Ervaringsdeskundige

Wat is het?

Wat is het verschil?

Het inzetten van ervaringsdeskundigheid van professionals in de zorg kan een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van mensen met psychische problemen. Ervaringsdeskundige hebben ervaringen met vele problematiek van het dagelijks leven en begrijpen daarom beter hoe u zich voelt en wat u mee maakt. De professionals hebben ervaringen van uit hoe gesprekken gaan en uit de theorie, een ervaringsdeskundige is wijs geworden door de praktijk.

  • Bijvoorbeeld met stress. De ervaringsdeskundige weten hoe aanvallen gaan, hoe het werkt en wat de oplossing kan zijn vanuit de praktijk. De professionals weten dit alleen vanuit de ervaring van andere en uit de theorie.
  • Ervaringsdeskundige zijn vervanging en mogen geen diagnose stellen, ze zijn een luistert oor. Vaak gaan ze ook mee naar afspraken of bij het doen van een boodschap.
  • Vaak worden de ervaringen van diagnose, signalen of opname verzwegen en gedaan of het nooit is gebeurt. Het is goed om het bespreekbaar te maken en te houden omdat meer mensen kampen met dezelfde problematiek.

Waar werken ervaringsdeskundige?

Er gaan steeds meer ervaringsdeskundige werken op alle afdelingen van de GGZ. Aan de hand van de afdeling waar u bent krijgt u er meer of minder mee te maken. Ervaringsdeskundige op een afdeling als hc en ic krijgt ander situaties dan een ervaringsdeskundige op de poli, bij act of fact.

Kunnen ervaringsdeskundige helpen?

Ervaringsdeskundige kunnen bijdrage aan een herstel van een persoon. De kennis en ervaring die ze hebben opgedaan in de praktijk kunnen ze u leren en u kunt u methode zelf leren toepassen en vinden. Ervaringsdeskundige zijn vaak creatief en snel in het bedenken van oplossingen, vaak omdat ze dit hebben mee gemaakt en omdat de personen al enige tijd zelf op zoek zijn naar oplossingen. Ze zijn dagelijks opzoek naar oplossingen. Hoe vaker een persoon denkt in oplossingen hoe makkelijker en sneller oplossingen vindbaar zijn die vaak makkelijk op te lossen zijn.

Is de hulp laagdrempeliger dan in de GGZ?

Doordat ervaringsdeskundige u sneller begrijpen kan er makkelijker worden gepraat over problematiek. Vaak voelt u zich beter begrepen en worden punten die u aangeeft erkent door de ervaringsdeskundige, die haar situatie kan uitleggen, waarin u veel punten zal herkennen. Hierdoor worden gesprekken laagdrempeliger en makkelijker aan te gaan. De personen praten uit ervaring en niet op de manier van de hulpverlening, waardoor er een ander soort contact ontstaat.

Zo begint u:

Stap 1 wilt u met uw ervaringen mensen helpen en ondersteunen? Meld u bij de GGZ en schrijf u in. Dan krijgt u een intake en een cursus voor ervaringsdeskundige van enkele maanden.

Stap 2 Wilt u liever een groter publiek die u kan helpen met uw ervaringen? Dan kunt u overwegen om een website of platform te beginnen. Door het delen van uw artikelen, krijgen andere inspiratie tot het vinden van een oplossing.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het stappenplan heeft u een duidelijk beeld van een ervaringsdeskundige bij de GGZ.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.