Ervaringsdeskundige

1 Wat is het?

Het inzetten van ervaringsdeskundigheid van professionals in de zorg kan een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van mensen met psychische problemen. Ervaringsdeskundige hebben ervaringen met vele problematiek van het dagelijks leven en begrijpen daarom beter hoe u zich voelt en wat u mee maakt. De professionals hebben ervaringen van uit hoe gesprekken gaan en uit de theorie, een ervaringsdeskundige is wijs geworden door de praktijk.

Iemand die leert in de praktijk weet vaak meer als in iemand in theorie. Het is erg belangrijk informatie uit de praktijk te delen voor andere maar ook voor uzelf. Door de ervaringen te delen verwerkt u al een deel van de ervaring. Door een oplossing te hebben gevonden heeft u advies en tips voor een ander persoon met hetzelfde probleem.

Als ervaringsdeskundige kunt een gediplomeerd hulpverlener zijn naar een cursus, dit word gevraagd bij een sollicitatie bij GGZ. Als ervaringsdeskundige zonder diploma kunt u uw ervaringen delen op het internet of in een praktijk. Van uw ervaringen kunnen andere weer leren, het wiel word niet opnieuw uitgevonden. Als ervaringsdeskundige herkent u de problematiek makkelijker als iemand uit de theorie, hierdoor is er sneller begrip voor de situatie en een mogelijke oplossing die kan werken.

2 Herkennen

  • Er gaan steeds meer ervaringsdeskundige werken op alle afdelingen van de GGZ. Aan de hand van de afdeling waar u bent krijgt u er meer of minder mee te maken. Ervaringsdeskundige op een afdeling als hc en ic krijgt ander situaties dan een ervaringsdeskundige op de poli, bij act of fact.
  • Bijvoorbeeld met stress. De ervaringsdeskundige weten hoe aanvallen gaan, hoe het werkt en wat de oplossing kan zijn vanuit de praktijk. De professionals weten dit alleen vanuit de ervaring van andere en uit de theorie.
  • Ervaringsdeskundige zijn vervanging en mogen geen diagnose stellen, ze zijn een luistert oor. Vaak gaan ze ook mee naar afspraken of bij het doen van een boodschap.
  • Vaak worden de ervaringen van diagnose, signalen of opname verzwegen en gedaan of het nooit is gebeurt. Het is goed om het bespreekbaar te maken en te houden omdat meer mensen kampen met dezelfde problematiek.

3 Behandeling

  1. Kunnen ervaringsdeskundige helpen? Ervaringsdeskundige kunnen bijdrage aan een herstel van een persoon. De kennis en ervaring die ze hebben opgedaan in de praktijk kunnen ze u leren en u kunt u methode zelf leren toepassen en vinden.
  2. Ervaringsdeskundige zijn vaak creatief en snel in het bedenken van oplossingen, vaak omdat ze dit hebben mee gemaakt en omdat de personen al enige tijd zelf op zoek zijn naar oplossingen. Ze zijn dagelijks opzoek naar oplossingen. Hoe vaker een persoon denkt in oplossingen hoe makkelijker en sneller oplossingen vindbaar zijn die vaak makkelijk op te lossen zijn.
  3. Is de hulp laagdrempeliger dan in de GGZ? Doordat ervaringsdeskundige u sneller begrijpen kan er makkelijker worden gepraat over problematiek. Vaak voelt u zich beter begrepen en worden punten die u aangeeft erkent door de ervaringsdeskundige, die haar situatie kan uitleggen, waarin u veel punten zal herkennen. Hierdoor worden gesprekken laagdrempeliger en makkelijker aan te gaan. De personen praten uit ervaring en niet op de manier van de hulpverlening, waardoor er een ander soort contact ontstaat.

4 Gevolg

Door gesprekken met ervaringsdeskundige kunt u meer het gevoel hebben begrepen te worden en dat het makkelijker praat als met een psycholoog. De ervaringsdeskundige begrijpt uit een ervaring wat u mee maakt en door maakt. Ze hebben vaak andere adviezen en tips als psycholoog.

5 Plan

  1. wilt u met uw ervaringen mensen helpen en ondersteunen? Meld u bij de GGZ en schrijf u in. Dan krijgt u een intake en een cursus voor ervaringsdeskundige van enkele maanden.
  2. Wilt u liever een groter publiek die u kan helpen met uw ervaringen? Dan kunt u overwegen om een website of platform te beginnen. Door het delen van uw artikelen, krijgen andere inspiratie tot het vinden van een oplossing.
  3. Wilt u in contact komen met lotgenoten zoek de website van uw diagnose en zoek naar buurtcentra of plekken met cursussen.

Website starten

Stap 1 Welke informatie wilt u delen? En wat wilt u niet delen? Hoe wilt u de informatie delen op de website door middel van een chat, blog , vlog? Denk na over een eerste opzet wat u op uw website wilt schrijven. Maak een startpagina die u voor elke pagina gaat gebruiken. Zo bevatten al uw teksten dezelfde onderdelen.

Stap 2 Wat is het doel van uw website? Wilt u mensen alleen adviseren met een blog of vlog of wilt u ook coachend helpen door een chat of huis bezoek? Maak een zin van uw doel en zet deze op een zichtbare plek boven aan de website.

Stap 3 Wat zijn de mogelijkheden? Word een blog met ervaringen die u heeft gehad of wilt u een kenniscentrum/platform? Wilt u een sociaal media stuk met profielen van bezoekers of kunnen ze enkel een reactie plaatsen? Gaat u alleen schrijven of kunnen andere ook op uw site schrijven?

Stap 4 Schrijf uw artikelen of verhalen 100% zelf, dit maakt u teksten uniek en hierdoor is uw website beter vindbaar. Kijk in de zoekwoorden van de website waar personen op zoeken en gebruik deze als inspiratie voor een blog. Schrijf duidelijke zoekwoorden die met het artikel te maken hebben gebruik er een paar niet meer dan 5 per artikel.

Stap 5 begin een website door aanschaf van een domeinnaam met hosting. Dit is een kleine investering per jaar. Een website werkt makkelijk en simpel in wordpress. Maak een opzet en start uw website. Zoek de plugins die u nodig heeft en download een achtergrond. Met buddypress kunt er een chat en groepen in zetten.

Geplaatst in E