eigen risico

Wat is een eigen risico?

Iedereen van 18 jaar en ouder betaald in Nederland een eigen risico voor de zorgverzekering. Dit is dat er altijd een bedrag voor u overblijft in geval van schade en/of vergoeding. Deze kan zowel een verplichte als een vrijwillige bijdrage zijn.

Wat is de hoogte van mijn eigen risico?

Is een vast staand bedrag bijvoorbeeld voor de ziektekosten verzekering is dit € 375,-. Op uw polisblad van de verzekering vind u het bedrag. Bij sommige verzekeringen staat het bedrag alleen vermeld in de polisvoorwaarden.

Waarom een eigen risico?

Dit is om de kosten van de verzekering te dekken en om ervoor te zorgen dat u beter oplet voor u schade maakt. Door de eigen risico proberen verzekeraars bagatelschade en/of kruimelschade te voorkomen. Dit zijn schades met een vergoeding die lager zijn dan het eigen risico. 

Wat is het verplichte eigen risico?

Het eigen risico geldt voor bijna alle zorg die in uw basisverzekering zit. Zoals uw bezoek aan de medisch specialist in het ziekenhuis, medicijnen en spoedeisende hulp. Voor zorg uit uw aanvullende verzekering betaalt u nooit eigen risico. Naast het eigen risico betaalt u soms ook een eigen bijdrage.

Het eigen risico is een groot bedrag wat vaak niet in een keer betaald kan worden. Hierdoor kan het voorkomen dat u in financiële problemen komt. Wanneer u het niet kunt betalen kunt u een betalingsregeling afspreken met u verzekeraar en u kunt dat in maximaal 12 maanden het bedrag terug betalen. Heeft u een laag inkomen dan kunt u de gemeente verzoeken om de kosten te betalen, niet elke gemeente doet dit, vraag dit even na. Krijgt u zorg uit de basisverzekering? Dan betaalt u soms dus eerst een eigen bijdrage, en over het resterende bedrag het eigen risico. Voor welke zorg een eigen bijdrage geld kunt u terug vinden in de vergoedingenlijst van uw verzekering of in de polisvoorwaarden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.