Een dagplanning tijdens een opname

Wat is het?

Op de afdeling word u om 9.00 uur gewekt door de verpleging, vaak word dit ook vergeten. Als er word gewekt is het de bedoeling om 9.30 bij de dagopening aanwezig te zijn. In het weekend mag er worden uitgeslapen.

Op de afdeling is een vast dagprogramma waaraan u kunt deelnemen. Zoals u kunt zien in de afbeelding is dit een overzicht van een week wat past op 1 a4 papier. Aan de activiteiten bent u niet verplicht om mee te doen. De activiteiten zijn bedoeld voor een vaste structuur.

Over de gehele dag zijn er

  • Op maandag zijn er 5 activiteiten.
  • Op dinsdag 6 activiteiten.
  • Op woensdag 3 activiteiten.
  • Op donderdag 3 activiteiten (even weken) 3 (oneven week)
  • Op vrijdag 5 activiteiten (even weken) 5 (oneven week)
  • Op zaterdag 2 activiteiten (even weken) 1 (oneven week)
  • zondag 2 activiteiten. (in even weken) 2 (oneven week)

Het lijken veel activiteiten ( 25 of 26 per week) die er worden gedaan op de afdeling, maar veelal zijn dagelijks hetzelfde. Niet alle activiteiten zijn wekelijks, maar om de week, waardoor en minder activiteiten zijn.

In het weekend zijn er zeer weinig activiteiten en duurt de dag erg lang. Voor deze dagen is een eigen activiteit die u lang kunt volhouden en overal kunt doen belangrijk zoals breien.

Door de weeks zijn er weinig activiteiten waarvan u iets kan leren of opsteekt voor de toekomst of de lange termijn. In de planning van de gehele week zijn er 7 leermomenten. Buiten deze planning word er geen therapie aangeboden om uit te leren. Terwijl dit wel nodig is om een terugval te voorkomen of om op de oude voet verder te gaan.

Kan een begeleider een keertje niet dan betekend dit dat er nog minder activiteiten zijn zoals bijvoorbeeld op dinsdag met crea en sport en spel. Activiteiten worden niet door een andere begeleider vervangen.

Uitgelicht maandag: Aan de hand van de planning van maandag zijn er 5 activiteiten op een dag mogelijk, omdat er 1 dubbel is ingepland.

9.30-10.00 Dagopening 5x per week als er tijd is. De dagopening is een 1/2 uurtje met medebewoners in de woonkamer waar de activiteiten worden besproken van de dag in de woonkamer onder het genot van koffie. Dit overzicht word dan voorgelezen.

10.00-11.00 wandelen 3x per week met begeleiding. Het wandelen gaat niet door met slecht weer en valt regelmatig uit.

11.30-12.30 muziek 2x per week. De momenten van muziek zijn 1x zelf spelen en 1x iemand met een gitaar om te luisteren.

11.30-12.15 PMT 2x per week. Op maandag en vrijdag is er PMT = Psychische Motorische Therapie. Dit zijn ontspanningsoefeningen of yoga, maar het kan ook een sport en spel zijn. Dit zou dagelijks moeten zijn aangezien iedereen last heeft van stress en onrust en niet kunnen of moeite hebben met ontspannen.

13.30-15.30 crea 2x per week volgens de planning. Het is leuk om creatief bezig te zijn, maar veelal worden hier ook de dagen mee gevuld om bezig te zijn zoals breien, tekenen, kleuren enzovoort.

15.00-16.00 koken 5x per week. De kok van de dag helpen met het snijden en schoonmaken van groente.

18.30-21.30 praatmaatje 4x per week gegeven door een ervaringsdeskundige en gaat over de stappen na de opname.

19.00-20.00 Een zag herstel interview = Zorg Afstemming Gesprek = de voorbereiding voor het zag gesprek wat meestal betekend dat u de afdeling gaat verlaten. In het gesprek worden de punten besproken wat u nog nodig heeft aan hulp. Dit geld voor 1 persoon is daardoor geen activiteit.

Zoals blijkt is er maar 2 punten op de maandag waar u iets van zo kunnen leren. De PMT en praatmaatje. Als u kunt ontspannen en niet naar PMT gaat blijft er alleen een moment in de avond over. In de avond is een moment voor rust.

Zo begint u:

Stap 1 Neem dagelijks deel aan activiteiten op de afdeling, om bezig te zijn. Bedenk u eigen activiteiten op de afdeling en als uw vrijheden heeft. Maak hiervan een planning die u ophangt op een plek waar u regelmatig langsloopt. Probeer dagelijks mee te doen met sport om hier uw stress in kwijt te kunnen.

Door niet deel te nemen aan activiteiten heeft u alleen u zelf mee. Hoe meer de verveling toeslaat hoe meer u zich minder goed gaat voelen. Waardoor u vaker zo nodig medicatie nodig heeft voor de stress of onrust voortkomend uit verveling.

Stap 2 Zorg dat altijd alles op voorraad is, door vaste momenten van bijvoorbeeld boodschappen. Haal bijvoorbeeld wat meer shag of wol dat u enkele dagen vooruit kan. Probeer simpele dingen vootuit te plannen. Maak de dingen vaker en groter voor een verbetering en positief denken in wat goed gaat.

Stap 3 Houd zoveel mogelijk de structuur van thuis aan. Dit is een dagelijks ritme wat u kunt verbeteren. Sta elke dag op tijd op en start u dag met iets doen. Als u start met zitten, is de kans groot dat u gaat piekeren en er weinig komt de rest van de dag.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het stappenplan heeft u een duidelijk beeld van een dagplanning tijdens een opname.

Tips:

  • Wat gaat u vandaag doen?, wat gaat u morgen doen? Welke leuke activiteiten kunnen? Welke activiteiten vind u leuk en zijn mogelijk?
  • Blijf positief denken in mogelijkheden
  • Op de afdeling worden vaak problemen besproken, probeer ze te negeren en aan uw zelf te denken. De problemen van andere maken onrustig.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.