste schooldag. Uitschrijven kan via de mentor en/of studentenbalie. Gaat u naar een andere school in het voortgezet onderwijs, gebruik dan het formulier Wijzigingen Scholier. De tegemoetkoming loopt gewoon door.

Stap 3 Stop zetten studiefinaciering. Wanneer u heeft besloten te gaan werken, zeg uw studiefinanciering en reisproduct direct op, omdat u naar het behalen van uw diploma geen recht meer heeft op de studiefinanciering. Te veel ontvangen studiefinanciering met bijkomende rente moet u terug betalen aan DUO. Zet uw OV kaart stop via de ophaalautomaat. Doe dit uiterlijk de vijfde werkdag nadat uw studiefinanciering is stopgezet. Heeft u recht op het studentenreisproduct? Vergeet dan niet om een persoonlijke OV-chipkaart aan te vragen en een koppelverzoek in te dienen. Koppelverzoek kan via http://bit.ly/28KMUUR ingediend worden

Stap 4 Vergeet de uitschrijving op www.studielink.nl niet voor het HBO en Universitair onderwijs. Indien u vóór 1 september uw inschrijvingsverzoek via Studielink intrekt hoeft u geen collegegeld te betalen. In de maanden september tot en met mei een verzoek tot uitschrijving indient, heeft u recht op uitschrijving en restitutie van het eventueel teveel betaalde collegegeld.

Stap 5 Studentenrekening omzetten. Nu u geen student meer bent, kunt u de studentenrekening omzetten naar een gewone betaal- en/of spaarrekening. Met u huidige rekening kreeg u korting en was de rekening vaak gratis, nu is dit niet meer geldig. De wijziging moet u zelf doorgeven aan de bank.

Stap 6 De schoolboeken. Nu de examen zijn geweest en het studeren achter de rug is, kunnen de schoolboeken worden verkocht. De boeken bewaren is zonde van de kast ruimte de informatie in de boeken veranderd erg snel. Via de school of via een verkoopsite kunt u de boeken aanbieden.

Stap 7 18 jaar geworden? Ben u 18 jaar geworden dan ben je niet langer mee gratis verzekerd. Vergeet niet om op tijd een zorgverzekering te regelen.

6 naasten

 • Hoe heeft u het examen ervaren? Praat zoveel mogelijk met klasgenoten, familie en vrienden. Door het te bespreken kunt u problemen bespreken en oplossingen ervoor zoeken. De andere personen kennen de situatie en hebben vaak ervaring in hoe u met de stress of het examen kunt omgaan. Door er niet over te praten kropt u veel gedachten en gevoelens op dit is niet in het voordeel van uw examen. Bespreek niet de lesstof, vertrouw op uw kunnen en de tijd u eraan heeft besteed om de stof te leren. Door erover te praten krijgt u net voor de start van het examen extra stress of onrust wat u niet kunt gebruiken.

Geplaatst in E