EMDR

1 Wat is het?

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing ) is een therapie die kan helpen om beelden te verminderen. EMDR word vaak gegeven bij mensen met een PTSS. Maar een EMDR word steeds vaker voor geschreven voor een depressie, fobieën, rouwreacties, eetstoornissen, gedragsproblemen of een angststoornis. Alle hebben vaak te maken met nare herinneringen, die niet of niet juist zijn verwerkt. Als de achterliggende oorzaak word aangepakt verminderen de klachten, het is belangrijk dat dit word aangepakt voor er met de rest word begonnen. EMDR word gegeven door een psycholoog.

Emdr kan helpen bij het verwerken van een trauma. Zonder de EMDR ligt een trauma vaak op de voorgrond in de gedachten. Na 5 sessies is dit verder naar achteren gezakt waardoor u minder last ervaart van het trauma. Hierdoor heeft u minder last van herbelevingen op een dag.

De emdr lijkt in het begin het trauma en de hoeveelheid gedachten te verergeren. Vooral de eerste keren van een behandeling is dit het geval. Na ongeveer 5 sessies neemt dit af. Dit komt vaak omdat er tot diep in het trauma word gegaan, het deel wat meestal geprobeerd word te vermijden. Het ergst deel van het trauma word met EMDR behandeld en hierdoor word dit van het trauma makkelijker te verwerken en is het minder op de voorgrond aanwezig.

Het volgen van een EMDR voor een trauma kan erg zwaar en lastig zijn, het is een van de zwaarste therapieën die er zijn. Het bespreken van trauma’s, zeer ernstige of nare gebeurtenissen, maakt het erg zwaar en lastig in de dagen na de sessie.

Emdr word geven voor 1 trauma. Heeft u meerdere trauma’s dan worden deze 1 voor 1 behandeld. Vaak is het dat als het ergste trauma word behandeld de andere trauma’s verminderen. In de emdr word 1 trauma centraal gezet, deze word met een therapie behandeld door vingerbewegingen. Door een speciale beweging word het trauma’s gedeeltelijk gewist

2 Herkennen

Zo lang u trauma’s heeft heeft u nog wel last van een herbeleving maar in mindere maten het is makkelijker los te laten. Door een sessie heeft u minder last van stress rondom het trauma. Hierdoor word het makkelijker hanteerbaar. Het trauma zal niet verdwijnen er zullen herinneringen overblijven.

Door de ernst van het ernstigste stuk gaat u zich minder goed voelen en/of worden andere gedachten/trauma’s opgeroepen. Deze gedachten roepen weer andere gedachten op en voor u het weet heeft u een vol hoofd waar gedachten snel elkaar afwisselen. De EMDR sessie en de vele bijkomende gedachten kunnen een hele dag blijven hangen in het hoofd, waardoor u veel last ervaart van de behandeling. In het begin zal dan ook het trauma erger lijken en u zich afvragen waar u aan bent begonnen.

3 Behandeling

EMDR is voor angst depressie en ptss

7 ‘/’;;l,./

4 Gevolg

Het kan lastig zijn om EMDR te krijgen, vaak zien psychiaters andere diagnoses die niet de PTSS op de eerste plaats zetten. Hierdoor krijgt u wel behandeling aangeboden voor de andere diagnose maar niet voor de trauma’s verwerken. Hierdoor blijven de trauma’s bestaan en onbehandeld en hierdoor verergeren ze vaker, waardoor er nog meer gedachten zijn die het als een film dagelijks afspelen .

blijf niet zitten op een bank, hierdoor gaat u meer piekeren of overdenken en dit verergerd het alleen maar.

5 Plan

 1. Maak een overzicht van de trauma’s die u heeft opgelopen. Van welk trauma heeft u het meest last? Wat maakt dit trauma zo erg? Maak aantekeningen over de trauma’s die u graag wil laten behandelen. Bespreek deze met de persoon die emdr geeft. Maak een overzicht of houd een dagboek bij, van punten waar u meer last van heeft als voor de start van de EMDR en bespreek deze met de therapeut. Zijn de trauma’s of stress toegenomen? Waar heeft u het meeste last van? Vraag eventueel medicatie voor de stress of onrust.
 2. Het is de bedoeling dat u de herinnering in uw korte termijn geheugen ophaalt. Daar gaan we afleiding aan geven zodat u herinnering verminderd. En weer verzwakt in het lange termijn geheugen, word opgeslagen.
 3. Door de psycholoog die de vinger op een bepaalde manier voor uw gezicht te bewegen, word het beeld als het ware uitgewist. De cliënt moet het hoofd stil houden en de vinger volgen met de ogen. Tegenwoordig word er ook vaak een licht gebruikt, die u moet volgen met uw ogen. In dit deel komen vaak veel emoties of trillingen. Door de vinger beweging raakt u in een soort van trance en onder hypnose.
 4. De cliënt word vragen gesteld over de situatie, het zijn algemene vragen die het beeld dat u heeft duidelijk omschrijven. Geef hierbij het gevoel aan van het moment. Soms kan het erg lastig zijn om te praten of zit u zo in de emotie dat u niks meer over kan zeggen. Stap 2 en 3 worden 3x herhaald in 1 sessie.
 5. Schrijf de ervaringen op in het dagboek en houd de schema en opdrachten die u mee krijgt goed bij. Bespreek uw ervaringen met de therapie met uw psycholoog zodat die het eventueel kan aanpassen.
 6. Na een behandeling heeft u enkele dagen nodig om bij te komen, zeker bij de eerste keren. Het trauma roept vaak veel emoties op die u vermoeien. Het trauma word in de therapie besproken en dit roept veel herinneringen op. Na een paar dagen merkt u dat het effect heeft gehad. Vraag steun aan naasten, bespreek dat u met EMDR bent begonnen.
 7. Bij Emdr word vaak geadviseerd om te gaan sporten. Voordat de EMDR begint heeft een persoon vaak moeite met dingen los laten. Door te sporten en EMDR te combineren kunt u zaken los laten en stress en angst eruit sporten. Begin ook met Yoga voor een goede rust.
 8. Het ergste trauma neemt u in gedachten, vaak is dit een zeer angstig moment en snel beleeft het gevoel van toen. Het beeld staat op de voorgrond in de gedachten en deze veroorzaken angst of stress. Het beeld is vaak een herinnering die u vaak heeft overdacht of heeft herbeleeft.
 9. Wees erop voorbereid dat u bijwerkingen krijgt van de EMDR en dat dit erg heftig kan zijn. Vraag naasten u hierbij te ondersteunen en het bespreekbaar te maken. Vraag wat ze voor u kunnen betekenen en of ze meegaan naar een gesprek over EMDR.
 10. maak een crisisnoodplan voor de lastige momenten. Wat kunt u doe als de emoties te hoog worden of u veel last heeft van de herbeleving? Wat kunnen naasten voor u doen of wat kunt u zelf doen?
 11. Meld u bij uw huisarts en vraag om een verwijzing naar GGZ. Meld u aan voor een intakegesprek en emdr. Op de website van uw GGZ vindt u de wachttijden
 12. Schrijf na een sessie op wat er veranderd? Merk u verschil voor en na de eerste sessie? Houd een aantal dagen een dagboek bij met de veranderingen. Na een sessie kunt u last krijgen van meer gedachten of herinneringen aan het trauma. Dit is vaak na 1 of 2 dagen minder.
 13. Emdr word geven in combinatie met medicatie houd hiervan bij wat de veranderingen en bijwerkingen zijn.
 14. Zorg voor extra ontspanning en neem meer rust. De EMDR en de trauma kosten veel energie, het is daarom belangrijk wat extra te slapen en om extra rust te zoeken door middel van bijvoorbeeld yoga of ademhalingsoefeningen.
 15. Vraag eventueel medicatie voor de nacht om goed te kunnen slapen. Hoe beter u uitrust na een EMDR sessie hoe makkelijker de dag erna gaat.
 16. Zoek afleiding op de lastige momenten door een activiteit of de gedachten van u af te schrijven of ze eruit te zingen. Maak een 10 punten plan wat u gaat doen aan activiteiten om bijvoorbeeld de stress te verminderen.

6 Naasten

Vraag uw naasten om u te helpen en te ondersteunen, het is een zware en moeilijk therapie om aan te gaan


E-PTSS-coach

E-PTSS-coach

Ik kan u ondersteunen bij de diagnose PTSS en de het omgaan met de diagnose voor zowel u als uw naasten. Daarnaast kan ik u ondersteunen bij alle signalen bij PTSS en het onder controle krijgen. De PTSS-coach kan u helpen om meer grip te krijgen op de PTSS. De PTSS coach is een online coach en kunt u via dit profiel bereiken.