Eenzaam

Bron https://www.volksgezondheidenzorg.info

Eenzaamheid is niet afhankelijk van afkomst, leeftijd, inkomsten. Het kan iedereen overkomen. Meestal word er vanuit gegaan dat het gaat om ouderen die alleen zijn. De kans dat eenzaamheid geheel zou verdwijnen is erg klein. Door er aandacht aan te geven en te proberen eenzame personen te helpen door contacten te leggen en te ondersteunen kan de hoeveelheid eenzaamheid verminderen.

Er is een verschil tussen eenzaam voelen en eenzaam zijn. Eenzaam voelen kan zijn al iemand op vakantie is en u zich op dat moment alleen voelt. Maar als de persoon terug komt bent u niet eenzaam. Een eenzaam persoon is vaak alleen of heeft zeer zelden bezoek.

Het onderwerp eenzaamheid word niet vaak besproken terwijl de groep steeds groter word. Ruim 60% van de mensen met een verstandelijke beperking is eenzaam, maar liefst 4 op de 10 jongeren voelt zich eenzaam. Veel mensen maken het niet bespreekbaar omdat er een taboe op heerst. Het is belangrijk om de gevoelens en emoties hier achter duidelijk te maken en opzoek te gaan naar personen waar u leuk contact mee heeft.

Eenzaamheid kan verschillende oorzaken hebben:

Door alleen zijn te komen staan

 • Hoe ouder, hoe meer eenzaam vaak, doordat de contacten vaak op leeftijd zijn en er minder contact is met jongeren personen, is de persoon vaker eenzaam als er iemand wegvalt.
 • Door scheiding vallen contacten die met de relatie te hebben weg of verwateren.
 • “anders” voelen bij bijvoorbeeld uit de kast komen opkroppen gevoel emotie beter dat niemand het weet

Hoe meer problematiek, hoe meer eenzaam.

 • Hoe meer gebieden, hoe groter de kans. Financiële problematiek -> piekeren, stress, schaamte -> meer vermijden ontlopen door stress -> lastig hulp vragen door schaamte, ik los het zelf op -> ontwikkeling psychische problematiek -> meer thuis -> minder contact omgeving / rust zoeken -> lichamelijke klachten als hoofdpijnen migraine -> meer rust dan contact.
 • Financiële problemen -> minima / armoede -> weinig spullen/ vragen bezoek -> weinig vervangen/ schaamte bezoek -> geen uitjes / vaak nee gaat niet-> geld stress -> hoe red ik het eind van de maand.
 • Een persoon met psychische problematiek voelt zich vaak eenzaam. De personen zijn vaak alleen en hebben niemand om zich heen. Dit heeft veelal te maken met taboe en vooroordelen van de andere. Door vooroordelen worden er vaak verwijten gemaakt en kunnen er grote ruzies ontstaan. De verwijten kunnen hoog op lopen, net als de vooroordelen van signalen of diagnoses. De persoon heeft liever dan geen contact en is beter af alleen dan met de persoon
 • De naasten kan zelf ook steeds minder contact opnemen omdat het steeds een discussie is of omdat de relatie verslechterd en het vaak aan de persoon ligt, het gevoel van persoon negatiever word, word de persoon in de steek gelaten en staat er alleen voor.

Door zaken die zijn aangedaan en het vertrouwen in personen verminderd

 • Door het regelmatig geen gehoor te geven aan de persoon die zijn zorgen of verhaal uit, kan de persoon zich minder gehoord voelen, waardoor er meer afstand komt tot nieuwe contacten.
 • Verwachtingen die u heeft zorgen voor een groot deel hoe u geholpen word of word teleurgesteld, deze gevoelens bepalen voor een deel de eenzaamheid.
 • buitengesloten groep schoolplein basisschool door bijvoorbeeld pesten
 • mishandeling / geweld / bedreigingen / opgelopen trauma en verwerking