Dwanggedachten

1 Wat is het?

Dwanggedachten zijn vaak gedachten die u de gehele dag bezig houden. Ze kunnen u opdrachten geven of het zijn gedachten die u laten na denken of denken aan negatieve dingen/gebeurtenissen. Hoe vaker u aan de gedachten kent, hoe vaker en sneller deze terug komt. De gedachten zijn vaak dingen die nog niet geheel verwerkt zijn en u nog niet los kunt laten.

2 herkennen

 1. Dwanggedrag is iets wat een mens zichzelf aanleert. Het begint met een paar keer in de week en in korte tijd is het elke dag en paar keer per dag. Bij personen met een PTSS komt vaker dwanggedrag of dwanggedachten voor. Dit gedrag is voor de persoon een manier om te overleven, door alles op een dwangmatige manier te doen. De dwanggedachten komen vaak te pas en te onpas opzetten en is vaak lastig controle over te krijgen. Dit is ook bij het gedrag alles doe in bepaalde volgorde of op vaste plekken leggen op een vaste manier.
 2. De persoon wilt naar de ernstige gebeurtenis weer een normaal leven net als ervoor.Door heet volgen van traumatherapie is dit vaak in veel gevallen mogelijk. Andere personen zijn zo ‘verslagen’ dat ze de omgeving willen beheersen, dit geeft een veilig gevoel, dit word ook wel een obsessieve-compulsieve stoornis genoemd.
 3. De trauma’s nemen de overhand in het hoofd en er valt niet te zeggen wanneer er een bui aankomt. Dit maakt het erg lastig om de huilbuien tegen te houden. Soms kan een persoon een bui voelen aankomen, maar omdat het zo snel gaat is het vaak al te laat. De emotie is van het een op het andere moment zeer hevig, dit is ook bij angst, paniek of stress. De persoon moet leren met de buien overweg te kunnen en deze zo goed mogelijk onder controle te krijgen.
 4. Voor personen met een PTSS is het lastig de toekomst te zien en deze in te plannen. Hierdoor kan het vaak overkomen als uitzichtloos of het lost toch niet op. Dit brengt veel gedachten en emoties met zich mee. Waardoor de persoon meer last heeft van stemmingswisselingen en van het ene op het andere moment in tranen kan uitbarsten.
 5. Door de nare situaties die een persoon met PTSS heeft meegemaakt is er een vergrote kans op een angststoornis of chronische angst. Hoe langer iemand met de signalen van angst blijft rondlopen hoe groter de kans op een angststoornis.
 6. Door de angststoornis word het leven van de persoon anders en word het dagelijks omgaan met angst en stress.

Het gedrag van een persoon zou kunnen zijn:

 • Een persoon met smetvrees, die steeds zijn handen moet wassen om dat de huid vies is of die 2x daags het huis schoonmaakt.
 • Obsessief controleren of alles in orde is, zoals bijvoorbeeld het controle of de persoon de sleutel van de voordeur bij heeft zowel in huis als voor de deur als buiten of het blijvend controleren of de portemonnee in de tas zit. Of regelmatig een rondje door het huis om te kijken of alles is afgesloten.
 • Obsessie met symmetrie. De persoon geordend de spullen op een symmetrische manier en gaat bij alles tellen.
 • Obsessie met opruimen. De persoon kan niks weggooien omdat het bang is dat er dan iets naars gebeurt.

3 behandeling

Voor een persoon is het heel moeilijk om het gedrag aan te passen, vaak lukt dit niet alleen en is er hulp van hulpverleners en naasten nodig. De persoon gaat zicht slecht voelen, onrustig, veel gedachten als de dwang niet word uitgevoerd. Hoe lang het dwanghandelen aanhoud hoe lastiger het is om het weer te stoppen.

4 gevolgen

 • Concentratiestoornissen.
 • Een verminderd vermogen om met stress om te gaan.
 • Een verminderd libido.
 • Je ‘leeg’ voelen of versuffing, onverschilligheid.
 • Je hulpeloos voelen.
 • Vergeetachtigheid en geheugenverlies.
 • Geen of minder genegenheid kunnen tonen naar anderen.
 • Weinig energie hebben, chronische vermoeidheid.
 • Een verminderde weerstand.
 • Psychosomatische klachten.

Blijvende malende gedachten, overdenken, piekeren, herbeleven van alles.

 1. Grotere kans op psychoses en hallucinaties, verward gedrag. De blijvende malende gedachten gaan over het dagelijks leven, uw problematiek en vaak nare gebeurtenissen. De gehele dag bent u bezig met de gedachten om onder controle te krijgen, deze komen de gehele dag op.
 2. Overdenken/ piekeren, de gehele dag al de gedachten, dit gebeurt herhalend op een dag. Het zijn allerlei gedachten, niet perse trauma gericht.
 3. De herbelevingen veranderen van het trauma in dagelijkse aller daagse zaken die u steeds opnieuw beleeft en ervaart. Zoals een gesprek bij de rechtbank kunt u weken later nog precies terug halen en beleven. Mensen denken dat u verward gedag vertoont of verward bent, maar dit is uw volle hoofd waar u op dat moment geen weg mee weet.
 4. heeft u last van een depressie of PTSS of een combinatie, zoek hulp en wacht niet te lang. Het laten oplopen van de diagnoses kan zorgen voor veel schade aan de gezondheid.
 5. Houd de depressie bij PTSS goed in de gaten. Ga op tijd naar een arts om hulp te vragen en laat het niet verergeren.PTSS en depressie kunnen bij niet behandelen uw leven gaan beheren. Zie herkennen.

Stap 5 plan

 • Stel vast of uw dwanghandelingen of dwanggedachten heeft, door het bijhouden van een dagboek. Houd hierin bij hoe vaak u de handelingen heeft en hoe vaak u ze uitvoert. Probeer een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van de handelingen.
 • hou gaat u de dwanghandeling aanpakken? Wat gebeurt er als u het 1x niet doet? Hoe voelt u zich? Hoe kunt u het patroon doorbreken? Maak een plan om de handelingen aan te pakken, bespreek deze met uw naasten zodat zij u kunnen ondersteunen. Maak kleine wekelijkse doelen waar u naar toewerkt. Beloon u zelf bij het behalen van het doel. Maak de doelen steeds groter.
 • Leer gedachten los te laten, door bijvoorbeeld actief te gaan hard lopen of te gaan sporten. Door actief bezig te zijn met iets anders, vind u afleiding en heeft u minder last van pieker gedachten. Of volg een cursus om gedachten los te laten, er zijn ook praatgroepen bij GGZ.
 • Zie uw gedachten als een molen, die u in gedachten gaat stop zetten. Hoe meer u de wieken stopt hoe minder gedachten er in uw hoofd zijn. Dit kunt u doen door actief te luisteren naar muziek, zonder mee te zingen. Hiermee stopt u uw hoofd met nadenken.
 • gedachten van u afschrijven, bespreekbaar maken met naasten of sport alles eruit, zodat u hoofd meer rust heeft en de gedachten niet op de voorgrond aanwezig zijn net voor de slaap. Probeer de gedachten aan het trauma zoveel mogelijk te negeren door bijvoorbeeld u ogen dicht te knijpen of aan iets anders te gaan denken. Het kan helpen om te slapen met muziek en koptelefoon. Door de muziek komen nare gedachten minder snel op en kunt u rustiger inslapen.
 • Komt het beeld terug? Zet de gedachten aan de kant. De hersenen kunt u zien als kleine kamers met deuren ervoor. In de kamers staan kisten met kettingen en sloten. Stop het beeld in de kist. Draai alle kettingen om de kist en bevestig alle sloten. Het beeld kan nooit meer uit de kist. Dit geeft overdag meer rust, u denkt er minder over na en hoe verder het beeld na de achtergrond zakt. Door dit regelmatig te doen blijven de gedachten langer weg.

Stap 1 Het onderzoeken van de gedachten

 • Waar gaan de gedachten over?
 • Hoe vaak komen deze gedachten op?
 • Is het iets wat de gedachten verergerd bijvoorbeeld door drukte?
 • Wat voelt u als u niet doet wat gedachten u zeggen? Word u nerveus/onrustig?
 • Houden de gedachten u ‘s nacht wakker? Heeft u voldoende nachtrust?

Verzamel zo veel mogelijk informatie over de gedachten en schrijf deze in een agenda. Probeer gedachten en gevoel te erkennen als ik mij slecht voel zijn vaak de gedachten aan … en … aanwezig.

Stap 2 Hoe kunt u de gedachten verminderen?

Bijvoorbeeld de dwanggedachten is het controleren van het bij hebben van de sleutels. Als u de sleutels in u tas heeft gedaan dan controleer u deze nog zeer vaak of u ze wel echt bij heeft voor u buiten bent.  Als u buiten bent heeft u het gevoel dat u de sleutels niet bij heeft en/of verloren bent en hierdoor controleert u nog regelmatig u zakken op de sleutels. Maar u weet dat u de sleutels bij heeft en dat u ze in uw tas heeft gestopt.

Wat voelt u als u niet de tas controleert? Vaak voelt de persoon meer stress en blijft erover na denken heb ik ze nou wel of niet bij en heb ik ze nog wel of niet. Deze gedachten is op dat moment erg lastig stop te zetten. Door het tegen houden van het controleren krijgt de persoon meer onrust. Door het even wel te doen vaak dit voor korte tijd weg, maar de gedachten komt vaak ook weer snel terug.

Om de gedachten langer weg te houden moet de persoon over dit punt heen. Bijvoorbeeld door tegen zichzelf te zeggen ik weet dat ik ze bij heb. Ik heb ze in mijn tas gestopt. Ik controleer mijn tas niet meer voor ik bij de supermarkt ben. Hierdoor worden de momenten van controle minder en uitgesteld. Na enige tijd word dit vanzelf makkelijker en meer gewoon om de sleutels alleen in de tas te doen en alleen eruit te halen om de fiets op slot te zetten of de deur te openen.

 • Schrijf de gedachten zo veel mogelijk op en zo uitgebreid mogelijk. Probeer zoveel mogelijk van uw gedachten te eren en hoe deze ontstaan. Schrijf de gedachten zoveel mogelijk van u af voor u gaat slapen dit bevorderd de nachtrust.
 • Probeer zoveel mogelijk erkenningspunten te vinden die u herkennen aan dat de gedachten op komen
 • Maak afspraken met uzelf over deze gedachten, nee ik ga niet mee in deze gedachten.

Stap 3 Plan activiteiten

 • Welke activiteit word u rustig van? Wat vind u leuk om te gaan doen? Door een hobby of iets te doen wat u erg leuk vind bent u niet bezig met de gedachten en kunt u het voor langere tijd tegen houden.
 • Stel een activiteitenplan op met 10 activiteiten die u kunt gaan doen als u veel last heeft van de gedachten. Hiervoor is het belangrijk te weten wat u makkelijk en snel rust kan geven. Hang het overzicht op een vaste plek in het huis waar u rechtmatig langsloopt. Herinner u aan het overzicht en probeer het zo veel mogelijk toe te passen.

Stap 4 Ontspanning

 • Plan dagelijks minimaal 1/2 uur ontspanning, dit kan op verschillende manieren door te bewegen, te gaan fietsen of door het doen van Yoga. plan voor het slapen gaan 1/2 uur ademhalingsoefeningen en yoga. Deze oefeningen kunt u overdag toepassen als de gedachten opkomen en u deze niet toestaat om makkelijker u rust te vinden.
 • Maak voor u zelf het crisisnoodplan en leer de 4 stappen uit uw hoofd. Door deze vaak toe te passen blijven de gedachten langer weg, heeft u meer rust en piekert u minder. Door bijvoorbeeld de eerste 2 stappen dagelijks te doen neemt de duur van de gedachten af.

Stap 5 Praat erover

Spreek u gedachten uit en praat er met andere mensen over zoals lotgenoten of iemand van de GGZ. Er zijn meer mensen met deze gedachten en u bent niet de enige. Lotgenoten kunnen u helpen bij vragen of hoe u iets kunt aanpakken om het te verbeteren of u doorverwijzen naar een instantie voor meer informatie of hulp. Door er weinig tot niet over te praten kropt u het meer op en hierdoor kunnen de gedachten langer aanhouden.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het artikel heeft u een beter beeld hoe u kunt omgaan met dwanggedachten en hoe u deze kunt verbeteren.

Tips:

 • Zet tegenover de dwang iets positiefs
 • Het zijn alleen gedachten, er gebeurt niks als u de gedachten niet volgt.

Waarschuwingen:

 • Beïnvloeden de dwanggedachten uw dagelijkse leven? Ga opzoek naar iemand die u kan helpen hierbij, zoals de GGZ. De gedachten stoppen niet van zelf en worden vaak alleen zwaarder en komen vaker voor.

E-GGZ

E-GGZ

Welkom op het profiel van GGZ. GGZ staat voor geestelijke gezondheidszorg. Met de informatie die we delen willen we taboe op psychische problematiek verminderen en al het zou kunnen stoppen. Iedereen kent iemand met psychische problematiek, het zo een heel normaal onderwerp moeten zijn om te bespreken. De artikelen gaan over diagnose, medicatie en behandelaars. De diagnose waar ik over schrijf zijn o.a. autisme, borderline, ptss, depressie, hsp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.